Fotografija: Foto: Manuela Najman
Galerija
Foto: Manuela Najman

Gareščani osvojili središnju Dalmaciju: "Ovo treba doživjeti svatko, barem jednom u životu!"

Uz Tulove grede vežu se priče i legende iz davnina o zmajevima koji su se legli iz jaja, priča se da su u stijenama živjele nevidljive velebitske vile i Crna kraljica koja je donosila nesreću...Desetak planinara moslavačke Udruge Lipa otputilo se prošlog vikenda u središnju Dalmaciju. Ondje su uživali u ljepotama Velebita, skoknuli na Zrmanju te do kraljevskog grada Nina. Za Mojportal.hr sve detalje s putovanje otkrila je planinarka Manuela Najman čiji putopis možete pročitati u nastavku.

Još mi se sliježu dojmovi od predivnog izleta sa Udrugom Lipa Garešnica, ne znam od kuda bi počela, jer toliko je predivnih slika u glavi, dan pun dobre energije, puno smijeha, puno koraka u nogama, a sve sa odličnom ekipom koja je uvijek spremna za nove rute i izazove! Na put prema središnjoj Dalmaciji krenuli smo prošle subote u 4 ujutro kako bismo uspjeli obići sva mjesta koja smo si zamislili. Dan je izgledao obećavajuće što se vremena tiče, i tako smo se uputili na naše prvo odredište, Tulove grede na 1120 metara nadmorske visine. Uz taj čudnovati krški fenomen na Velebitu vežu se priče i legende iz davnina o zmajevima koji su se legli iz jaja, priča se da su u stijenama živjele nevidljive velebitske vile i Crna kraljica koja je donosila nesreću... Ipak je većini više poznato to da se 60-ih godina prošlog stoljeća ondje snimao poznati film "Winnetou" po romanima Karla Maya. Pritom su upravo naše Tulove grede i okolne vrtače glumile američki Divlji zapad, tako da su fanovi vesterna i danas redoviti gosti Velebita. I ja sam imala priliku pričati sa nekolicinom njih upravo na Tulovim gredama!

Najduža planina u Hrvatskoj

Velebit vas neće ostaviti ravnodušnima, njegova dužina od 145 km je impresivna u jednoj maloj zemlji poput naše. Prohladan vjetar nas je brijao dok smo obilazili i proučavali Tulove grede, čas smo bili ovdje, čas ondje, svemu smo se divili. Taj planinski masiv vas ostavlja bez riječi, kao i biljne vrste koje tamo rastu.

Smilje je sada u punom cvatu i zamirisao je cijeli Velebit svojim specifičnim mirisom. Lijepo je znati da se nalazite na području gdje je zabilježeno više od 950 biljnih vrsta i podvrsta. Tulove grede postale su jedno od strateški najvažnijih mjesta na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata, a u hrvatske ruke su ih vratili "Tigrovi" koje je predvodio Grgo Tokić pod zapovjedništvom Damira Tomljanovića Gavrana koji je poginuo je 17. veljače 1994.

Obišli smo i kapelicu Blaženog Alojzije Stepinca koja je blagoslovljena 18. travnja 1999. u Tomljanovićevu čast, a nalazi se ispod kote 856, na potezu Majstorske ceste od Malog Alana do Tulovih greda, gdje se nalazi i 51 spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Čarobni tirkiz Zrmanje

Nakon Tulovih greda, nastavili smo putovanje prema Kanjonu Zrmanje, tj. Parizevačkoj glavici, a to je opet sasvim druga priča! Pogled s najpoznatijeg vidikovca na kanjon rijeke Zrmanje i njenu tirkiznu boju koja teče kroz stijene, okružena zelenilom, mora se doživjeti jer što god da se kaže ne može dočarati tu ljepotu! Ne kažu uzalud da je ovo jedan od najimpresivnijih pogleda koji se može doživjeti u Hrvatskoj, a nalazi se u netaknutom prirodnom okruženju, gdje prevladava tišina, samo čujete zvukove prirode i tako se istinski možete s njom povezati.

Na čudesnoj Zrmanji/Foto: Manuela Najman
Na čudesnoj Zrmanji/Foto: Manuela Najman

Sljedeća destinacija nam je bila poučna staza Kudin most koji se nalazi na najljepšem djelu rijeke Krupe. Njeni vidikovci, pogled na rijeku, slapove i predivno okruženje, isto kao i prethodni vas ostavljaju bez daha. Vijugavom stazom smo se spuštali na rijeku, pogled je postajao sve ljepši, a prizor ove ljepote se povećavao.

Nikamo bez službenih oznaka udruge/Foto: Manuela Najman
Nikamo bez službenih oznaka udruge/Foto: Manuela Najman

Kada smo stigli do rijeke, prešli smo preko fascinantnog mosta koji stoji tu od kraja 18. stoljeća... Sagrađen je u suhozidu, a sastoji se od 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i 12 kamenih stupova. Kudin most je najstariji prijelaz preko Krupe, a Garešničke "Lipe" su prošetale njime. Ovdje smo sjeli odmoriti i uživali u predivnom pogledu na čistu rijeku, a jedino što se moglo čuti bio je šum slapova! Oko vas lete razigrani leptiri neobičnih boja i vilin konjic koji u svom razvoju prolazi nekoliko oblika, jedno vrijeme živi u vodi, a kao odrastao uz vodu. Ovaj aspekt njegovog života simbolizira transformaciju i obnovu i povezan je sa duhovnom obnovom i samoostvarenjem. U legendama američkih Indijanaca, vilin konjic je simbol uskrsnuća i obnove nakon teškoća.

Kraljevski grad Nin

Kada smo se nauživali ove ljepote, čekao nas je uspon po sad već priličnoj vrućini, ali i njega smo uspješno savladali. Nakon odmora za užinu i osvježenje, dogovor je pao - umjesto Zadra, koji je trebao biti naše zadnje odredište, idemo u Nin! U Zadru su više manje svi bar jednom bili, i tako smo se uputili u kraljevski grad Nin pun bogate povijesti i predivnih građevina.

Moslavce je na ulazu u Nin dočekao knez Branimir/Foto: Manuela Najman
Moslavce je na ulazu u Nin dočekao knez Branimir/Foto: Manuela Najman

Stali smo kod crkve sv. Nikole, predromaničke crkvu izgrađenu krajem 11. stoljeća. Nalazi se na polju Prahulje između Nina i Zatona. Iznimno je važna za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina.

I za kraj Nin... Spektakularni pogled na kraljevski grad! Pohitali smo do kipa kneza Branimira gdje smo odradili zajedničko fotografiranje za arhivu i uspomenu. Nakon toga smo prešli preko kamenog mosta iz 16 stoljeća kroz Donja gradska vrata "Bardelina". Obišli smo crkvu sv. Anselma i Marcele iz 6. stoljeća, crkvu sv. Križa iz 9. stoljeća, poznatu i kao „najmanja katedrala na svijetu”, ostatke rimskog hrama na položaju nekadašnjeg rimskog foruma, najvećega na istočnoj obali Jadranskog mora. Oni datiraju iz druge polovice 1. stoljeća poslije Krista, iz vremena vladavine cara Vespazijana.

U druptvu Grgura Ninskog/Foto: Manuela Najman
U druptvu Grgura Ninskog/Foto: Manuela Najman

Kod kipa Grgura Ninskog obavezno fotografiranje i trljanje njegovog palca za sreću, poželjeli smo mnogo dobrih želja. Nakon obilaska smo se podružili na kavici i, pomalo već umorni, ali dobro raspoloženi, prepričavali dogodovštine i utiske dana! Naravno da se navratilo i u suvenirnicu po magnetiće za uspomenu na još jedan predivan izlet! Ostavili smo i more, i rijeke, i planine, vozili se mokrim cestama, praćeni kišom i munjama. U ponoć smo sretno stigli našim kućama.

Što napisati za kraj ? Hrvatska - zemlja prepuna prirodnih i povijesnih ljepota koje svakako treba posjetiti i obići bar jednom u životu!

Crkva svetog Nikole u Prahuljama/Foto: Manuela Najman
Crkva svetog Nikole u Prahuljama/Foto: Manuela Najman
Dalmacija je puna znamenitosti koje vrijedi vidjeti bar jednom u životu/Foto: Manuela Najman
Dalmacija je puna znamenitosti koje vrijedi vidjeti bar jednom u životu/Foto: Manuela Najman
Moslavačke planinare oduševio je izlet u Dalmaciju/Foto: Manuela Najman
Moslavačke planinare oduševio je izlet u Dalmaciju/Foto: Manuela Najman
Nikamo bez službenih oznaka udruge/Foto: Manuela Najman
Nikamo bez službenih oznaka udruge/Foto: Manuela Najman
Putovanje je završeno na najljepšoj obali/Foto: Manuela Najman
Putovanje je završeno na najljepšoj obali/Foto: Manuela Najman

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!