

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar



























































FOTO Daruvar uživao u 1. obrtničkom sajmu: "Sva se hrana pojela, obrtnici presretni zbog odaziva..."
Prvi "Gastro na dar" tako je ispunio sve ciljeve – promovirao obrtništvo, dao ljudima priliku da probaju delicije iz cijele Hrvatske i stvorio atmosferu koja će se još dugo pamtiti
Svi koji su u subotu poslijepodne posjetili daruvarski park Antuna Jankovića mogli su svjedočiti pravoj rapsodiji mirisa, okusa i odličnoj atmosferi.
Naime, tamo je održan prvi obrtnički sajam "Gastro na dar", manifestacija koja je okupila više od 30 obrtnika i udruga iz različitih krajeva Hrvatske i odmah pokazala potencijal da preraste u tradiciju.
Organizatori – Udruženje obrtnika Daruvar i Grad Daruvar – uz podršku Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore BBŽ-a, same Bjelovarsko-bilogorske županije, Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Općina Dežanovac i Končanica, Pivovare Daruvar te Razvojne agencije Daruvar – doveli su u Daruvar raznolik izbor izlagača i gastronomske ponude.
Posjetitelji su mogli kušati specijalitete iz Koprivnice, Petrinje, Gline, Topuskog, Zlatara, Bjelovara, Viškova, Kastva, Klana i Jelenja, Pakraca i Lipika, Krapinskih Toplica, Garešnice, Čazme, Požege, Virovitice, Popovače te naravno i domaćih udruga i institucija. Na štandovima se našlo svega – od čobanaca i ribe, roštilja i puretine s mlincima do mazalica, bureka, buhtli, kolača, kiflica, kobasica, suhomesnatih proizvoda, hamburgera, vina i piva. Osim hrane i pića, našli su se tu i izlagači s domaćim rukotvorinama, sokovima, čajevima, nakitom i unikatnim suvenirima.
- Da bi se u potpunosti upoznao neki kraj nije dovoljno samo obići prirodne ljepote, razgledati arhitekturu i spomenike, posjetiti muzeje, već je neophodno upoznati se i s duhom ljudi koji žive na tom području, njihovim navikama i, prije svega, domaćim jelima. Gastronomija je dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi. Ona je, kako kažu, i najljepša turistička pozivnica. Ponuda tradicionalnih jela, u koju god regiju naše države došli, zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane i sladokusce. Glavni cilj i svrha ovog 1. festivala obrtnika je promocija obrtnika, prezentacija njihovim proizvoda, kao i međusobno povezivanje...a kao što znate, najbolje se povezujemo uz iće, piće i pjesmu, a to sve danas imamo u našem dvorskom perivoju - ovim je riječima otvorila 1. obrtnički sajam u Daruvaru voditeljica Lidija Premec, poručivši svim posjetiteljima da je hrana besplatna, ali da mogu dati donacije daruvarskoj Ligi protiv raka.
Predsjednik Udruženja obrtnika Garešnice Željko Budjina pohvalio je inicijativu, istaknuvši da ovakvi događaji povezuju obrtnike i jačaju zajedništvo.
- Nije jednostavno pokrenuti prvu manifestaciju ovakvog tipa. Možda nema previše izlagača, ali za početak je ovo više nego dobro. Posjetitelja ima, atmosfera je odlična i siguran sam da će ova priča rasti.
Iz Koprivnice je stigla i delegacija tamošnjih obrtnika, a njihov predstavnik Davor Milaković podsjetio je kako je druženje i razmjena iskustava temelj opstanka obrtništva.
- Svaki ovakav susret važan je jer promoviramo ono najbolje što imamo i učimo jedni od drugih. Donijeli smo specijalitete našega kraja, od kosane masti i kobasica s bučinim sjemenkama do poznatih bregovskih štrukli, koji su proglašeni nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske.
Predsjednik Obrtničke komore BBŽ-a Damir Pavec izrazio je nadu da će se festival ukorijeniti kao tradicionalna manifestacija.
- Drago mi je što vidim ovoliko obrtnika iz cijele Hrvatske. Vjerujem da će svi kući ponijeti lijepe uspomene i da će nas idućih godina biti još više, kazao je Pavec.
Potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore Jelena Ivaniš istaknula je važnost ovakvih događaja za promociju obrtništva.
- Ovime pokazujemo koliko su obrtnici važni za razvoj zajednice, ali i koliko su suosjećajni i spremni dijeliti svoje znanje i proizvode. Ohrabruje i podatak da obrtništvo u Hrvatskoj raste, pa tako i u Daruvaru, gdje trenutno posluje više od 400 obrta - poručila je Ivaniš.
Gradonačelnik Damir Lneniček zahvalio je svim sudionicima i naglasio kako obrtništvo čini važan dio gospodarskog života grada.
- Obrtnici su ti koji rade, zapošljavaju i plaćaju poreze. Hvala im na svemu što čine, a Daruvar će im i dalje biti partner u ovakvim projektima - rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.
Zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić poručila je da su obrtnici ne samo nositelji gospodarstva nego i čuvari tradicije i inovacija, dok je saborski zastupnik Vladimir Bilek otvorio manifestaciju uz želju da „Gastro na dar“ preraste u tradiciju.
- Ova manifestacija pokazuje što sve naši obrtnici znaju i mogu. Vjerujem da će prerasti u tradiciju, jer ovakvi događaji jačaju i gospodarstvo i turizam, a Daruvar zaslužuje da postane prepoznat po ovakvim pričama, poručio je Bilek.
Od 18 sati počela je podjela hrane posjetiteljima sajma – i sve je planulo. Redovi ispred štandova pokazali su koliko su ljudi uživali u okusima iz svih krajeva Hrvatske. Neokrunjeni kralj bureka Faruk Demiri otkrio nam je da je njegov burek nestao u rekordnom roku.
- Morao sam zvati sinove da peku još bureka, jer ljudi nisu prestajali tražiti, kazao je Faruk.
Atmosferu je upotpunio band Fakini, koji je svojim nastupom podigao raspoloženje, a u parku se tražilo mjesto više. Na sajmu su bili posjetitelji „od 7 do 77 godina“, od obitelji s djecom do starijih sugrađana, a svi su kući otišli punih trbuha i lijepih dojmova.
Tajnica daruvarskog Udruženja obrtnika Kata Bliznac istaknula je da je najvažnije što se trud isplatio.
- Drago mi je što je sve ono što smo pripremali našlo put do ljudi. Hrana se pojela, ništa se nije bacilo, a obrtnici su presretni zbog odaziva. Već sada govore da jedva čekaju sljedeće izdanje, rekla nam je Kata Bliznac.
Daruvarska pročelnica Danica Cetin otkrila je kako je ideja o "Gastro na daru" sazrijevala pune dvije godine.
- Željeli smo to pokrenuti i ranije, ali trebalo je stvoriti preduvjete. Naši obrtnici trebali su odlaziti na sajmove po cijeloj Hrvatskoj, Grad je sufinancirao njihove odlaske, a mi smo paralelno tražili najbolji način da to realiziramo i kod nas. Pokazalo se da je spoj s Rock City festivalom pun pogodak jer su naši obrtnici u petak dočekali svoje kolege iz ostalih krajeva i ugostili ih, a onda su oni u subotu pripremali svoja jela. I to je zaista odlično za turizam i gospodarstvo grada Daruvara, za umrežavanje naših obrtnika sa svojim kolegama, koji na taj način mogu razmjenjivati iskustva i primjere dobre prakse. Uz sve to ide i ova društvena nota, znači hrana, dobra atmosfera i glazba, tako da ovaj sajam ima višestruke benefite - zaključila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti u Gradu Daruvaru, Danica Cetin.
Prvi „Gastro na dar“ tako je ispunio sve ciljeve – promovirao obrtništvo, dao ljudima priliku da probaju delicije iz cijele Hrvatske i stvorio atmosferu koja će se još dugo pamtiti.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



