Fotografija: Foto: Jakov Prkić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Jakov Prkić/CROPIX (ilustracija)

Fontana iz koje 24 sata dnevno teče potpuno besplatno vino hit je regije poznate po vinogradima

Fontana iz koje teče vino nije predviđena za svakodnevno ispijanje, niti za one koji vole popiti koju kapljicu više!U mnogim gradovima diljem svijeta fontane predstavljaju oazu osvježenja i dobrodošlu stanicu za prolaznike koji žele utažiti žeđ. Bez obzira jeste li u opuštenoj šetnji, vožnji biciklom ili jednostavno na putu kući s posla, prisustvo pitke, besplatne hladne vode uvijek je dragocjeno. Međutim, u Italiji, postoji jedna posebna fontana koja se izdvaja iz mase. U malenom selu Ortoni nedavno je postavljena fontana koja radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a koja toči vino umjesto vode – koje ne košta ni centa, piše Putni kofer.

Ova inovativna inicijativa uvelike obogaćuje lokalnu atmosferu i pruža jedinstvenu priliku građanima i turistima da se opuste i uživaju u jednom od najpoznatijih talijanskih napitaka na potpuno nekonvencionalan način.

Suradnja vinara

Fontana iz koje teče vino je postavljena u Ortoni, talijanskom mjestašcu južno od Rima koji je poznat po crnom Montepulcianu. Ova neobična, nesvakidašnja atrakcija nastala je u suradnji vinara Dora Sarchese Vini i organizacije koja promovira popularnu hodočasničku rutu pod nazivom “Cammino di San Tommaso” ili “Put svetog Tome”. Hodočašće dugo 476 kilometara povezuje povijesne crkve i popularno je među rimokatoličkim vjernicima koji stazu prelaze za nekoliko dana.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ortona, zajedno sa svojom impozantnom katedralom, predstavlja značajnu postaju na hodočasničkom putu Cammino di San Tommaso, koji svake godine privlači na tisuće hodočasnika. Ovo sveto mjesto često je odredište mnogih hodočasnika koji se zaustavljaju na nekoliko sati kako bi odali počast i izrazili svoje molitve na lokaciji gdje se vjeruje da su sahranjeni posmrtni ostaci apostola Tome.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ako već razmišljate o pakiranju kofere i odlasku u Italiju, važno je imati na umu nekoliko bitnih činjenica. Naime, vlasnici čuvene fontane postavili su jasna pravila koja treba poštovati. Iako je dozvoljeno piti iz nje, strogo je zabranjeno puniti bocu ili nositi piće dalje sa sobom. Fontana iz koje teče vino nije predviđena za svakodnevno ispijanje, niti za one koji vole popiti koju kapljicu više!

Svjedočanstvo povijesti

Ortona je također poznata po svojoj ulozi tijekom Drugog svjetskog rata. Bitka kod Ortone, koja se odigrala 1943. godine između savezničkih snaga i njemačkih trupa, ostavila je dubok trag u povijesti cijelog kraja. Svjedočanstvo te povijesti vidljivo je u mnogim spomenicima i muzejima posvećenima tom periodu.

S bogatom ponudom kulinarskih delicija koje nude lokalni restorani, Ortona poput magneta privlači i ljubitelje gastronomije. Posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim jelima regije Abruzzo, poput arrosticinija (janjećih ražnjića) i raznovrsnih tjestenina. Svojom kombinacijom povijesnog naslijeđa, slikovite arhitekture i bogate kulinarske ponude, Ortona pruža autentično iskustvo svima željnima istraživanja čarolija manjih talijanskih gradova, piše portal Putni kofer.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku