Fotografija: Procvat pub kviz scene u Daruvaru/Foto: Public caffe, Sneck bar i Ray bar&Club
Galerija
Procvat pub kviz scene u Daruvaru/Foto: Public caffe, Sneck bar i Ray bar&Club

Fenomen koji je obuzeo Daruvar: "Sad smo grad pub kvizova, a nitko ne igra zbog nagrada"

Daruvar se može podičiti nečime čime ne mogu ni veći gradovi. Pub kvizovi se odnedavno održavaju tri, odnosno četiri puta tjednoPozove li vas netko da mu se pridružite u ekipi za pub kviz u Daruvaru, a vi baš i niste ljubitelj takve vrste zabave, topao je savjet da se ne izvlačite kako ste zauzeti. 

Jer, ako vas pozovu u ponedjeljak, a vi kažete da ste prezaposleni, uvijek postoji srijeda, zatim četvrtak, a naposljetku i nedjelja. 

Igra jedan posto grada

Daruvar se, naime, može podičiti nečime čime ne mogu ni veći gradovi. Pub kvizovi se održavaju tri puta svakog tjedna, a četiri svaka dva tjedna. U njemu sudjeluje i više od 100 osoba. Ili, kako kaže jedan naš sugovornik, više od jedan posto stanovništva "pa vi zamislite što bi bilo da jedan posto Zagreba svakog tjedna ide na kviz". 

Atmosfera na kvizovima u Sneck baru uvijek je sjajna/Foto: Urbana kviz priča
Atmosfera na kvizovima u Sneck baru uvijek je sjajna/Foto: Urbana kviz priča
Dijelić atmosfere iz Publica/Foto: Public caffe
Dijelić atmosfere iz Publica/Foto: Public caffe

Pritom se, primjećujemo, svi sjajno zabavljaju. Pub kvizovi nisu samo borilišta na kojima se odmjerava znanje iz različitih polja, od društvenopolitičkih, glazbenih i sportskih aktualnosti do estrade, povijesti, znanosti... Mnogo su više jer svi znaju kako će na kvizovima susresti svoje susjede, prijatelje, a nisu rijetke ni situacije da supruga i suprug igraju u različitom timu pa se "preko nišana" gledaju uoči svakog novog uzbudljivog kruga. 

Što je tajna fenomena koji je obuzeo Daruvar? 

Sve je, kažu brojni sugovornici s kojima smo razgovarali tražeći odgovor na to pitanje, krenulo prije oko šest godina. Tada je prvi "Daruvarski pub kviz" u caffeu Public pokrenuo informatičar Tomaš Valenta. Inspiracija mu je, priznaje, bio kviz na kojeg je odlazio u Bjelovar. 

Tomaš Valenta pokrenuo je pub scenu u Daruvaru/ Foto: Privatni album
Tomaš Valenta pokrenuo je pub scenu u Daruvaru/ Foto: Privatni album

- Tražili su me da se pridružim jednoj ekipi kako bih im pomogao. Otprva mi se filozofija kvizova jako svidjela i već nakon nekoliko kvizova počeo sam razmišljati kako bi bilo dobro da i u mom Daruvaru postoji nešto takvo. Ipak, ta se ideja malo "kuhala", od 2015. do 2018. kada sam u Public caffe baru i disco clubu pokrenuo prvi pub kviz eksperimentalno. Mislim da je već tada došlo devet ekipa, jedna iz Bjelovara, jedna iz Garešnice, sve druge iz Daruvara. Već se tada moglo vidjeti da postoji velik broj zainteresiranih za ovu vrstu zabave - kaže nam Valenta.

Stigli "neki novi klinci"

Kviz u Publicu postao je uspješna serijska kviz-priča, održava se već godinama svake druge nedjelje, uz lijepe nagrade različitih sponzora. Onda su stigli "neki novi klinci". Juraj Šargač, inženjer strojarstva kojeg mnogi poznaju i po glazbenom umijeću u malo žešćem tonu te Leo Žukina, profesor hrvatskog jezika i filozofije. I sami su kvizaši, a igrom slučaja "nanjušili" su ih iz zagrebačke Urbane kviz priče, sustava kvizova koji se počeo nezaustavljivo širiti gradovima diljem Hrvatske. 

Jura i njegov dugogodišnji prijatelj Teo Slivar koji ga je pratio na snimanju/Foto: Privatni album
Jura i njegov dugogodišnji prijatelj Teo Slivar koji ga je pratio na snimanju/Foto: Privatni album
Juraj Šargač i Leo Žukina/Foto: Privatni album
Juraj Šargač i Leo Žukina/Foto: Privatni album

- Tako smo od ekipe "Brick" koja se natjecala u Publicu ušli u voditeljske vode i organizirali kviz srijedom u Snack baru koji sada ide dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom, jer je broj ekipa postao prevelik. Tako jedni igraju u jednom, drugi u drugom terminu te se rezultati zbrajaju. Nekako je prošle godine, sredinom godine, cijela ta priča potpuno eksplodirala. Ni sami ne znamo kako i zašto, ali Daruvar je postao zaluđen kvizovima.

Ekipa Daruvarski susreti/Foto: Urbana kviz priča
Ekipa Daruvarski susreti/Foto: Urbana kviz priča
Ekipa Limitirani/Foto: Urbana kviz priča
Ekipa Limitirani/Foto: Urbana kviz priča

U Publicu gdje je Tomašev kviz jedne je večeri bilo čak 19 ekipa, ili gotovo 100 ljudi, to više nije bilo održivo za taj prostor, morao je ograničiti na 16, a ekipe se unaprijed prijavljuju. I nama se dogodila eksplozija, počeli smo, da bi svima bilo ugodnije, organizirati kvizove dva puta tjedno - prisjeća se Leo Žukina. 

Prvi pub kviz u Ray baru održao se ovog četvrtka/Foto: Ray bar
Prvi pub kviz u Ray baru održao se ovog četvrtka/Foto: Ray bar

Sada se, baš ovog tjedna, pojavio novi igrač u gradu. Još jedan inženjer strojarstva, 26-godišnji Teo Slivar, debitirao je vodeći kviz "Fun facts" u četvrtak u Rayu bar & clubu. 

Zahtjevni počeci

Daruvarčani će znati, no za one izvan grada nije naodmet pripomenuti kako su sva tri kafića u kojma se kvizovi održavaju, Public, Snack i Ray, na najviše nekoliko desetaka metara udaljenosti u središtu Daruvara. No, pogrešno bi bilo reći da je Teo debitant, štoviše on je iskusni kvizaš koji nastupa u Publicu i Snacku još od početaka kvizova čiji su mu organizatori, Tomaš, Leo i Juraj, dobri prijatelji. 

Teo Slivar i njegova ekipa/ Foto: Teo Slivar
Teo Slivar i njegova ekipa/ Foto: Teo Slivar
Teo Slivar/Foto: Privatni album
Teo Slivar/Foto: Privatni album

- Svima njima u početku je bilo malo teško, bojali su se hoće li se uopće prijaviti dovoljan broj ekipa. No, krenulo je bolje nego što se očekivalo. I ja sam, pokrećući ovaj kviz, imao dvojbe, hoće li biti dovoljno, a za prvu večer sedam ekipa je sjajan rezultat i vjerujem da ćemo nastaviti do kraja - kaže nam mladi Teo koji, kao i drugi organizatori, neka pitanja dobiva iz "temeljne organizacije" iz Zagreba, no druge mora sam sastavljati jer katkad nisu aktualna ako su, primjerice, ista pitanja bila na nekom kvizu prije nekoliko mjeseci.

Snalazi se tada internetom, gledajući TV kvizove, primjećujemo kako je "Zlatni gral" među kvizašima HRT-ov kviz Potjera kojeg se gleda kao trening za naporne predstojeće izazove.  Na Potjeri je tako bio i Valenta, kao i na Milijunašu, ali i još jedan kvizaš koji se natječe u dvije ekipe, Pet lakih komada i Daruvarski susreti. Obje redovito osvajaju dobra mjesta. Riječ je o poznatom daruvarskom novinaru Mati Pejiću koji je još u Jednoti u začecima daruvarske kvizaške scene opisao taj fenomen. 

Mato Pejić, novinar i kvizaš/Foto: Arhiva
Mato Pejić, novinar i kvizaš/Foto: Arhiva

- Zapravo se pub kvizovi naslanjaju na nekadašnje kvizaške forme. Začeci su još u Ujedinjenom Kraljevstvu sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su vlasnici pubova razmišljali kako da napune pubove u danima kada inače nisu dobro posjećeni. Dakle, to nije nešto nepoznato, ali u Hrvatskoj, a sada u Daruvaru, jako je uzelo maha u posljednje vrijeme. Pritom se natjecatelji ne zamaraju toliko nagradama, koje su uglavnom simbolične, već je to pitanje časti, pokazivanja znanja, ali i kvalitetnog provođenja vremena s ljudima koji su nam dragi - objašnjava Pejić. 

Kotizacije po deset eura

Kad je o nagradama riječ, tu su nam dvije - tri stvari zapele za oko. Naime, one mogu biti doista vrijedne, poput večere za cijelu ekipu u nekom od najboljih daruvarskih restorana, ali i sasvim simbolične poput runde pića, vrećice čipsa ili nečeg sličnog, vrijednog jedva desetak eura. S druge strane, ekipa od pet članova (iako su i dva dovoljna, no uvijek vrijedi ona "što više to veselije), plaća kotizaciju deset eura. Dva po "glavi". Tako da nitko ne može reći da se grčevito bori za prijestolje. Također, nerijetko se dogodi da jedna ekipa pokloni svoju nagradu drugoj. Muškoj se ekipi, primjerice, nedavno nije pio gin-tonic, a dobili su ga cijeli paket. Odaslan je po kuriru u ruke predstavnice konkurentske ekipe koja se čak i nije natjecala na tom kvizu. Samo nek se druži, pije i veseli... 

Foto: Sneck bar
Foto: Sneck bar

- Naravno da nagrade nisu bitne, ali postolje jest. Važno je biti na jednom od prva tri mjesta, što sam ja gotovo uvijek - smije se svima znani predsjednik daruvarske Sportske zajednice Tihomir Djedović, jedan od veterana kvizova iz ekipe Sajmištari. 

Tihomir Djedović/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Tihomir Djedović/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

- Krenuo sam u sve to sasvim slučajno. Neke ekipe su vrlo ozbiljne, grupiraju se, razmišljaju tko je dobar u kojem području. Meni to nekako nije najvažnije, nego da se mi dobro zabavimo, a često nešto i naučimo jedni od drugih. No, reći ću ono što cijeli Daruvar zna, svima je u gradu glavni cilj pobijediti "Kraljeve lavova" jer to što oni stalno pobjeđuju više nije izdrživo - smije se Djedović. 

Raznolike ekipe

Ozbiljnije, pak, dodaje kako mu je kao kvizašu prekrasno vidjeti da se na kvizovima okupljaju sve generacije te podjednako žene i muškarci. Od jedva punoljetne ekipe Gimnazijalci bez ideja, do ekipa sastavljenih od umirovljenika, ratnih invalida... 

- Zabava sa sve uzraste, definitivno, sport kojim se svatko može baviti i nije bitno ako nešto ne zna, uvijek će se dobro provesti - kaže dok naši sugovornici također ističu kako neke ekipe dolaze iako nerijetko znaju da će biti na posljednjem mjestu. No, nisu došli po priznanje već se podružiti, dobro nasmijati na vlastiti ili tuđi račun, nešto popiti, prigristi čips, krekere ili što god već netko donese na stol, pa otići doma sretni i zadovoljni. 

Foto: Public caffe
Foto: Public caffe

Posebno lijepo je to što da među organizatorima kvizova nema nikakve konkurencije. Upravo suprotno, kazuju nam, jedni drugima dolaze na kviz kako bi se igrali, jer nije uvijek lako biti u ulozi voditelja, ali i kako bi podržali kolege. 

Pitamo ih redom, stoga, ima li Daruvar potencijala za razvoj. Slažu se - da. Mišljenje je daruvarskih kvizaša kako je "eksplozija" tek počela. 

Prihvatite poziv

- Sada je ekipa toliko da bi mogli napuniti i kino - kaže Djedović.

Slivar, Šargač, Žukina i Valenta nešto su oprezniji jer, kažu, pitanje je gdje bi se novi kvizovi održavali s obzirom na to da je možda jedini preostali termin utorak. Klubovi i kafići, naime, petkom i subotom imaju svoje drugačije programe. No, da će se nove ekipe svakako pojavljivati, smatraju, hoće i trebat će ih negdje "udomiti" kao i dobro izrešetati pitanjima. 

I zato, da se vratimo na savjet s početka priče, možda je ipak najbolje prihvatiti poziv, pridružiti se nekoj od daruvarskih ekipa, upoznati nove ljude i uživati u nekoliko sati odlične atmosfere, smijeha, ali i neizvjesnosti te, naravno, oboriti Kraljeve lavova s njihovog trona navodno nepobjedivih.  

Kraljevi lavova/Foto: Public
Kraljevi lavova/Foto: Public

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!