Fotografija: Foto: Sestre Klobučar
Galerija
Foto: Sestre Klobučar

Evo kako smo mamine oblatne pretvorile u zdravi desert. Mljac!

Obožavamo sastojke klasičnih slastica zamijeniti kvalitetnijima, nutritivno bogatijima, pod uvjetom da okus ostane jednako dobar, kažu sestre KlobučarSestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Predstavili smo ih u VELIKOJ PRIČI o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - zdrave oblatne!

Martina i Matea Klobučar
Martina i Matea Klobučar

Iz mamine "kreme za dvije oblatne", koja se kod nas priprema od kad znamo za sebe, izbacile smo rafinirani šećer, margarin i kekse (sve ono fino, rekli bi neki), a jedva da je itko i primijetio razliku. Obožavamo sastojke klasičnih slastica zamijeniti kvalitetnijima, nutritivno bogatijima, pod uvjetom da okus ostane jednako dobar, a ovaj nam je to put definitivno pošlo za rukom!

Za kremu kojom ćete filati dvije oblatne (u paketu oblatni obično ih ima 5 ili 6) trebat će vam:

▪️ 2 dl bademovog mlijeka, ili drugog po izboru

▪️ 80 g kokosovog šećera

▪️ 100 g eritrita

▪️ 120 g tamne čokolade

▪️ 150 g kokosovog ulja

▪️ 250 g zobenih pahuljica

▪️ 60 g sitno sjeckanih lješnjaka

▪️ 60 g sitno sjeckanih badema

▪️ 80 g sjeckanih grožđica

Pomiješajte šećere i mlijeko u loncu te kuhajte sve dok ne počne ključati. Maknite s vatre, ostavite minutu, dvije te umiješajte čokoladu. Miješajte sve dok se ne otopi, pa dodajte kokosovo ulje. Kad se otopi, umiješajte mljevene zobene, orašaste plodove (ako ne volite da se komadići lješnjaka i badema osjete, možete ih i samljeti i umiješati u smjesu, nama je i jedna i druga verzija fina) i grožđice. Ostavite još 5 minuta da se prohladi, pa namažite jednu oblatnu koju ćete poklopiti drugom. Poklopite većom daskom te pritisnite težim predmetima (naša su preporuka knjige koje je dobro rasporediti po cijeloj površini). Ostavite na hladnom nekoliko sati (a najbolje preko noći), da se stisne, a zatim izrežite na kockice željene veličine.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Računajte s tim da se od dvije oblatne dobije puno kockica kolača, pa po potrebi smanjite količinu sastojaka na pola, a oblatnu prepolovite i filajte polovicu.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Facebook i Instagram profilu @kao kuham.