Fotografija: Lidija Dujmenović i njezino novo stubište/Foto: Privatni album
Galerija
Lidija Dujmenović i njezino novo stubište/Foto: Privatni album

Evo kako je Lidija Dujmenović napravila totalni makeover svog predsoblja u Daruvaru

Osim što je osmislila je i napravila makeover predsoblja u obiteljskoj kući, Lidija razne biljke pretvara u lijep i delikatan nakitLidija Dujmenović iz Daruvara odmalena naginje umjetničkoj strani života.

Završila je i studij dizajna u Zagrebu, a trenutno radi kao ravnateljica u novinsko-izdavačkoj ustanovi Jednota, gdje se bavi grafičkim dizajnom i fotografijom, piše Jutarnji.hr.

Lidija Dujmenović/Foto: Privatni album
Lidija Dujmenović/Foto: Privatni album

U slobodno vrijeme izrađuje nakit, kreatorica je domaćeg brenda nakita od smole po nazivu Eliška, uređuje dvorište i kuću, a voli i šivati.

Lidija nam je pokazala kako je u svojoj kući napravila makeover stubišta, osvježila mu izgled i učinila ga puno modernijim.

Ovako je predsoblje izgledao prije makeovera/Foto: Privatni album
Ovako je predsoblje izgledao prije makeovera/Foto: Privatni album

- Spletom okolnosti u četrdesetima smo prodali kuću u kojoj smo živjeli dotad i preselili se u novu na kraju grada u prirodi. Srećom, kuća ima puno prozora koji gledaju na vinograde, voćnjake i dvorište pa je tako interijer stopljen s eksterijerom. Pristupili smo adaptaciji kompletne unutrašnjosti s idejom da se držimo prirodnih boja i što više prirodnih materijala. Predsoblje je bilo u bijeloj lamperiji, a na podu parket. Sve drvo bilo je obojeno u bijelu lak boju u kombinaciji s plavim namještajem. Kako bismo dobili moderniji izgled, a i praktičnije predsoblje, pristupili smo preinakama. Svu lamperiju pokrili smo knaufom, a na zid do stepenica preko lamperije smo stavljali običan podni laminat. Puno istražujem na internetu uređenje doma i dvorišta pa mi tako povremeno dolaze razne ideje... - kaže Lidija i tumači da su stare stepenice prvo demontirali i iskoristili gazišta.

 

Predsoblje poslije makeovera/Foto: Privatni album
Predsoblje poslije makeovera/Foto: Privatni album

- Ispod slojeva boje i laka skrivala se ljepota trešnjina drva koje smo prešli lak lazurom kako bi se uklopile s nadvojem obloženim drvenim pločama te kako bi se vidjeli godovi i prirodna struktura. Dali smo izraditi novo željezno postolje i montirali drvena gazišta. Jedan aluminijski rukohvat montiran je na zid od laminata, a s druge strane bio je otvoreni prostor koji nije odavao previše sigurnosti pri penjanju uza stepenice. Zato smo se odlučili napraviti pregradu od konopa uzduž stepenica. Odlučila sam se upravo na ovaj tip ograde jer mi djeluje najprirodnije. U interijeru prevladavaju zemljane prozračne boje i cijeli interijer kuće povezan je s eksterijerom, bile tapete u pitanju, namještaj ili samo neka vrsta dekoracije. S obzirom na to da je na stropu knauf preko lamperije, bilo je potrebno dodati drveni profil kroz koji smo provlačili konop. U svakom gazištu izbušene su dvije rupe pa tako konop prolazi kroz gazište i ulazi na drugu stranu drvenog profila, gdje se savija i vraća u drugu rupu stepenice. I tako svako gazište ima svoj komad konopa. Ispod gazišta svaki kraj užeta je svezan u čvor kako bi konop bio učvršćen. Ovakva ograda je vizualno odvojila stepenište od ostatka prostorije, a pružila dodatnu psihološku sigurnost pri penjanju i silaženja stepenicama. U prostoriju smo prenijeli i ugradbeni ormar iz stare kuće te smo tako predsoblje pretvorili u jedan prostor ugodan oku, a i koristan - zaključuje.

________________________

 TROŠKOVNIK

• Brusni papir - 50 kn

• Lak lazura - 100 kn

• Laminat - 500 kn

• Uže - 300 kn

• Željezno postolje za stepenice - 1000 kn

UKUPNO: 1950 kn

_________________________

Ovako sada izgledaju njihove stepenice u kući/Foto: Privatni album
Ovako sada izgledaju njihove stepenice u kući/Foto: Privatni album

O Lidiji Dujmenović i ranije je pisao Jutarnji list, i to o tome kako ova pametna i kreativna žena razne biljke pretvara u lijep i delikatan nakit.

Ona "zarobljava" komadiće prirode u epoksi smolu i daje im novu funkciju. Nikad nije napravila dva jednaka komada, svaki je jedinstven i nosi neku uspomenu, priču ili poruku.

Unikatan nakit

Šetate livadom i uberete suhi maslačak. Puhnete u zračnu loptu njegovih nježnih sjemenki koje su nekad bile latice i gledate kako lete kao pahuljasti padobranci i pomislite: kako bi bilo lijepo da ovaj trenutak traje zauvijek. Upravo takvu ideju dobila je Lidija Dujmenović iz Daruvara koja razne biljke pretvara u nakit pod nazivom Eliška.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Ova magistra dizajna završila je Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu 2006. godine i otad se bavi uglavnom grafičkim dizajnom, ali ljubav prema produkt dizajnu uvijek ju je pratila.

Lidija Dujmenović najviše uživa kada radi nešto produktivno/Foto: Privatni album
Lidija Dujmenović najviše uživa kada radi nešto produktivno/Foto: Privatni album

- Sretna sam što napokon imam priliku te svoje dvije ljubavi spojiti u jedno. Naime, produkt dizajn i grafički dizajn zapravo i jesu jedna cjelina. Uz to bih dodala i svoju treću ljubav, a to je fotografija. Od malena sam voljela crtati i oduvijek mi je želja bila baviti se umjetnošću - kaže Lidija i dodaje da je cijela priča s izradom nakita počela slučajno.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Naletjela sam na video u kojem se rade stolovi od epoksi smole i drva. To me zaintrigiralo, pa sam daljnjim istraživanjem našla i nakit od istog materijala. Kako volim nositi nakit, odlučila sam početi s time. Rad sa smolom vrlo je zahtjevan i kompliciran posao, zahtjeva mnogo opreme za obradu, poseban prostor te se pritom stvara dosta prašine - ističe Lidija Dujmenović, a što se tiče samog materijala, on je vrlo specifičan.

Lidija će ovo cvijeće pretvoriti u predivan nakit/Foto: Privatni album
Lidija će ovo cvijeće pretvoriti u predivan nakit/Foto: Privatni album

- Riječ je o dekorativnoj smoli koja nakon stvrdnjivanja ima odlična svojstva - tvrda je, kristalno čista i zapravo konzervira sve što 'zarobi'. Tajna je u tome što sve što se nalazi u epoxy smoli mora biti suho, dehidrirano, ne smije sadržavati ni kap vode. Uz to koristim akrilne boje kako bi se smola obojila u željene nijanse, šljokice i razne druge dodatke. U izradi su neophodni silikonski kalupi, brusni papiri razne granulacije i mnogo vremena i strpljenja - otkriva dizajnerica kojoj za izradu jednog komada nakita treba oko tjedan dana, a kao njegovu glavnu posebnost ističe mogućnost personalizacije.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Apsolutno nitko ne može imati dva jednaka komada, svaki nosi svoju jedinstvenu priču. A ono što mi je najdraže - ističe ljepotu prirode. To nije običan nakit. On nosi poruku, uspomene, zarobljava trenutak u vremenu - naglašava Lidija koja je ostvarila i zanimljivu suradnju s Gradom Daruvarom.

Lidijine kreativne umotvorine/Foto: Privatni album
Lidijine kreativne umotvorine/Foto: Privatni album

- Moj rodni grad poznat je po stablu ginka koje je grof Antun Janković posadio ispred svojega dvorca. Danas je to najstariji ginko u Hrvatskoj i jedan od deset najstarijih u Europi. Izradila sam posebnu kolekciju nakita s listićima ginka koja je oduševila, ne samo stanovnike našega grada, nego i posjetitelje, te je takav komad nakita postao je traženi suvenir. Svatko tko ga ponese iz Daruvara nosi dio grada sa sobom, pa tako i dio uspomena, trenutke i sjećanja - objašnjava Lidija Dujmenović.

Lidijina ogrlica s listom daruvarskog Ginka/Foto: privatni album
Lidijina ogrlica s listom daruvarskog Ginka/Foto: privatni album

Pitamo ovu kreativnu dizajnericu ima li neke posebno drage realizacije.

- O, da! Jedna kolegica mi je donijela suhu ružu koju joj je poklonio sadašnji suprug kad su se upoznali i godinama ju je čuvala u plastičnoj kutijici. Kad sam je stavila u smolu, imala sam osjećaj kao da se ruža vratila mnogo godina unazad kad je bila živa, jer je dobila i boju i sjaj i to pokazalo se kao pun pogodak. Sad je može uvijek nositi uz sebe kao prekrasan komad nakita. A drugi je napravljen za frizerku koja me zamolila da joj napravim nakit od njezine kose, koju je obojila u razne boje, a nedavno sam radila i s pramenom kose male bebe. Tako da su mogućnosti zaista mnogobrojne, ipak, najljepši su mi komadi s biljem - zaključila je Lidija Dujmenović.

Štand Eliške/Foto: Privatni album
Štand Eliške/Foto: Privatni album

Osim toga, Lidija je nedavno sa svojim suprugom Perom počela izrađivati razne uporabne predmete od cementa i pijeska (betona) poput pladnjeva, teglica za cvijeće, svijećnjaka i slično.

Lidija odnedavno pravi ukrasne funkcionalne predmete od cementa i pijeska/Foto: Privatni album
Lidija odnedavno pravi ukrasne funkcionalne predmete od cementa i pijeska/Foto: Privatni album

- Budući da se koriste silikonski kalupi kao i za nakit, zaključila sam da bi to mogla iskorisiti i za ovu lijepu priču s cementom - rekla je na MojPortal.hr Lidija Dujmenović koja voli prirodu, rad i brigu oko cvijeća i dodaje kako ona i njezin suprug vole maskimalno produktivno iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Lidija i njezin suprug Pero postali su pravi Eliška bračni par/Foto: Privatni album
Lidija i njezin suprug Pero postali su pravi Eliška bračni par/Foto: Privatni album

Sve što radi ova kreativka pogledajte na njezinu Facebook profilu Eliška i Eliška -home sweet home i Instagram profilu @ lidija1101, a možete je kontaktirati i na mail eliska_croatia@yahoo.com.