Omiljena delicija bez koje su blagdani nezamislivi/Foto: Freepik

Omiljena delicija bez koje su blagdani nezamislivi/Foto: Freepik

KOJI STE VI TIM?

Dolazi nam vrijeme francuske salate i vječna dilema: Ide li u omiljenu deliciju jabuka ili ne?

Najčešće se poslužuje uz šunku, pečenja i razne hladne plate, a jednako dobro pristaje uz pohano, kobasice, pa čak i uz jednostavne sendviče od ostataka kruha i mesa koji su, u mnogim kućama, neizostavan dio blagdanskog ''drugog dana''

Blagdani mirišu na cimet klinčice, čokoladu i, dakako, na francusku salatu. Barem u Hrvatskoj i okolnim zemljama, gdje je Božić bez te delicije za mnoge jednostavno nezamisliv.

Uz ovo jelo veže se čitav niz zanimljivih činjenica, poput one da francuska salata podrijetlo vuče iz europske kulinarske priče koja je s vremenom dobila bezbroj lokalnih varijacija. Najčešće se povezuje s čuvenom salatom Olivier, nastalom u 19. stoljeću u Moskvi, gdje je kuhar Lucien Olivier u jednom popularnom restoranu posluživao tada luksuzniju verziju hladne salate s posebnim umakom. Recept se s vremenom pojednostavio i ''putovao'' od kuhinje do kuhinje, prilagođavajući se dostupnim namirnicama i navikama, pa je tako u našim krajevima postao sinonim za kremasti blagdanski prilog koji se priprema u velikoj zdjeli i dijeli bez previše računanja na porcije.

Slaže se sa svim

Na tanjuru francuska salata najbolje funkcionira kao svestrana pratnja jelima koja traže nešto hladno, kremasto i blago kiselkasto, da uravnoteži pečeno i masnije. Najčešće se poslužuje uz šunku, pečenja i razne hladne plate, a jednako dobro pristaje uz pohano, kobasice, pa čak i uz jednostavne sendviče od ostataka kruha i mesa koji su, u mnogim kućama, neizostavan dio blagdanskog ''drugog dana''. Upravo ta prilagodljivost i praktičnost, uz činjenicu da je često još ukusnija kad odstoji, učinili su je stalnim gostom božićnih i novogodišnjih stolova.

Jabuka u salati - da ili ne?/Foto: Freepik

Jabuka u salati - da ili ne?/Foto: Freepik

Omiljena delicija bez koje su blagdani nezamislivi/Foto: Freepik

Omiljena delicija bez koje su blagdani nezamislivi/Foto: Freepik

A onda, čim se približi prosinac i počnu prve ture kuhanog krumpira i mrkve, vraća se i dilema koja iz godine u godinu dijeli obitelji i društva: ide li u francusku salatu jabuka ili ne. Za jedne je jabuka neprihvatljiv dodatak koji narušava pravila klasike i pretvara slani blagdanski prilog u nešto nalik voćnoj salati s majonezom. Drugi će reći da je upravo u tome poanta: nekoliko kockica kiselkaste jabuke donosi svježinu i hrskavost, podiže okus i ''olakšava'' dojam u ustima, osobito kad je majoneza bogata, a stol pun teških jela. U praksi se ta rasprava obično svodi na osobni ukus, ali i na jednu važnu stvar: što od francuske salate želite dobiti — utješnu kremoznost koja podsjeća na klasiku ili istu tu kremoznost s osvježavajućim kontrastom.

Kompromisna varijanta

Jabuka, kad se koristi promišljeno, najčešće bude kiselkasta i narezana sitno, kako ne bi preuzela glavnu ulogu, nego tek malo ''probudila'' salatu. No, oni koji je ne vole često upozoravaju da može pustiti sok, promijeniti teksturu i razvodniti ono što francusku salatu čini francuskom: čvrstu, povezanu smjesu koja se lijepo drži na žlici. Zato se u mnogim kućama razvila i kompromisna varijanta: dio zdjele ostaje vjeran klasici, a u dio se doda jabuka, čisto da se mir u obitelji sačuva barem do kolača.

U nastavku su dvije provjerene verzije, jedna ''školska'' i druga za one koji vole da salata bude svježija.

Klasična francuska salata (bez jabuke)

Sastojci: 800 g krumpira, 400 g mrkve, 250–300 g graška (kuhani ili ocijeđen iz konzerve), 5–6 kiselih krastavaca, 4 kuhana jaja (po želji), 250–300 g majoneze, 2–3 žlice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta, sol, papar (po želji malo senfa)

Priprema: Krumpir i mrkvu skuhajte, ohladite i narežite na sitne kockice. Dodajte grašak, nasjeckane kisele krastavce i jaja ako ih koristite. Umiješajte majonezu i vrhnje/jogurt, začinite solju i paprom (po želji dodajte malo senfa). Ohladite najmanje 2 sata prije posluživanja.

Francuska salata s jabukom (svježija verzija)

Sastojci: 700 g krumpira, 350 g mrkve, 250–300 g graška, 4–5 kiselih krastavaca, 1 veća kiselkasta jabuka, 200–250 g majoneze, 3–4 žlice kiselog vrhnja ili jogurta, 1–2 žličice limunova soka, sol, papar (po želji 150–200 g šunke na kockice)

Priprema: Krumpir i mrkvu skuhajte, ohladite i narežite na kockice te dodajte grašak i kisele krastavce. Jabuku narežite na sitne kockice i odmah je pomiješajte s limunovim sokom. Umiješajte jabuku u salatu, dodajte majonezu i vrhnje/jogurt te začinite. Ohladite najmanje 2 sata; po potrebi prije posluživanja dodajte žlicu vrhnja za kremastiji finiš.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!