Fotografija: Učenici 4.a razreda Ekonomske i turističke škole svoje su razglednice pisali u utorak, a Daruvarčanima će ih poslati 21. ožujka/Foto: Daria Marković
Galerija
Učenici 4.a razreda Ekonomske i turističke škole svoje su razglednice pisali u utorak, a Daruvarčanima će ih poslati 21. ožujka/Foto: Daria Marković

Dobijete li razglednicu od učenika Ekonomske i turističke škole Daruvar, odgovorite im na nju

To je njihova poruka svim Daruvarčanima kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto, kaže Svjetlana Brkić MilivojevićUčenici 1. A i 4. A razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar šire solidarnost kroz trogodišnji međunarodni Erasmus + projekt „p.s. Pokreni solidarnost“.

Osim njih, u projekt je uključeno još devet srednjih i četrnaest osnovnih škola s područja Hrvatske te učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja poput Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije i Poljske.

Kako solidarno djelovati

Koordinator projekta u Hrvatskoj je nevladina i neprofitna organizacija Centar za mirovne studije u Zagrebu koji promiču nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam.

Poruke solidarnosti učenika Ekonomskle i turističke škola Daruvar/ Foto: Daria Marković
Poruke solidarnosti učenika Ekonomskle i turističke škola Daruvar/ Foto: Daria Marković

- Projekt je nastavak prijašnjih projekata u kojima smo također sudjelovali, a pokriva građanske teme: odgoj, solidarnost, toleranciju, građanska prava, uvažavanja drugih nacionalnih manjina te ekologiju. Želimo da solidarno ponašanje postane svakodnevna rutina učenika - rekla je ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar, Dinka Kavalir.

Ravnateljica Ekonomske i tursitičke škole Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković
Ravnateljica Ekonomske i tursitičke škole Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković

Koordinatorica tog projekta u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, profesorica njemačkog jezika Svjetlana Brkić Milivojević sa svoje tri desne ruke - knjižničarkom Dašom Žabić, pedagoginjom Lanom Andrijević i nastavnicom Tanjom Kovačević, navodi da je cilj projekta osvijestiti pojam solidarnosti, naučiti učenike kako djelovati solidarno u školi, potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i percepciji te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i drugo.

Koordinatorica projekta je profesorica njemačkog jezika u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, Svjetlana Brkić Milivojević/Daria Marković
Koordinatorica projekta je profesorica njemačkog jezika u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, Svjetlana Brkić Milivojević/Daria Marković

- Odabrali smo učenike 1. i 4. razreda zbog kontrasta i razlike u godinama, i mogu reći da su obje dobne skupine podjednako ozbiljno pristupile zadatku - kazala je Svjetlana Brkić Milivojević i dodala da u projektu za sada sudjeluje 40-ak učenika, koji su analizirali plakate i u njima dešifrirali skrivene poruke.

Evo što je učenica 4. a razreda daruvarske Ekonomske i turističke škole poručila jednoj Ani/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Evo što je učenica 4. a razreda daruvarske Ekonomske i turističke škole poručila jednoj Ani/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Projekt se temelji na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Naime, 21. ožujka svake godine, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija iz plakata i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici s mentorima detaljno obradili.

Učenici 1.a razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar sa svojim razglednicama/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Učenici 1.a razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar sa svojim razglednicama/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica.

- To je njihova jednostavna poruka svim Daruvarčanima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale društvene identifikacije. Primatelji razglednice pozivaju se na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje na kontrolu i pregled u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije. Organizacija odgovore prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu – istaknula je Svjetlana Brkić Milivojević te dodala da je pretprošle godine od poslanih 50-ak razglednica, vraćeno deset.

Izrada plakata

Kako kaže, djeca su pripremljena na to da primatelji razglednica možda neće odgovoriti, što ovisi o njihovom načinu doživljavanja poruke u tom trenutku. Jedva čekaju da njihove razglednice stignu primateljima, u nadi da će barem nekoga od njih potaknuti na razmišljanje o stvaranju solidarnije budućnosti.

Prema riječima koordinatorice učenici žele sudjelovati i pokrenuti nešto. Svake godine dolaze novi plakati, a sada će učenici izraditi svoje plakate po istim pojmovima.

Učenici 1.a razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar svoje su razglednice već poslali/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Učenici 1.a razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar svoje su razglednice već poslali/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Diseminacija i održivost projekta ide bez obzira traje li projekt ili ne. Učenici će imati izložbu na kojoj će predstaviti drugim razredima svoje plakate i sve ono što su radili i naučili kako bi u svim razredima širili solidarnost - kaže Svjetlana Brkić Milivojević i dodaje da će osim pisanja razglednica, učenici sudjelovati i u međunarodnoj razmjeni razglednica sa školama iz partnerskih zemalja.

Zanimljivo i poučno

1.a razred svoje je razglednice već poslao, a 4.a razred pisao je emotivne poruke koje će poslati 21. ožujka.

Iskoristili smo priliku i pitali učenike tog razreda sviđa li im se sudjelovati u ovakvim projektima.

- Sviđa mi se, zanimljivo je i poučno. Naučio sam puno novih pojmova koje možda do sada nisam imao prilike čuti - rekao nam je učenik Toni Patek.

Različita mišljenja

Učenica Ana Novak istaknula je da su dobili plakate sa slikama koje su morali opisati. Opisivali su kakve osjećaje bude u njima i kakve slike prevladavaju, a Patricia Ljubojević dodala je da se njoj upravo to najviše svidjelo na radionicama jer su opisivali svoje osjećaje i dijelili različita mišljenja.

- Kada smo krenuli s radionicama nisam baš sigurno znao što znači pojam biti solidaran, no kroz radionice to se svakako promijenilo. Solidarnost je za mene podrška drugim ljudima i djeci u svijetu - kazao je učenik Marijan Brežnjak.

Dan borbe protiv rasizma

Gabrijela Grčević solidarnost u svojoj okolini promiče kroz izvršavanje vršnjačke pomoći, odnosno kroz pomoć u učenju i objašnjavanju gradiva svojim kolegama. Na pitanje zašto šalju razglednice baš 21. ožujka, učenica Ivona Bičak rekla je da se razglednice šalju svake godine 21. ožujka zato što su 1966. godine Ujedinjeni Narodi odredili taj dan kao Dan borbe protiv rasizma, a 1960. godine su policajci otvorili paljbu na prosvjednike koji su prosvjedovali protiv rasističke politike u Južnoj Africi.

Naposlijetku su učenici dodali da su svojim donacijama sudjelovali u pomoći potresom pogođenih mjesta te na taj način, svima potrebitima, pružili pomoć iz srca. Dragi građani, ukoliko se u Vašem poštanskom sandučiću nađe koja od ovih razglednica, pročitajte ju i sherajte dalje!