Fotografija: Uskrsni detoks savjeti Alena Tutića, nutricionista i chefa u Toplicama Lipik/Foto: MojPortal.hr, Unsplash, Pexels
Galerija
Uskrsni detoks savjeti Alena Tutića, nutricionista i chefa u Toplicama Lipik/Foto: MojPortal.hr, Unsplash, Pexels

DETOKS POSLIJE USKRSA Sedam načina za brzo i učinkovito čišćenje organizma

Potrebno je obratiti pažnju na simptome koji nam ukazuju da je organizmu potreban predah i detoksikacija od loših prehrambenih navika...Alen Tutić je nutricionist i chef u Toplicama Lipik. Kao naš novi suradnik davat će vam savjete o prehrani, ali i otkrivati brojne tajne pripremanja tradicionalnih, ali i modernih jela.

======================================

Blagdani i praznici najčešće su prava prilika za kratkotrajni odmor, ali višednevno opuštanje često se ispuni s obilnim obrocima i ne pretjeranim kretanjem pa odmor zna završiti s viškom kilograma i osječajem "teškog tijela". 

Tijekom blagdana se često ne možemo odoljeti čarima gastronomije / Foto: MojPortal.hr
Tijekom blagdana se često ne možemo odoljeti čarima gastronomije / Foto: MojPortal.hr

Jasan je to znak da je tijelu potrebna detoksikacija, odnosno čišćenje krvi. Ono se postiže uklanjanjem nečistoća iz krvi unutar jetre, gdje se toksini obrađuju za eliminaciju. Tijelo također eliminira toksine kroz bubrege, crijeva, pluća, limfe i kožu.

Detoksikacijski program može pomoći organizmu prirodnim procesom čišćenja, a četiri su načina kojima možemo pomoći organizmu.

a) Odmaranje organizma postom.

b) Poticanje jetre da izbaci toksine iz tijela.

c) Unosom  zdravim hranjivim tvarima u organizam.

d) Povećanje tjelovježbe 

Potrebno je obratiti pažnju na simptome koji nam ukazuju da je organizmu potreban predah i detoksikacija od loših prehrambenih navika, a najčešći su: konstantni umor, nadraženost kože, podočnjaci, nadutost, naglo znojenje, usporenost,  grčevi, bolovi u mišićima te vaga koja pokazuje koji kilogram viška.

Kako početi detox?

Prvo, razmislite koje namirnice koristite u prehrani. Izbjegavajte  alkohol, kavu, cigarete, rafinirani šećer i zasićene masti. Sve ovo djeluje kao toksini u tijelu te su prepreke ka procesu ozdravljenja i brze detoksikacije organizma.  Još jedan neprijatelj dobrom zdravlju je stres. 

Također, joga i meditacija su jednostavni i učinkoviti načini za ublažavanje stresa resetiranjem svojih fizičkih i psihičkih reakcija na neizbježni životni stres.

Nekoliko je načina kojima možete očistiti tijelo: 

1) U prehrani koristite namirnice koje sadrže obilje vlakana, uključujući smeđu rižu i organski uzgojeno-svježe voće i povrće. Repu, rotkvicu, artičoku, kupus, brokulu,ili neko drugo povrće također alge su izvrsna detoksikacijska namirnica.

Jedite što više voća i povrća/Foto: Unsplash
Jedite što više voća i povrća/Foto: Unsplash

2) U prehrani koristiti što više raznovrsnog voća. Voće jedite sirovo ili u kombinaciji s napitcima raznim. Kao što su rižino mlijeko, kokosovo mlijeko, mlijeko bez laktoze ili razne druge napitke po vašoj želji. Te po potrebi zasladite medom ili steviom.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

3) Očistite i zaštitite jetru uzimajući bilje kao što su maslačak, čičak i pijte puno zelenog čaja.

Zeleni čaj/Foto: Unsplash
Zeleni čaj/Foto: Unsplash

4) Uzimajte vitamin C, koji pomaže tijelu proizvoditi glutation, spoj unutar jetre  koji otklanja toksine.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

5) Pijte najmanje dvije litre vode dnevno.

Popijete barem dvije litre vode dnevno / Foto: Unsplash
Popijete barem dvije litre vode dnevno / Foto: Unsplash

6) Dišite duboko kako bi kisik mogao cirkulirati kroz cijeli vaš sustav.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

7) Najvažniji način za detoksikaciju je vježbanje  hodanje, pilates, joga i slično... Jedan sat svaki dan, ili barem nekoliko puta tjedno je najbolji način za detoksikaciju i izbjegavanje stresa

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash