Fotografija: Gradonačelnik Kasana izaslanstvo iz BiH je upoznao s poviješću Lipika i projektima kojima žele razvijati grad/Doto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Gradonačelnik Kasana izaslanstvo iz BiH je upoznao s poviješću Lipika i projektima kojima žele razvijati grad/Doto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Delegacija iz BiH: "Lipik je dokaz da nema velikih i malih gradova nego velikih i malih ideja"

"Zavidim na rješenjima koje ste ovdje primijenili i uz vašu dozvolu neke od tih ideja ćemo sigurno preuzeti kao primjer dobre prakse", rekao je Srđan MandićTeško je zapravo opisati kako su začuđeno izgledali premijer kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić dok su sa suradnicima razgledavali Centar za razvoj umjetne inteligencije u Lipiku. 

Četveročlana delegacija iz BiH (s njima je bilo još dvoje suradnika iz odnosa s javnošću) razgovarala je s polaznicima edukacije za programera umjetne inteligencije, s voditeljem projekta Dejanom Iličićem, s predstavnikom Lipičke razvojne agencije LIRA Darianom Huskom, s pročelnicom Veronikom Prhal i gradonačelnikom Vinkom Kasanom. I svako malo bi ponovili otprilike ovu rečenicu:

- Kad bismo mi u Sarajevu uspjeli napraviti barem manji dio ovoga što vi imate ovdje...

Doček delegacije iz BiH u AI Centru Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Doček delegacije iz BiH u AI Centru Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Voditelj Centra za razvoj umjetne inteligencije Dejan Iličić nakon razgledavanja Centra održao je prezentaciju gostima iz BiH.

Darian Husko, predstavnik Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Dejan Iličić, voditelj AI Centra Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Darian Husko, predstavnik Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Dejan Iličić, voditelj AI Centra Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- AI Centar osnovan je prije nepunih godinu dana, a unutar njega djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljavanja polaznika te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom. Nedavno smo potpisali sporazum o suradnji s Microsoftom Hrvatska, a suradnja je fokusirana na globalnu inicijativu stjecanja vještina, Microsoft for Startups program, Microsoft ISV program i sve one aktivnosti koje promoviraju tehnologiju umjetne inteligencije - objasnio im je Iličić. 

Susret sa polaznicima edukacije za programera umjetne inteligencije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Susret sa polaznicima edukacije za programera umjetne inteligencije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Na kraju im je pustio i video simulaciju njihovog sna - kampusa Centra s fakultetom, srednjom školom i studentskim domom  naglasivši da to još uvijek je samo san, ali da se nadaju da će ga jednog dana i ostvariti.  

Izaslanstvo iz BiH bilo je prisjetilo se i nekoć iznimno popularne reklame "Veseli i zdravi bili, Lipički studenac pili" pa su gradonačelnik Kasana s pročelnicom Prhal, jer su im rekli da osim toga o Lipiku ne znaju gotovo ništa, upoznali s poviješću Lipika, njegovim znamenitostima kao i projektima koje rade ili su u pripremi.

Tako su govorili o projektu Terme Lipik, projektu Raminac te Poduzetničkom inkubatoru Lipik koji je u potpunosti opremljen. Također su spomenuli i lipicance te tvrtku Lipik Glas koja proizvodi stakla za najluksuznije brendove svjetske autoindustrije.

- Mi dolazimo iz Sarajeva koje ima oko 400 tisuća stanovnika i relativno razvijenu IT industriju. Međutim, u tome se sam privatni sektor organizirao. Mi smo željeli vidjeti uspješne modele gdje možemo s malo dugoročnijom vizijom potaknuti određene pravce razvoja u IT sektoru. Zbog toga smo došli ovdje, jer smo o vama čuli sve najbolje. Odavde odlazimo s novim saznanjima, a moguća je i određena buduća suradnja na ovom području, ali i šire - izjavio je na kraju posjeta premijer Edin Forto.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Namjera Vlade Kantona Sarajevo i sarajevske Općine Centar jest da u prostor u kojem se kod njih nalazi tehnološki park dovedu veći broj IT tvrtki te da im ponude svu potrebnu infrastrukturu za obuku zaposlenike.

Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Lipik je dokaz da nema velikih i malih gradova, već velikih i malih ideja. Mi dolazimo iz velikog Sarajeva, ali moram priznati da vam zavidim na rješenjima koje ste ovdje primijenili i uz vašu dozvolu neke od tih ideja ćemo sigurno preuzeti kao primjer dobre prakse. U Lipik smo došli jer smo čuli da se ovdje događaju dobre stvari, a sad smo se i uvjerili u to - izjavio je načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić. 

Pročelnica Veronika Prhal i gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Pročelnica Veronika Prhal i gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Izuzetno mi je drago što su nas posjetili naši gosti iz BiH, to možemo nazvati i prvim međunarodnim posjetom našem Centru za razvoj umjetne inteligencije. Kod nas su dolazili i predstavnici brojnih svjetskih tvrtki, uključujući i Microsoft s kojim je smo nedavno potpisali sporazum o suradnji. Sve nam to potvrđuje da Lipik dobiva na značaju kad je u pitanju IT sektor. Kad se vratimo unazad godinu dana i samih početaka, neke stvari koje su nam se tad činile kao znanstvena fantastika, danas su postale realne. Kao primjer mogu navesti projektiranje kampusa. Kad mi je Dejan predstavio taj projekt, rekao sam da je to teško ostvarivo. Još kad su mi rekli da samo za projektnu dokumentaciju treba izdvojiti 5 milijuna kuna, isto sam rekao da je to nemoguće jer nemamo te novce. Međutim, prije tri tjedna se otvorio jedan natječaj na koji mi to možemo aplicirati. U vezi toga sam razgovarao i sa županicom Antonijom Jozić koja nam je dala punu podršku, a pripremamo sastanak u vezi toga i s premijerom Plenkovićem, tako da mislim da je u današnje vrijeme sve moguće, pogotovo za male gradove poput Lipika.", rekao je gradonačelnik Kasana.