Fotografija: Sebastian Gregurić i Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Galerija
Sebastian Gregurić i Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album

Daruvarski učenici s teškoćama Emanuel i Sebastian državni su prvaci: "Njihov suvenir je najbolji"

Iako su obojica tek u prvom razredu srednje škole, odlučili su spojiti znanje te napravili fantastičan proizvod, autentičan daruvarski suvenir "Ginkgo biloba - Adam"Trudili su se, pobijedili svoje teškoće u razvoju, usudili svoj rad prijaviti i izložiti stručnom sudu te sudu javnosti pa izašli okrunjeni lovorikama kao nacionalni prvaci. 

Tako ukratko glasi priča o Emanuelu Đorđeviću i Sebastianu Greguriću, učenicima Tehničke škole Daruvar. Prvi se školuje za pomoćnog stolara, drugi za pomoćnog soboslikara i ličioca.

Autentičan suvenir

Iako su obojica tek u prvom razredu srednje škole, odlučili su spojiti znanje uz stručno vodstvo prof. Ljiljane Pilizzari-Marić, inženjerke drvne tehnologije te napravili fantastičan proizvod, autentičan daruvarski suvenir "Ginkgo biloba - Adam". 

Suvenir s motivom daruvarskog ginka/Foto: Privatni album
Suvenir s motivom daruvarskog ginka/Foto: Privatni album

Proizvod je prijavljen na zahtjevnu državnu smotru kojom se osigurava plasman za sudjelovanje na velikom natjecanju WorldSkills Croatia, a rad ovih nadarenih učenika daruvarske Tehničke škole ocijenjen je kao najbolji od tri plasirana u kategoriji tehničkih škola. 

Pritom je konkurencija bila poprilično velika, natjecale su se brojne škole od juga do istoka Hrvatske.  No, još je veće bilo srce onih koji su putem interneta dali glas za njihov rad, pa je Daruvar još jednom pokazao da će se "dignuti na noge" kada treba poduprijeti nekog od svojih. 

-  Zahvaljujemo vam svim srcem na vašoj podršci i pomoći jer bez vas ne bi bilo ovog rezultata - kaže prof. Pillizari Marić, ponosna i sretna što njeni učenici odlaze na prestižnu smotru koje će se u Zagrebu održati od 13. do 15. svibnja. Naime, tamo će se tih dana predstaviti svi najbolji radovi u brojnim sektorima pa tako i ovom.

Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album
Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album
Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album

Stižu im kolege autobusom

Emanuel i Sebastian uz mentoricu otići će u Zagreb, osiguran im je smještaj za ta tri dana, štand, te videozid na kojem će biti predstavljen njihov rad. Nije naodmet reći kako smotru koja se odvija na golemom prostoru u halama Zagrebačkog velesajma redovito posjećuju i renomirani poslodavci u potrazi za kvalitetnim budućim kadrovima. 

- A posebno će biti "važni" i sretni jer im drugog dana natjecanja stižu autobusom kolege iz Daruvara, cijeli njihovi razredi, koji će ih obići. Vjerujem da će uživati u toj slavi - kazuje nam prof. Pilizzari - Marić dodajući kako su Emanuel i Sebastian sretni zbog zlatne medalje koju će primiti u Zagrebu, ali ponajviše zbog svojih roditelja, koji su na njih s razlogom ponosni. 

Pisali smo već o njihovom radu. Ovogodišnja tema je bila recikliranje, a naši su junaci imali ideju što i kako. 

Izradili su suvenir grada Daruvara od ostataka furnirskih ploča koje su nastale na laseru, a nakon strojne izrade podmetača za čaše u obliku grba grada Daruvara, rađenih po narudžbi.

Izrađeni suveniri/Foto: Privatni album
Izrađeni suveniri/Foto: Privatni album

- Budući da je „rešetka“  bila zanimljivih, gotovih oblika, stvorila se ideja da je pokušamo iskoristiti za izradu stalaka za podmetače za čaše i/ili salvete, a koje bismo sami mogli izradili-doraditi pirografijom - govori nam njihova mentorica, profesorica Ljiljana Pilizzari Marić.

Radili zajedno u fazama

- Ideja se dalje razvijala u pravcu da ćemo pokušati izraditi navedene stalke i podmetače kao suvenir grada Daruvara, kako bismo isto plasirali kao proizvod Učeničke zadruge Tehničke škole Daruvar. Postavilo se pitanje, što bi bilo relativno jednostavno paliti na drvu, a što je istodobno prepoznatljivo i atraktivno za grad Daruvar.  Odgovor na to pitanje dalo nam je stablo egzote, ginko bilobe, na koje su Daruvarčani jako ponosni jer je to najstarije stablo ginko bilobe u Hrvatskoj (staro više od 240 godina) te drugo u Europi po starosti. Daruvarčani su svoj ginko, ne zna se od kada, od milja nazvali biblijskim imenom Adam, a njegovu družicu, koja je stoljećima rasla uz njega, Eva. Zaljubljeni ginko iz Daruvara (Adam) proglašen je „Hrvatskim stablom 2019. godine - kaže nam profesorica Pilizzari. 

Za Emanuela i Sebastiana profesorica Ljiljana Pilizzari Marić ima samo riječi hvale. Iskusna je, radi s učenicima koje imaju teškoće u razvoju, kako intelektualne i poremećaje u ponašanju tako i tjelesne. Kaže kako su se dečki itekako potrudili za ovaj projekt. 

Radili su tako zajedno u brojnim fazama, ništa im nije bilo teško i sa svojom mentoricom ponosni su na uspjeh koji su postigli. 

A mi vjerujemo da je sve ovo bila tek "odskočna daska" i držimo palčeve da se s velikog natjecanja WSC u Zagrebu nakon 15. svibnja u Daruvar vrate s još jednom zasluženom nagradom. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Faceboku i TikToku!