Fotografija: Nora, Una i Natan pročitali su najviše knjiga u daruvarskoj knjižnici u 2023. godini/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr, Privatni album
Galerija
Nora, Una i Natan pročitali su najviše knjiga u daruvarskoj knjižnici u 2023. godini/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr, Privatni album

Daruvarski najčitači: "Ne igramo igrice i ne buljimo u mobitele, a lani smo pročitali 150 knjiga"

Male, a već tako pametne glavice bile su pomalo iznenađene što ih uopće pitamo zašto toliko čitaju. Njima je to posve normalna stvar, a knjige vole otkako znaju za sebeDok njihovi vršnjaci "zure" u ekrane pametnih telefona, igraju igrice ili pak bjesomučno "skrolaju" po društvenim mrežama, gledajući isprazne videosnimke koje zaborave nakon desetak sekundi, troje djece koje vam predstavljamo posebna su priča. 

U ubrzanom svijetu društvenih medija gotovo pa endemska vrsta. 

Male pametne glavice

Oni, naime, čitaju i to jako puno. Svakog dana, svakog slobodnog trenutka, radije će uzeti knjigu u ruke nego igračku ili mobitel. 

Nora Ilinović, Una Vrbka i Natan Pintar zajedno su prošle godine pročitali više od 150 knjiga postavši tako "najčitači" 2023. u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar koja ih je zbog toga nagradila jednogodišnjim besplatnim članstvom. Poželjeli smo ih upoznati, a oni su se rado odazvali i to gdje drugdje nego - u knjižnici.

Nora Ilinović i Natan Pintar najradije su u knjižnici/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Nora Ilinović i Natan Pintar najradije su u knjižnici/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
 

Male, a već tako pametne glavice bile su pomalo iznenađene što ih uopće pitamo zašto toliko čitaju. Njima je to posve normalna stvar, a knjige vole otkako znaju za sebe. "Bitka" za prvo mjesto bila je tako krajnje neizvjesna, pa možemo reći da su svi pobjednici jer Nora je pročitala 54, Una 53, a Natan 49 knjiga. Dakle, otprilike po jednu svakog tjedna u godini, a nekad im se, priznaju nam, dogodi da knjigu dovrše i u jednom danu. 

Nora je devetogodišnjakinja, učenica 3. razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog, a članica je daruvarske knjižnice od svoje pete godine. Osim što čita kod kuće, čita i u knjižnici jer tako krati vrijeme između osnovne i glazbene škole u kojoj uči svirati gitaru. 

Zavoljela bajke

- Obožavam knjige jer iz njih svašta mogu naučiti. Počela sam čitati još i prije osnovne škole, a prvu mi je knjigu kupio tata. Bila je to "Kako će Nora naučiti abecedu" - govori nam djevojčica prekrasnog, zaraznog osmijeha. Kaže kako je nakon te, počela otkrivati svijet knjiga, a očarala ju je jedna knjiga u kojoj je, kaže, bilo čak 200 bajki. Tada je zavoljela bajke. 

Ipak, srećemo je s knjigom "Najgora djeca na svijetu" u ruci. Kako tako načitana i dobra djeca mogu biti najgora!?

Nora voli nestašne i duhovite knjige/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Nora voli nestašne i duhovite knjige/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Nora već zna gdje treba tražiti najbolje knjge/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Nora već zna gdje treba tražiti najbolje knjge/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Smije se Nora. Kaže da joj je ta knjiga, inače "zločesto duhovita" zbirka priča Davida Walliamsa, baš zabavna, a iz nje je puno i naučila. Ne valjda neku nepodopštinu.

- Ma ne, naučila sam kako se ne treba ponašati, da ne treba biti bahat, bezobrazan, da moramo pomagati, biti pristojni...objašnjava nam daruvarska najčitačica. Kaže kako i inače voli smiješne i nestašne knjige. 

Njezin vršnjak iz Osnovne škole Vladimir Nazor Natan Pintar za to vrijeme čvrsto drži u ruci svoju najdražu knjigu - Čovpas, apsolutni hit među klincima, djelo Dava Pilkeya. Natan je pročitao sve nastavke, pa nas stručno upućuje u složenu i uzbudljivu radnju detektiva koji je istovremeno i čovjek i pas. No, Natan voli različite knjige, voli noćna bića, mitove i legende, no postoji i nešto što ne voli. 

Natan voli stripove

- Šestinski kišobran! Baš mi nije dobra ta knjiga! - priznaje nam pomalo sramežljivo Natan. Ipak, dodaje, morao ju je pročitati do kraja. Iako ga je na trenutke zainteresirala, ipak nije bila po njegovom ukusu. I on je u knjižnici kad god stigne, a uvijek zna gdje su njegovi favoriti. 

- Evo, tu je moja polica - kaže Natan pokazujući nam svoj kutak, u kojem su osim Pikleyevih brojni drugi, slični, ilustrirani naslovi. Voli Natan i stripove, ali ne one svakodnevne s kioska, već ovako, ukoričene, uz koje se opušta, a nerijetko ih i sam nacrta. Pitamo ih bi li bilo bolje da djeca sama odabiru naslove za lektiru. Možda bi onda više čitali. 

- A, ne! Nikako - začuđuju nas odgovorom. Kažu, lektiru moraju određivati učitelji, ipak oni bolje znaju, a kad se pročita lektira ostaje dovoljno vremena za knjige po vlastitom izboru, za razonodu i uživanje. Natan također pohađa Glazbenu školu, uči svirati klarinet. 

Čovpas je Natanova najdraža književna avantura/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Čovpas je Natanova najdraža književna avantura/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Natan uz knjige voli i klerinet kojeg uči u Glazbenoj školi/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Natan uz knjige voli i klerinet kojeg uči u Glazbenoj školi/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Iako su oboje odlični đaci, Natan najviše voli tjelesni, a voli i crtati, dok Nora, učenica Češke osnovne škole obožava likovni, glazbeni i informatiku. Matematika im nije baš nešto, a i češki je, kažu, težak ali se trude. Una ponosno dodaje kako nju ipak najviše zanimaju književnost i crtanje, pa je čak osvojila i treće mjesto na natjecanju i likovnom izražavanju, što joj je draga uspomena s početaka škole. 

Njihovi vršnjaci, kažu nam, ne čitaju ni približno koliko njih troje. 

- Ma kakvi, ne vole baš to. Ali, nitko nas ne zeza zato što mi volimo čitati. Oni su više na igricama i mobitelima, mi u knjigama pa dobro - kažu. Možda je roditeljima interesantna informacija da ova djeca vrlo rijetko koriste mobitel, ograničeno i uglavnom vikendom ili praznicima. Kažemo to jer stručnjaci upozoravaju na niz problema s kojima se suočavaju zbog rastuće ovisnosti o mobilnoj telefoniji među najmlađom populacijom. 

Uvijek s knjigom u ruci

Nema s tim problema ni desetogodišnja Una Vrbka, najstarija u ovoj pobjedničkoj ekipi čitača. Za našeg posjeta knjižnici imala je, kao uostalom i "pola grada", visoku temperaturu koja ju je spriječila da dođe, pa nam je njena majka Jelica ispričala kako je Una s knjigom u ruci doslovce od prve godine. Ne preuveličava, odmah nam šalje njene fotografije na kojima još ni ne hoda, ali sa zanimanjem prelistava slikovnicu. Unu također dobro znaju u knjižnici. 

Kada idu na putovanja, Unu ne zanimaju igračke nego u ruke uzima knjigu/ Foto: Privatni album
Kada idu na putovanja, Unu ne zanimaju igračke nego u ruke uzima knjigu/ Foto: Privatni album
Otkako zna za sebe, Una Vrbka obožava knjige/ Foto: Privatni album
Otkako zna za sebe, Una Vrbka obožava knjige/ Foto: Privatni album

-  Sve je počelo zahvaljujući voditeljici Dječjeg odjela Danijeli Marić te tadašnjoj knjižničarki Faniki Stehna s češkog odjela. Kada je Una imala godinu dana dobili smo besplatno članstvo i tada je počela dolaziti s nama u knjižnicu. Čitali smo u parku, u automobilu, obavezno tijekom spavanja a sama je počela čitati kada je imala oko sedam godina. Ta se ljubav zadržala. Una vam, tako, na putovanjima umjesto igračke odabere knjigu, a kada treba ići u Zagreb ortodontu nagrada joj nije slatkiš nego knjiga - ponosna je majka Jelica. 

Una je učenica četvrtog razreda Češke osnovne škole, a Jelica nam kazuje kako već godinama njeguje ljubav prema knjigama dvije Sanje - književnice Sanje Pilić i Sanje Polak. 

Nikada ne kasne s vraćanjem

- U knjižnici je proslavila i svoj 10. rođendan. Knjižnica tradicionalno održava spavanje i druženje u Noći s Andersenom. U prošloj godini pročitala je 53 naslova i time ponovno ostvarila besplatno članstvo - sretna je mama koja nam otkriva kako Una također pohađa daruvarsku Glazbenu školu Brune Bjelinskog gdje uči klarinet, a voli i životinje. 

Voditeljica Odjela Danijela Marić godinama s toplinom u srcu promatra ova predivna mala bića kako izrastaju u prave čitače. 

- Oni su divna djeca. Nije samo to što čitaju, već dolaze i na brojne naše aktivnosti, vole knjižnicu i ovdje se osjećaju kao kod kuće. To nam je cilj, da se djeca ugodno osjećaju. Pogotovo mi je lijepo vidjeti da su jako samostalni, sami dolaze po knjige i sami ih vraćaju. Jako se brinu o knjigama, nikada se nije dogodilo da kasne s vraćanjem ili da je neka knjiga oštećena - zadovoljno će knjižničarka Danijela. 

Uvijek nasmijana knjižničarka Danijela Marić obožava mališane učiti kulturi čitanja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Uvijek nasmijana knjižničarka Danijela Marić obožava mališane učiti kulturi čitanja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Nadamo se da će ljubav prema knjizi zadržati. 

- Naravno da hoćemo! - opet se klinci čude našoj opasci. Stvarno svašta pitamo.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!