Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Sponzorirani sadržaj

Daruvarske toplice dobile eko vrt: "Uzgajamo začine i ljekovito bilje na najprirodniji način"

Vrt je zamišljen kao kombinacija različitog začinskog i ljekovitog bilja koje će se uzgajati bez upotrebe pesticida te umjetnih i sintetičkih gnojiva

Začinski vrt smješten je u donjem dijelu parka, daleko od prometnica, okružen prirodom. Koncipiran je tako da se sastoji od 7 povišenih gredica (radi lakšeg uzgoja i lakše berbe samoga bilja).

Okružen je prirodnom ogradom od lovorvišnja. Vrt je zamišljen kao kombinacija različitog začinskog i ljekovitog bilja te se vodi načelima regenerativne poljoprivrede (bez upotrebe pesticida te umjetnih i sintetičkih gnojiva) što doprinosi očuvanju okoliša i biološke raznolikosti ekosustava.

Gredice se također malčiraju sa suhom slamom ili sijenom kako bi zemlja bolje zadržavala vlagu što također doprinosi smanjenoj potrošnji vode. U povišenim gredicama tako se mogu naći kombinacije različitih trajnica i jednogodišnjeg bilja. Posađene su tako da se međusobno štite protiv različitih štetnika i bolesti. Od trajnica u začinskom vrtu mogu se pronaći:

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Vlasac – koristi se kao začin, ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca, kostiju, probavu i imunološki sustav

Origano – koristi se kao začin, također je  snažan antihistaminik i moćan antioksidans

Limunska trava – koristi se kao začin, ima antibakterijska, antimikotička i antioksidativna svojstva

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Menta – koristi se za čaj te kao začin, blago djeluje na želudac, djelotvoran protiv mučnine

Matičnjak – koristi se kao čaj te kao začin, koristi se za smirenje, ublažavanje stresa, poboljšanje probave, te kod nesanice i glavobolja

Gorki pelin – koristi se kao čaj te kao začin, potiče probavu, apetit i rad žučnog mjehura, poznat je po svom djelovanju protiv parazita i za jačanje imuniteta

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Timijan – koristi se kao začin, ublažava tegobe vezane uz bolesti kao što su bronhitis, prehlada i astma

Santolina – koristi se kao začin, pomaže u regulaciji menstruacije i smanjenju bolova jer ima blagi sedativni učinak

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Kadulja – koristi se kao čaj te kao začin, pomaže kod ublažavanja grlobolje, te za njegu usne šupljine i desni 

Ružmarin – koristi se kao začin, dobro djeluje kod nesvjestice, nervoze, anksioznosti, iscrpljenosti, letargije, tjeskobe i nesanice

Lavanda – koristi se kao začin, dobra je za liječenje prehlade, gripe, upale grla i mnogih infekcija

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Smilje – koristi se kao začin, ima antibakterijsko, antigljivično i protuupalno djelovanje

Medvjeđi luk – koristi se kao začin, koristi se za čišćenje krvnih žila, snižavanje krvnog tlaka i kolesterola

Plućnjak – koristi se kao čaj, koristi se za olakšavanje tegoba dišnog sustava, posebno kašlja i upala grla

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ljupčac -  koristi se kao začin, Djeluje kao diuretik, protuupalno sredstvo, probavno pomagalo i potiče znojenje

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Lovor – koristi se kao začin, lijek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom

Pasiflora – koristi se kao čaj, kao lijek od nesanice, anksioznosti, stresa

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Od jednogodišnjeg bilja u začinskom vrtu mogu se pronaći:

Magdalena Martić iz Hortikulture Daruvarskih toplica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Magdalena Martić iz Hortikulture Daruvarskih toplica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Kopar – koristi se kao začin

Peršin – koristi se kao začin

Celer korjenaš – koristi se kao začin

Celer listaš – koristi se kao začin

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Bosiljak – koristi se kao začin

Kamilica – koristi se za čaj te kao začin

Na mjesto posađenog jednogodišnjeg bilja saditi će se drugo bilje u jesen te ponovno na proljeće. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Foto: EU

Foto: EU

(Sponzorirani sadržaj)

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!