Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Daruvarska haiku zvijezda Goran Gatalica osvojio prestižnu nagradu u Japanu: "Žrtve rata..."

Gatalica je osvojio nagradu u sklopu 4. međunarodnog haiku natječaja na kojem je sudjelovalo 3817 haiku pjesama autora iz 39 zemalja svijetaDaruvarska haiku zvijezda Goran Gatalica pomeo je konkurenciju na 4. međunarodnom haiku natječaju koji se održao 6. srpnja u japanskom gradu Katano. 

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Gatalica je osvojio nagradu "Katanogahara Monogatari" za haiku na temu zvijezda u sklopu 4. međunarodnog haiku natječaja na kojem je sudjelovalo 3817 haiku pjesama autora iz 39 zemalja svijeta.

U sklopu svečanosti dodjele nagrade Goran Gatalica se prisutnima obratio kratkim govorom preko snimljenog video materijala.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Hrvatska je prilično mala država u Europi, s populacijom od oko 4 milijuna stanovnika, što je malo više od populacije prefekture Shizuoka. Površina kopna je oko 1,5 puta veća od Kyushua. Također, to je zemlja nastala raspadom bivše Jugoslavije. Regija, koja uključuje i Hrvatsku, također je iskusila teške etničke sukobe 1990-ih. Sreća nije uvijek hraniteljica kreativnosti. Zapravo, životne nedaće mogu biti hrana za pisanje poezije. Hrvatski haiku probuđen je poviješću teških nedaća - rekao je Gatalica te dodao da je oduševljen i istinski počašćen što je osvojio Nagradu "Katanogahara Monogatari" na međunarodnom natječaju "The 4th Star Haiku Contest."

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Inače, "The 4th Star Haiku Contest" međunarodni je haiku natječaj koji se održava u gradu Katano u Japanu, a posvećen je tradicionalnom obliku japanske poezije koji se sastoji od tri stiha. Ovaj natječaj privlači haiku pjesnike iz različitih dijelova svijeta i pruža im priliku da pokažu svoje vještine u pisanju haiku poezije. Natjecatelji mogu poslati svoje haiku pjesme na temu koja je odabrana za određenu godinu natjecanja.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Stručni žiri sastavljen od renomiranih haiku pjesnika procjenjuje pristigle radove i dodjeljuje nagrade za najbolje haiku pjesme. Nagrade se mogu dodijeliti na temelju originalnosti, poetske ljepote, kreativnosti i sposobnosti da se uhvati duh prirode ili trenutka.

Ove godine tema su bile zvijezde, a ovo su stihovi daruvarske haiku zvijede Gorana Gatalice koju je žiri nagradio:

žrtve rata

zamjenjuju zvijezde

jedna po jedna

odnosno na engleskom jeziku:

victims of war

replacing the stars

one by one

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!