Fotografija: Foto: Wise Grus 
Galerija
Foto: Wise Grus 

Daruvarska destilerija Wise Grus za svoje rakije nagrađena s dva zlata i srebrom u Frankfurtu

Zlatne su medalje na frankfurtskom Spirit Trophyju osvojile Dunja i Lozovača, dok je Šljivovica dobila srebro. Evo što kažu osnivači ove mlade destilerije...Prošli utorak oko podneva uronili smo nos u Wise Grusovu rakiju od marelica. Koja miriše po živoj, srpanjskoj, ljetnoj slatkoj marelici. Mirisi i okusi marelica u Wise Grusovoj rakiji od marelica asocirali su nas na rakiju od marelica velikog austrijskog destilera Aloisa Göllesa, čiji glavni motto glasi: “U mojim voćnim rakijama ne smije biti ničega osim voća”, piše Plava kamenica

Foto: Wise Grus 
Foto: Wise Grus 

“Marelice kupujemo u Aljmašu, kruške u okolici Varaždina a šljive na Kordunu. Sve voće za naše destilate dolazi iz Hrvatske,” ponosno nam je pričao financijaš Goran Kovačić, jedan od utemeljitelja Wise Grusa, jedne od najambicioznijih hrvatskih destilerija. Gospodin Kovačić nazvao je četiri dana poslije našeg posjeta obiteljskom imanju u Ivanovu polju, predgrađu Daruvara, grada poznatog po ždralovima (grus na latinskom znači ždral).

“Dobili smo dva zlata i srebro na natjecanju u Frankfurtu,” s veseljem u glasu obavijestio nas je Kovačić. Što je više nego dobar rezultat za debitantsku destileriju koja je svoje rakije poslala i u San Francisco, i sada s nestrpljenjem očekuje rezultate sa najutjecajnijeg svjetskog ocjenjivanja žestokih pića koje je, među ostalima, proslavilo i etabliralo zagrebačke Old Pilotse.

Foto: Wise Grus 
Foto: Wise Grus 

Rakija od marelica, puna živih mirisa marelica, koja nam se zaista svidjela, nije, međutim, osvojila medalju u Frankfurtu. Zlatne su medalje na frankfurtskom Spirit Trophyju osvojile Dunja i Lozovača, dok je Šljivovica dobila srebro. Što znači da Wise Grus proizvodi i bolje rakije od one koja nas je šarmirala mirisima živog žutog voća. Zašto naglašavamo mirise živih, svježih, zrelih marelica? Zato što mnogo hrvatskih (i srpskih i slovenskih) destilerija umjesto pravog voća koristi umjetne voćne arome, pa njihovi destilati imaju otprilike jednaku vrijednost kao tartufata. A Wise Grus po svemu sudeći koristi isključivo pravo, zrelo voće.

Uostalom, prije medalja u Frankfurtu Wise Grus je osvojio pregršt nagrada na jednom regionalnom natjecanju održanom u Zagrebu. Wise Grus nastao je gotovo nedavno, prije otprilike dvije godine. Goran Kovačić, mladoliki čovjek srednje dobi s uspješnom karijerom u financijskom biznisu i njegova supruga Dora, bankarka, odlučili su uložiti novac u posao koji mogu voditi u Daruvaru, gdje žive Kovačićevi roditelji.

Foto: Wise Grus 
Foto: Wise Grus 

Kovačići su uspostavili krajnje promišljen poslovni model, koji podrazumijeva tri bitna elementa. Prvo, to su vrhunske bazične sirovine porijeklom iz Hrvatske; zato i govorimo o marelicama iz Aljmaša, šljivama s Korduna i kruškama s varaždinskog područja. Drugo, vrhunski brending i dizajn za koji je zadužena agencija Brandz. Wise Grusove etikete i boce ne izgledaju kao tradicionaln boce za rakiju. Naprotiv, izgledaju sasvim suprotno. I treće, obitelj Kovačić investirala je u vrhunsku tehnologiju pa su, među ostalim, nabavili njemačke bakrene kotlove za destilaciju, koji spadaju među najbolje i najskuplje u biznisu.

Foto: Wise Grus 
Foto: Wise Grus 

Fermentacija se, pak, obavlja u velikim tankovima s kontroliranom temperaturom, kako bi se sačuvalo što više primarnih voćniha roma. Naposljetku, dio odležavanja destilata odvija se u barrique bačvama, u posebnoj dvorani destilerije u Daruvaru. Wise Grus ozbiljan je projekt. Ne samo zato što je već sad ušao na niz ozbiljnih adresa poput Esplanadina Bara, nego zato što je profesionalan, a ne hobistički. Vlasnici kane proizvoditi oko 200 tisuća litara rakija godišnje. Cijene nisu niske, ali vrhunski destilati zaista ne trebaju biti jeftini. Wise Grus planira izgraditi novu, značajno veću destileriju s kušaonicom, što bi moglo turistički preporoditi ovaj dio Zapadne Slavonije u kojem zasad postoje samo Daruvarske toplice. Wise Grus ogledni je primjer promišljenog poslovnog pristupa proizvodnji vrhunskih žestokih pića, piše Plava kamenica..

Wise Grus, skupa s Magdićem, Verigom ili Jednom, predvodi novi naraštaj hrvatskih kontinentalnih destilera, koji bi se trebali udružiti i nastupati zajedno, baš kao i istarski vinari. Da nije bilo Vinistre, istarska vina danas ne bi dominirala Hrvatskom. Novi, moderni i antikrčmrski pristup rakijama kakav promovira daruvarski Wise Grus, spada među strateške pretpostavke za razvoj buduće hrvatske destilerske industrije.

Foto: Wise Grus
Foto: Wise Grus
Foto: Wise Grus 
Foto: Wise Grus