Fotografija: Saša Petričević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Saša Petričević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Daruvarčanin napravio životni zaokret: "Jedini sam staklar u krugu 50 km, vjerujem u uspjeh!"

Odlučio sam se baviti staklarstvom jer je riječ o tradicionalnom obrtu koji u cijeloj Hrvatskoj izumire, a puno mi je pomogao daruvarski staklar Edvard Kus koji je sada u mirovini", priča Saša PetričevićDaruvarčanina Sašu Petričevića rijetko kad možete vidjeti, a da nije nasmijan. Uvijek vedar, po naravi dobroćudan, čovjeku svaki put dođe drago kada ga ugleda. Vječnom osmijehu unatoč, život ga, kao i mnoge druge, u njegovih 38 godina života često i nije mazio.

Proveo je dosta vremena radeći u Šumariji, a mnogi znaju koliko je to težak i zahtjevan posao. Radio je po svakakvim vremenskim prilikama fizički izuzetno zahtjevan, a često i rizičan posao. I tada je već znao da se time neće moći baviti cijeli radni vijek, ali još nije imao ideju kako da si život učini boljim. 

Saša Petričević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Petričević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Uspio je kasnije dobiti posao u jednom lancu trgovina i nije ni to bilo toliko loše, pogotovo kada se sjeti poslova u šumi, ali počeli su ga seliti u poslovnice u drugim gradovima. Jedan grad, drugi grad, treći grad... Govori kako je tako bilo nemoguće voditi normalan život i sve je nekako ukazivalo da dolazi vrijeme za veću životnu promjenu.

I kako se nekad u životu stvari poklope, tako je i njemu došao njegov trenutak. Saznao je za kroničan nedostatak staklara na tržištu, vidio da ih u krugu od 50 kilometara od Daruvara uopće nema i, kako kaže, ideja je došla sama od sebe, potpuno spontano. 

- Odlučio sam se baviti staklarstvom prije svega jer je riječ o tradicionalnom obrtu koji u cijeloj Hrvatskoj izumire. Bio sam jedini upisnik za staklara u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, gdje sam obrazovanje i završio. Mnogi su se čudili što to zanimanje još uvijek postoji. Završio sam za staklara uz veliku pomoć Daruvarčanina Edvarda Kusa koji ima više od 30 godina iskustva rada u tom zanatu. Radio sam s njim godinu dana i on me je stvarno jako puno naučio, baš mi je puno pomogao - započinje svoju priču Saša Petričević, jedini aktivni daruvarski staklar. 

Saša Petričević /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Petričević /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

I kako inače to biva u pričama o majstorima i šegrtima, Edvard Kus odlučio je otići u mirovinu pa je Saši Petričeviću ponudio da nastavi raditi kao staklar umjesto njega. 

- Naravno da sam prihvatio. On je sjajan staklar i odličan čovjek. Samostalno radim nešto dulje od mjesec dana, a mislim da nije bilo dana kada nije navratio da vidi kako mi ide, treba li mi nešto... Bilo kada ga mogu tražiti savjet i on mi uvijek rado pomogne i za njega imam samo riječi hvale - priča nam Petričević.

Govori kako mu je posao staklara odličan jer je svaki dan drukčiji i svakog dana nauči nešto novo. Voli raditi sa staklom i okvirima i čini mu se da je pronašao posao koji mu zapravo neće biti posao - jer će uživati u njemu. 

- Kako Daruvar nema staklara, a u krugu od 50 kilometara također nema ni jednog, to sam vidio kao dobru priliku i odlučio sam oživjeti taj zanat. Supruga Ines bila je oduševljena, dala mi je punu podršku što mi je također puno značilo - govori nam Petričević ne skidajući smiješak s lica. Priča što sve trenutno ima u ponudi u njegovoj radnji u daruvarskoj Jelačićevoj ulici. 

Saša Petričević izrađuje i okvire za slike i fotografije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Petričević izrađuje i okvire za slike i fotografije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Uramljujem slike, goblene, umjetnička djela, sve vrste slika, zrcala. Režem i prodajem staklo po traženim dimenzijama, obrađujem staklo i brusim ga, ugrađujem stakla i ogledala, izrađujem okvire za sve vrste slika i fotografija, izrađujem i prodajem ogledala s okvirom i bez okvira po traženoj dimenziji, radim zamjenu razbijenih ogledala na retrovizorima svih vrsta automobila. U ponudi također imam i vatrostalna stakla za peći, bronc ogledala s okvirima i bez okvira, a također ugrađujem stakla na traktorske kabine - pažljivo nabraja.

U bliskoj budućnosti planira u ponudu uvrstiti i staklene obloge za kuhinje, tuš kabine kao i staklene ograde za terase i balkone. Zapravo mu je cilj da s vremenom pokrije sve tržišne potrebe koje imaju veze sa staklom.

Zanimalo nas je može li potencijalna mušterija doći s vlastitom idejom za, primjerice ogledalo koje bi bilo određenog oblika i, recimo, ukrašeno zrcalnim mozaikom?

- Da, sve se može napraviti, nije problem - samouvjereno odgovara ne skidajući osmijeh s lica. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Petričević, rekli smo, radi samostalno kao staklar nešto dulje od mjesec dana. Pitali smo ga kako je izgledao prvi radni dan kada je sam počeo raditi. 

- Izgledao sam izgubljeno, ha, ha! Prvi dan je prvi dan, uvijek je poseban. Bio sam uzbuđen, ali dobro je prošao. Bilo je i mušterija tog prvog dana, a čak me i iznenadilo što je bilo dosta posla u ovih prvih 30-ak dana. Budući da sam tek krenuo, nisam očekivao da će odmah biti puno posla. Ali to je, naravno, odlično! A kako su ljudi znali da radim, iskreno - ne znam. Vjerojatno se proširila priča po Daruvaru pa su čuli.

Saša Petričević ispred svog poslovnog prostora/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Petričević ispred svog poslovnog prostora/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

I iako je tek počeo s radom, Petričević već radi planove za budućnost, ali i sam kaže, to su ideje koje želi realizirati, ali da u poslu treba ići korak po korak. No, svakako bi htio proširiti tvrtku.

- Želio bih kasnije, kada se steknu uvjeti, uzeti veći poslovni prostor u kojem bi bila i galerija slika, u kojem bi bila i trgovina s raznovrsnim staklenim figurama, poput ukrasnih staklenih figura za svatove. 

No, kada već razmišlja o proširenju posla pitamo ga što bi se dogodilo ako bi mu netko mlad došao u radionicu sa željom da izuči staklarski zanat?

- Uf, bilo bi odlično da se to dogodi! Rado bih ga podučio, a vjerujem da bi onome tko se odluči za ovaj posao također bilo dobro. Kažem, u krugu 50 kilometara nema ni jednog staklara, a posla ima. Tako da vjerujem kako ovaj zanat ima svoju budućnost - kaže Petričević.

Saša Petričević u svojoj trgovini i radionici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Petričević u svojoj trgovini i radionici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Na početku samostalnog poslovanja odlučio je izaći u susret udrugama koje, govori nam, kod njega imaju popust od 20 posto. Također daje popust i svim javnim ustanovama koje trebaju staklarske usluge, a jednom tjedno će imati dan s posebnim popustom na uramljivanje od čak 30 posto.

Petričevićevo radno vrijeme je od 8:00 do 16:00 sati, a srijedom i subotom od 8:00 do 12:00. Pa ako vam zatreba neka od njegovih staklarskih usluga navratite u njegovu radionicu u Jelačićevoj ulici jer i vi možete dati svoj doprinos održavanju jednog zanata na životu. A možete navratiti i ovako, ako poželite ugledati samo nasmiješeno lice. Saša Petričević vam svojim vedrim duhom svakako može uljepšati dan. 

Neka mu je sa srećom!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!