Fotografija: O 12-godišnjem Daruvarčaninu Ivanu Nehvatalu još će se čuti/Foto: Privatni album
Galerija
O 12-godišnjem Daruvarčaninu Ivanu Nehvatalu još će se čuti/Foto: Privatni album

Daruvarčanin Ivan Nehvatal (12) među najboljima na svijetu u rješavanju logičkih zadataka

"Inače puno čitam, rješavam križaljke, kvizove i sudoku što mi pomaže zaključivati. Da ne budem sat vremena na mobitelu, riješim kviz i tako vježbam mozak", kaže Ivan NehvatalDaruvarčanin Ivan Nehvatal (12), učenik Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, našao se među deset posto najboljih na Međunarodnom natjecanju „Klokan bez granica“.

Ponosni na njegov uspjeh

Međunarodna udruga „Klokan bez granica“ okuplja predstavnike više od 80 država svijeta s ciljem popularizacije matematike, razvoja interesa za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: BBŽ

- To je natjecanje matematičkih sposobnosti ne u vidu zbrajanja i oduzimanja, nego više matematičko logičko zaključivanje i razmišljanje. Djeca se za ono, u pravilu, ne pripremaju nešto posebno, nego svojim znanjem što su stekli tijekom školovanja pristupe natjecanju i ostvaruju do sad naučene rezultate. Neizmjerno smo ponosni na uspjeh našeg učenika - rekla nam je Kornelija Častek, ravnateljica škole.

Ponovljeno iskustvo

Inače, na natjecanje se prijavljuju učenici osnovnih i srednjih škola od drugog razreda osnovne škole, a prijavljuju ih nastavnice matematike.

Nagrade koje je dobio Ivan/Foto: Kristina Nehvatal
Nagrade koje je dobio Ivan/Foto: Kristina Nehvatal

- Natjecanje je bazirano na logičkim zadacima, a svako se natjecanje, kako bi školarci mogli sudjelovati, mora zapisati pod neki predmet pa je ovo stavljeno pod matematiku jer je njoj najsličnije. Ovo mi nije prvi put. I prošle godine sam se natjecao i također ušao u deset najboljih - kaže nam Ivan Nehvatal.

Različiti zadaci

Na natjecanju su, kako nam objašnjava Ivan, dobili na papiru zapisano više različitih zadataka za koje je potrebno dosta koristiti mozak, razmišljati, izračunavati, posložiti i isprobavati različite kombinacije, a svaki zadatak ima opcije od A do E. Zadatke su rješavali, uz Ivana, i dvojica njegovih kolega iz razreda, u školskoj knjižnici, a potom je njegova razrednica poslala rješenja.

- Bilo je oko 25 zadataka koje smo rješavali sat vremena. Na drugom papiru smo imali označene kružiće za svaku od opcija od kojih onu točnu obojamo. Za netočne odgovore se oduzimaju bodovi. Neki su zadaci bili malo teži, trebalo mi je desetak minuta da razmislim dobro o odgovoru, a neki su bili lakši. Dovoljno mi je bilo da pogledam i u glavi složim par kombinacija - kaže Ivan.

Bez pripreme i učenja

Ivan je u ovo natjecanje išao bez ikakve pripreme jer, kako kaže, riječ je o logičkim zadacima.

Daruvarski najmlađi najčitatelj u svom prirodnom okruženju/Foto: Privatni album
Daruvarski najmlađi najčitatelj u svom prirodnom okruženju/Foto: Privatni album

- Nisam uopće vježbao niti imao mentora s kojim bi mogao vježbati. Inače puno čitam, rješavam križaljke, kvizove i sudoku što mi pomaže zaključivati. Da ne budem sat vremena na mobitelu, riješim kviz i tako vježbam mozak - istaknuo je Ivan Nehvatal, dječak za kojeg možemo slobodno reći da nije prosječan i svakidašnji, a koji osim kvizova i križaljki gaji i veliku strast za čitanjem knjiga, o čemu smo pisali OVDJE.

Brojne nagrade

Za nagradu je dobio od ravnateljice škole straničnik sa grbom škole i inspirirajućom izrekom koju nam je pročitao: „Svi naši snovi se mogu ostvariti, samo ako imamo dovoljno hrabrosti da idemo za njima“.

Ivan (lijevo) sa ravnateljicom Osnovne škole Kornelijom Častek na dodjeli pohvalnica/Foto: Kristina Nehvatal
Ivan (lijevo) sa ravnateljicom Osnovne škole Kornelijom Častek na dodjeli pohvalnica/Foto: Kristina Nehvatal

- Ovo natjecanje nema prvo, drugo i treće mjesto, nego se u postocima vrednuju rezultati i to samo onih koji su u deset posto najboljih. Ovim načinom se obuhvati veći broj uspješnih učenika. Mi kao škola smo posebno nagradili kako Ivana, tako i sve ostale učenike koji su osvojili značajan uspjeh na raznim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a i međunarodnim natjecanjima „Klokan bez granica“ i „Dabar“. Osim što dobivaju pohvalnice, još smo ih nagradili i sa personaliziranim šalicama za uspomenu, da kada ih vide da se uvijek sjete i budu ponosni na sebe kao što smo i mi ponosni na njih - kaže nam Kornelija Častek.

Planovi za dalje

Upitali smo Ivana kakve planove ima kada završi osnovnu školu budući da je sada završio šesti razred.

- Dosta predmeta mi ide dobro. Idem i na natjecanja. Razmišljao sam o nekoliko različitih mogućnosti, ali još ne znam. Volio bih raditi ono što volim - kaže nam Ivan.