Fotografija: Radionica"IZLjEVI BIJESA KOD DJECE" održana u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar/Foto: POP UP Festival
Galerija
Radionica"IZLjEVI BIJESA KOD DJECE" održana u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar/Foto: POP UP Festival

Daruvarčani doznali sve o bijesu kod djece: "Najvažnije je da roditelj ostane smiren"

"Gotovo 90 posto djece u dobi između 1. i 4. godine života povremeno će imati izljeve bijesa. Oni su uobičajena i normalna pojava te imaju svoju razvojnu svrhu", upozorava psihologinjaDARUVAR – Kao što smo i najavili, provjerili smo kako je bilo na druge dvije radionice koje su se održale u sklopu daruvarskog POP UP festivala koji se i ove godine održava se u Daruvaru. Prije dva dana održana je radionica za roditelje predškolske djece pod nazivom „IZLJEVI BIJESA KOD DJECE“. Vodila ju je Kristina Kanis Uldrijan koja je inače u programskom odboru POP UP-a.

Veseli 3.b nakon radionica/Foto: POP UP Festival
Veseli 3.b nakon radionica/Foto: POP UP Festival

Druga radionica „ŠETNJA EMOCIJAMA“ bila je namijenjena za djecu predškolskog uzrasta, a vodile su je pedagoginje Martina Demeter Franjić, Ana Švandrlik i Ivona Jurišić.

Oduševljene voditeljice

Baš kao i prve dvije održane 24. studenog i druge dvije aktivnosti oduševile su djecu, roditelje, ali i voditeljice.

- Odaziv na radionice za roditelje bio i veći nego prvog dana. Govorili smo o izljevima bijesa kod djece, a naš je cilj bio upoznati roditelje s razvojnim fazama, mozga i da nauče razlikovati izljeve bijesa koji su razvojno uvjetovani od onih koji su nastali odgojem. Tantrumi kod djece velik su izvor frustracija i kod roditelja, pa smo pričali o vještinama samoregulacije, a pokušavali smo i dalje utjecati da roditelji razviju, osvjeste svoj emocionalni svijet i uvide kako se on odražava na djetetove reakcije, kazala nam je Kristina Kanis Uldrijan dodavši kako je veoma sretna što je radionica bila interaktivna.

Emocije kod mališana/Foto: POP UP Festival
Emocije kod mališana/Foto: POP UP Festival

Inače, gotovo 90 posto djece u dobi između 1. i 4. godine života povremeno će imati izljeve bijesa/tantrume. Izljevi bijesa uobičajena su i normalna pojava kod gotovo sve djece te imaju svoju neurološku i razvojnu svrhu. Osnovna formula je da dijete treba topao i njegujući odnos sa značajnim odraslima, jasnu strukturu u okruženju u kojem odrasta te poučavanje i usmjeravanje u razvoju vještina (samo)regulacije emocija i ponašanja. Roditelji u daleko najbolji modeli učenja određenog ponašanja.

"Podržati" dijete

Pitali smo Kristinu koji bi bio najjednostavniji savjet za sve one roditelje koji imaju problem s izljevom bijesa mališana, a nisu bili na radionici.

3.a nakon održanih radionica/Foto: POP UP Festival
3.a nakon održanih radionica/Foto: POP UP Festival

- Najvažnije je kao roditelj ostati smiren i ostati s djetetom u onome što mu se trenutno događa kako bi ono osjetilo sigurnost i povjerenje. Definitivno kod bijesa postoji neurološka i biološka podloga. Dijete tek mora naučiti kako da samoregulira to što mu se događa. Normalno je da će maleno dijete najprije bijesom pokazati što ga muči jer ono nema razvijene još niti govorne vještine, nema sposobnosti da shvati uzročno – posljedične veze, a bijes i frustracija dovode do pojačanog stresa. Oni si ne mogu pomoći u tome trenutku. Bitno je da je svaka emocija u redu, samo ju moramo naučiti izregulirati – upozorava Kristina. Univerzalnog recepta nema, a reakcija roditelja ovisi o puno toga.

Svjesni granica

- Mi moramo naučiti koje su jake strane našeg djeteta. Roditelj mora pratiti svoje dijete i pokušati shvatiti kako se osjeća njegovo dijete jer često izljeve bijesa nije moguće izbjeći, ali može se pridonijeti da se prorijede. Valja biti uvijek svjestan onoga što inače dopuštamo u odgoju, a što ne, naravno, obzirom na dob djeteta – ističe Kanis Uldrijan.

Detalji s radionica/Foto: POP UP Festival
Detalji s radionica/Foto: POP UP Festival

Vrijedni mališani/Foto: POP UP Festival
Vrijedni mališani/Foto: POP UP Festival

Valja dodati i kako je jedna od planiranih današnjih aktivnosti otkazana.

-Zbog velikog interesa i molbe roditelja da radionica bude tijekom radnog tjedna, radionica za roditelje pod nazivom "Emocionalni  svijet djece",  ODGAĐA SE i organizirat će se u novom terminu preko zoom platforme. Pratite našu Facebook stranicu, poručuju organizatori POP UP festivala.

Velik odaziv roditelja na radionicu/Foto: POP UP Festival
Velik odaziv roditelja na radionicu/Foto: POP UP Festival

Detalji s radionice/Foto: POP UP Festival
Detalji s radionice/Foto: POP UP Festival

Zajednička fotografija nakon sve 4 radionice u 4.b/Foto: POP UP Festival
Zajednička fotografija nakon sve 4 radionice u 4.b/Foto: POP UP Festival