Fotografija: Kladionice predviđaju pobjedu hrvatskog predstavnika/Foto: Livio Andrijić/CROPIX, screenshot
Galerija
Kladionice predviđaju pobjedu hrvatskog predstavnika/Foto: Livio Andrijić/CROPIX, screenshot

DAN VELIKOG FINALA Baby Lasagna uvjerljivo vodi na kladionicama, evo kako stoji Izraelka

Ostvare li se predviđanja kladioničara, bit će to druga hrvatska pobjeda na Euroviziji, prva od samostalnosti. Istovremeno, u Malmöu vlada velika napetost, a najavljeni su i novi prosvjedi"Taj dečko ima sve - pjesma mu je odlična, ‘zarazna‘ do bola, publika ga obožava, pa jeste li vidjeli onu ludnicu u areni na polufinalu?! Još je i skroman, pristojan... Pa kako netko može biti toliko dobar?! I voli mačke! Marko je apsolutno osvježenje na sceni! Zbilja, ako on ne pobijedi, više nikad neću gledati Eurosong", ovako na društvenim mrežama izgleda većina komentara na našeg Baby Lasagnu, koji će svoj "Rim Tim Tagi Dim" večeras u velikom finalu u Malmöu izvesti 23. po redu, piše Jutarnji list.

A na njegovoj strani definitivno su i kladionice. Naime, u subotu ujutro, oko 9 sati, šanse za pobjedu iznosile su mu velikih 42 posto.

Na drugom mjestu našla se Izraelka Eden Golan s 19 posto, a Švicarac Nemo je treći s 14. Slijede Francuz Slimane (5 %) i Irkinja Bambie Thug (4 %).

Ostvare li se predviđanja kladioničara, bit će to druga hrvatska pobjeda na Euroviziji, prva od samostalnosti. Jedina dosad ostvarena bila je ona iz 1989. godine s pjesmom "Rock Me Baby" Rajka Dujmića u izvedbi zadarske grupe Riva. Godinu dana kasnije, Eurosong je održan u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod voditeljskom palicom Helge Vlahović i Olivera Mlakara. Pobjedu je odnio pokojni Toto Cotugno s pjesmom o ujedinjenoj Europi "Insieme".

- Jako puno mi to znači, baš zato što je publike. To me čini ponosnim, na kraju dana, neće mi žiri dolaziti na koncerte, nego publika - izjavio je Marko.

Stanje na kladionicama u subotu ujutro prije velikog finala/Foto: Screenshot
Stanje na kladionicama u subotu ujutro prije velikog finala/Foto: Screenshot

Podsjetimo, još donedavno na kladionicama se vodila "mrtva trka" između Baby Lasagne i Švicarca Nema, koji je početkom travnja nakratko čak preuzeo vodstvo. No prednost se istopila, a u četvrtak, nakon druge polufinalne večeri, počela se penjati upravo Izraelka.

I dok brojimo sitno do velikog finala, u Malmöu se uzbuđenje miješa s napetostima zbog pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkih prosvjeda zbog sudjelovanja Izraela na natjecanju koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko.

Baby Lasagna najtraženiji je pjevač među fanovima Eurosonga/Foto: Livio Andrijić/CROPIX
Baby Lasagna najtraženiji je pjevač među fanovima Eurosonga/Foto: Livio Andrijić/CROPIX

Organizatori Eurosonga oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi, ali zahtijevali su da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane "October Rain", kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na Hamasov napad 7. listopada. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno sudjelovanje.

Obožavateljice s hrvatskom zastavom/Foto: Livio Andrijić/CROPIX
Obožavateljice s hrvatskom zastavom/Foto: Livio Andrijić/CROPIX

Prije, tijekom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak. A u središtu Malmöa više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organiziralo je nenasilne prosvjede u satima uoči polufinala, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući "bojkot Izraela".

Novi prosvjedi planirani su i za subotu i ponovno se očekuje da će privući tisuće ljudi. U gradu će se održati i festival alternativne glazbe koji se predstavlja kao "natjecanje pjesama bez genocida", piše Jutarnji list.

Baby Lasagna/Foto: Livio Andrijic/CROPIX
Baby Lasagna/Foto: Livio Andrijic/CROPIX

Prosvjednici se žale na dvostruke standarde jer je Europska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje zbog invazije na Ukrajinu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!