Fotografija: Neke su rakete bile doista velike, a najviše se isticala ona s natpisom "bumerang"/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Neke su rakete bile doista velike, a najviše se isticala ona s natpisom "bumerang"/Foto: Janja Čaisa

Dan kada je arsenal raketa kućne izrade lansiran u nebo iznad Garešnice

Na smotri se okupilo 50-ak sudionika iz 10-ak hrvatskih klubova i njihovi gosti iz Slovenije, a smotra raketne tehnike isključivo je demonstracijskoga karaktera.Petnaesta po redu Smotra raketne tehnike održana je u subotu u Moslavačkoj ulici u Garešnici, na imanju obitelji Prodanić.

Na smotri se okupilo 50-ak sudionika iz 10-ak hrvatskih klubova i njihovi gosti iz Slovenije koji su lansirali čitav niz raketa. Smotra raketne tehnike nije događanje natjecateljskog nego isključivo demonstracijskoga karaktera.

Mlade snage uživaju u druženju i pripremama/Foto: J. Čaisa
Mlade snage uživaju u druženju i pripremama/Foto: J. Čaisa

Na manifestaciji se okupljaju članovi različitih udruga koje se bave raketnim modelarstvom kako bi prikazali na čemu su radili prethodne godine i ono najbolje čim raspolažu – od razvoja elektronike za otvaranje sustava prizemljenja, motora, balistike.

Zadnje provjere prije prezentacije/Foto: J. Čaisa
Zadnje provjere prije prezentacije/Foto: J. Čaisa

- Smotra se već tradicionalno održava u Garešnici jer su Gareščani odlični domaćini, a ova se pozicija pokazala izuzetno zahvalnom. To je manifestacija koja ima tradiciju dužu od 45 godina. Klub tehničke kulture Grada Garešnice naš je izvrsni domaćin. Danas imamo posebnu privilegiju da je Hrvatska zajednica tehničke kulture odlučila održati sjednicu Upravnog odbora upravo u Garešnici pa će biti prisutni i na našoj smotri. To nam pomaže da poboljšamo vidljivost naših aktivnosti u sklopu svih saveza i područja tehničke kulture kojima se u Hrvatskoj bavimo - rekao nam je je Bogomir Hren, predsjednik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza - HARS.

Bogomir Hren, Josip Bilandžija i Zdenka Terek/ Foto: J. Čaisa
Bogomir Hren, Josip Bilandžija i Zdenka Terek/ Foto: J. Čaisa

Sudionike manifestacije pozdravio je i garešnički gradonačelnik koji im je poželio dobrodošlicu i zahvalio im što uvijek sa sobom donesu i lijepo vrijeme. Prisutnima se obratila i glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek.

Mentori i mlade snage raketne tehnike/Foto: J. Čaisa
Mentori i mlade snage raketne tehnike/Foto: J. Čaisa

- Ponosni smo što se smotra raketne tehnike događa u našem gradu iz godine u godinu. Ovo je prilika za sve naše raketaše da se dokažu i da vidimo nešto novo. Pohvalio bih organizatore i njihov rad i trud, Klub tehničke kulture Grada Garešnice koji su dio Zajednice tehničke kulture Grada Garešnice – rekao nam je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

Vrijeme je išlo na ruku raketašima/Foto: J. Čaisa
Vrijeme je išlo na ruku raketašima/Foto: J. Čaisa

U garešničkom Klubu tehničke kulture ističu da imaju dobru suradnju s Osnovnom školom Garešnica odakle regrutiraju dobar dio članstva koji i nakon toga ostaju aktivni u ovim vodama.

Svatko raketu za demonstraciju ima/Foto: J. Čaisa
Svatko raketu za demonstraciju ima/Foto: J. Čaisa

- Naš će rad na današnjoj smotri prezentirati srednjoškolski uzrast koji je trenutno najaktivniji u Klubu. Za danas smo pripremili različit spektar modela, desetak raketa počevši od najmanjih koje se koriste u dječjim nižim natjecanjima do većih raketa - rekao nam je predsjednik Kluba tehničke kulture grada Garešnice Saša Jakopović i dodao da imaju podršku svih relevantnih državnih, županijskih i gradskih organizacija.

Rakete prije lansiranja/ Foto: J. Čaisa
Rakete prije lansiranja/ Foto: J. Čaisa

- Cilj nam nije niti domet niti natjecanje, smotra prikazuje aktivnosti na kojima su radili klubovi tijekom godine. Danas su se promijenila područja interesa i mediji. Zlatno doba amaterske raketne tehnike bilo je 70-ih godina paralelno s utrkom u naoružanju i slijetanju na Mjesec, sada su djeca dosta dispergirana između različitih područja, no još uvijek uspijemo zainteresirati dovoljan broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali i ljude starijeg uzrasta. Mi smo održali amatersku raketnu tehniku u Hrvatskoj na jednom primjerenom nivou – rekao nam je Bogomir Hren.

Zajednička fotografija svih sudionika Smotre/Foto: J. Čaisa
Zajednička fotografija svih sudionika Smotre/Foto: J. Čaisa

Organizator i domaćin 15. smotre raketne tehnike Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza – HARS 2021. bio je Klub tehničke kulture u Garešnici, uz potporu Zajednice tehničke kulture BBŽ, Grada Garešnice, Zajednice tehničke kulture Grada Garešnice, Amaterskog raketno-astronautičkog kluba Dubrava – Zagreb te TZ Sjeverna Moslavina.

Bumerang, jedna od većih raketa na susretu/Foto: J. Čaisa
Bumerang, jedna od većih raketa na susretu/Foto: J. Čaisa