Fotografija: Baka Ana Halupa (99) iz Šandrovca Rubikovu kocku složi u trenu i veli da joj je to omiljena razbibriga/Foto: Martina Čapo
Galerija
Baka Ana Halupa (99) iz Šandrovca Rubikovu kocku složi u trenu i veli da joj je to omiljena razbibriga/Foto: Martina Čapo

Čudesna baka Ana (99): Slaže Rubikovu kocku, recitira pjesmice iz škole i rastura križaljke

Kćer Kata ju je pohvalila i kako ima zavidno pamćenje pa bez problema recitira pjesmice naučene prije 92 godine, kada je krenula u školuŠANDROVAC – Kata Globlek s 81 godinom života i njezina majka Ana Halapa koja je u 99 godini, žive potpuno same. I ne bi to bilo ništa čudno da njih dvije ne kriju brojne mudrosti, tragedije, tajne i neobične zgode koje su sakupile tijekom osam, odnosno gotovo 10 desetljeća svojeg života. Na našu konstataciju kako će uskoro na rođendanskoj torti imati troznamenkasti broj, Ana je samo uzdahnula i pomirljivo dodala kako misli da će uistinu i dočekati taj okrugli stoti.

Fizički rad

-Ja sam dobrog zdravlja. Istina da teže hodam i koristim štake za kretanje, a otežano i govorim otkako me prije tri godine nešto „lupilo“, ali s obzirom na moje godine, zadovoljna sam. Uspijem se prošetati dvorištem kada je ljepše vrijeme, sama brinem o higijeni tijela i sretna sam što imam Katu uz sebe. Nas dvije same smo u Šandrovcu otkako smo se prije 30-ak godina vratile iz Njemačke. Tamo smo obje radile. Ja u staračkom domu, a moja kćer u tvornici – prisjeća se Ana što je bilo prije više od tri desetljeća i odaje nam kako vrijeme rado krati ispunjavanjem križaljki i slaganjem Rubikove kocke.

Majka Ana Halapa i njezina kćer Kata Globlek same u Šandrovcu žive više od 30 godina, otkako su se vratile iz Njemačke/ Foto/Martina Čapo
Majka Ana Halapa i njezina kćer Kata Globlek same u Šandrovcu žive više od 30 godina, otkako su se vratile iz Njemačke/ Foto/Martina Čapo

A da je to itekako istina, potvrđuje Anina kćerka Kata dodavši kako je njezin doseg složiti eventualno jedan zid kocke, pa je uvijek iznova u čudu kako njezinoj majci od gotovo 100 godina na leđima, to s lakoćom uspijeva. Kako bi se uvjerili da pričaju istinu, rado su nam to i demonstrirale. Mi smo uredno složenu Rubikovu kocku izmiješali, pa se Ana odmah uhvatila posla.

Zavidno pamćenje

-Nekad ju začas složim, nekad mi treba i po dva sata vremena, ali nikad ne ostane izmiješana. Evo, pogledajte, ova plava sada mora doći na drugu stranu, a to ću dobiti ako žutu premjestim ovdje – više sebi u bradu nego nama, pričala je Ana dok se hvalila tek jednim od svojih brojnih umijeća. Kćer Kata ju je pohvalila i kako ima zavidno pamćenje pa bez problema recitira pjesmice naučene prije 92 godine, kada je krenula u školu.

Baka Ana Halapa bez problema rješava najzahtjevnije križaljke /Foto:Martina Čapo
Baka Ana Halapa bez problema rješava najzahtjevnije križaljke /Foto:Martina Čapo

Iako su vedre i nadasve pozitivne, priznaju nam naše domaćice kako ih život nije mazio.

Životne tragedije

-Ja sam izgubila sina. Izgorio je živ u automobilu kada je imao samo 23 godine. Od toga se roditelj nikad ne može u potpunosti oporaviti, to mi je najveći udarac u životu. Drugi sin, pak, koji sada živi u Njemačkoj, ima teško bolesnu suprugu koja je zbog aneurizme već 11 godina potpuno paralizirana i smještena u dom. Ne govori i ne hoda. Sin ju svakodnevno posjećuje i to je njegov križ za cijeli život – tužnim glasom prisjeća se Kata tragedija i ne tako lijepih epizoda u njezinih 81 godinu života.

Katu život nije mazio, a unatoč teškim tragedijama i gubitku sina, ona se ne predaje/Foto: Martina Čapo
Katu život nije mazio, a unatoč teškim tragedijama i gubitku sina, ona se ne predaje/Foto: Martina Čapo

Iako je za očekivati da je vitalnija i zdravija od majke jer je i znatno mlađa, to i nije baš tako. Kralježnica joj je potpuno iskrivljena i otežano se kreće pa su brojni lijekovi njezina svakodnevica.

Ljute na vlast

-Jako sam ljuta na našeg načelnika Josipa Dekalića jer on uopće ne pita za ove dvije stare babe. Ne zna niti jesmo li žive. Nikakvu pomoć od nikoga nemamo, a sreća je što oko nas ima dobrih ljudi kojima možemo platiti da nam odu u nabavku, plate nam račune i obave sve ono što nam treba izvan kuće. Jer nas dvije same nikuda ne možemo – iskrena je Kata koja se prisjeća kako im je život bio znatno kvalitetniji kada su imale pomoć gerontodomaćice koja ih je posjećivala. Nakon što je taj program istekao, prepuštene su same sebi.

Ana i Kata jedna su drugoj podrška u svemu, a kad je suho vrijeme, pročeću malo dvorištem/Foto: Martina Čapo
Ana i Kata jedna su drugoj podrška u svemu, a kad je suho vrijeme, pročeću malo dvorištem/Foto: Martina Čapo

Iako je, kaže im to župnik, najstarija u ovom dijelu županije, Anu vedar duh ne napušta. I upravo je to ono na čemu bi im mnogi, znatno mlađi, mogli pozavidjeti.

Prve na redu

Budući da je teško zamislivo da ove dvije žene nemaju osiguranu nikakvu skrb namijenjenu starijim i nemoćni osobama, kontaktirali smo općinskog načelnika Josipa Dekalića.

-Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju za provođenjem novog programa Zaželi i poslali ju u nadležno ministarstvo. Rečeno nam je kako sada trenutno nema raspisanih natječaja jer nema sredstava, no isto tako, obećano nam je kako će uskoro biti. Vjerujem već kroz mjesec, dva. Budući da smo prijavili projekt kojim bi zaposlili 10-ak žena, one bi skrbile o 50-korisnika. Ana Halapa i Kata Globlek svakako će biti u prioritetima – potvrdio nam je Dekalić.

Ana kaže da rješava križaljke kako bi si skratila dane/Foto: Martina Čapo
Ana kaže da rješava križaljke kako bi si skratila dane/Foto: Martina Čapo