Čokoladni tart od pistacija prava je kalorijska bomba bez rafiniranog šećera i glutena
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - čokoladni tart od pistacija!
Za sve ljubitelje ovih nesvakidašnjih orašastih plodova donosimo recept za pravu kalorijsku bombu bez rafiniranog šećera i glutena, a bogatu antioksidansima i zdravim mastima.
Za podlogu će vam trebati:
▪️150 g preprženih lješnjaka
▪️185 g preprženih indijskih oraščića
▪️30 g kakaa
▪️prstohvat soli
▪️50 g agavinog sirupa
Sirove lješnjake i indijske kratko prepržite u pećnici (10-15 minuta na 150°C) pa ih sameljite u multipraktik ili kvalitetnom blenderu sve dok se ne počne stvarati homogena smjesa. Dodajte kakao i prstohvat soli te agavin sirup te miksajte dok se sve ne poveže. Prebacite u kalup za tart (mi koristimo kalup promjera 28 cm čija se podloga može maknuti, što omogućava da tart iz kalupa izvadimo prije rezanja). Stavite u frižider dok pripremate premaz od pistacija.
Za premaz od pistacija:
▪️135 g pistacija, prethodno namočenih
▪️50 g agavinog sirupa
▪️1 žličica ekstrakta vanilije
▪️1 žličica matcha praha (oko 3 g – ali ako ne volite ili trenutno nemate, može i bez)
Pistacije je najbolje preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoje nekoliko sati, sve dok se smeđa opnica ne skida lako s njih. Kad ste pistacije namočili i očistili od opnica, prebacite ih u blender i blendajte dok se ne napravi glatka smjesa (ponašaju se otprilike isto kao i namočeni indijski, pa ako se teže miksaju, možete dodati mrvicu vode ili malo po malo agavinog sirupa koji će im pomoći da se zblendaju). Dodajte sve preostale sastojke te blendajte do fine smjese. Premažite ju preko ohlađenog donjeg dijela te vratite u frižider.
Za čokoladni dio:
▪️2 konzerve kokosovog mlijeka, 400 ml (samo čvrsti dio)
▪️30 g kokosovog šećera
▪️15 g kakaa
▪️prstohvat soli
▪️200 g tamne čokolade, 84% kakaa
Čvrsti dio kokosovog mlijeka pomiješajte s kokosovim šećerom, kakaom i mrvicom soli te dodajte tamnu čokoladu. Otapajte na pari sve dok se čokolada ne otopi (ne duže! čokolada ne smije prokuhati), a zatim prelijte preko donja dva dijela tarta. Čokoladna krema će biti jako tekuća, ali neka vas to ne zabrinjava. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na nekoliko sati. Mi smo tart posipale sitno sjeckanim pistacijama i s malo matcha praha.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham.