Fotografija: Sestre Klobučar odlučile su kraj ovog tjedna zasladiti proteinskim čokočinkama s domaćim preljevom od lješnjaka. Mljac/Foto:Martina Klobučar
Galerija
Sestre Klobučar odlučile su kraj ovog tjedna zasladiti proteinskim čokočinkama s domaćim preljevom od lješnjaka. Mljac/Foto:Martina Klobučar

Čokočinke s preljevom od lješnjaka ni najzahtjevnije sladokusce neće ostaviti ravnodušnima

S kombinacijom čokolade i lješnjaka nikada ne možete pogriješiti, posebno ako se radi o palačinkama



Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - čokočinke s domaćim preljevom od lješnjaka!

Martina i Matea Klobučar od malih su nogu pomagale svojoj majci u pripremi kolača i torti/Foto: privatni album
Martina i Matea Klobučar od malih su nogu pomagale svojoj majci u pripremi kolača i torti/Foto: privatni album

S kombinacijom čokolade i lješnjaka nikada ne možete pogriješiti, posebno ako se radi o palačinkama. Dobre stare palačinke u čokoladnoj (i proteinskoj) verziji s preljevom od lješnjaka ni najzahtjevnije sladokusce neće ostaviti ravnodušnima.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Za 10-ak palačinki trebat će vam blender i sljedeće namirnice:

- 2 banane

- 2 jaja

- 60 g sitno mljevenih zobenih pahuljica

- 40 g proteina od čokolade

- 2 žličice kakaa (oko 7 g)

- pola praška za pecivo

- otprilike 1,5 dl mlijeka po izboru (dodajte više ako smjesa nije tekuća)

Smiksajte sve sastojke u blenderu (ili mikserom, samo onda prvo dobro izgnječite banane) i pecite na tavi premazanoj kokosovim uljem. Pečene palačinke preporučujemo prekriti drugim tanjurom ako ih pečete s manje ulja, kako ne bi bile suhe.

Foto:Martina Klobučar
Foto:Martina Klobučar

Za čokoladni namaz trebat ćete samo četiri sastojka:

- 200 g lješnjaka

- 50 g mljevenog eritrita

- 35 g kakaa

- 40 g kokosovog ulja

Lješnjake rasporedite na pleh i kratko ih tostirajte u pećnici (15-ak minuta na 150°C). Ostavite da se malo prohlade, pa uzmite krpu i protrljajte ih kako bi se ona tamna smeđa opnica skinula. Stavite ih u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Domaći preljev od lješnjaka/Foto:Martina Klobučar
Domaći preljev od lješnjaka/Foto:Martina Klobučar

Kako se ne bi dogodilo da od maslaca od lješnjaka najednom nastane samo jedna velika gruda, važno je pratiti redoslijed dodavanja sastojaka – otopite kokosovo ulje, a u tekuće dodajte malo po malo eritrita u prahu i kakaa, miješajući tako da smjesa na kraju bude gusta i tekuća. Tek ju sada dodajte u blender te blendajte dok se maslac od lješnjaka i dobiveni čokoladni sirup ne povežu. Koristite kao preljev za palačinke, a ostatak pohranite u teglicu.

Foto:Martina Klobučar
Foto:Martina Klobučar

Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham