Fotografija: Nova poslastiva sestara Klobučar/Foto: Martina Klobučar
Galerija
Nova poslastiva sestara Klobučar/Foto: Martina Klobučar

Cheesecake sa smokvama: Božanstveni recept naših kulinarskih majstorica Klobučar

U sezoni smokvi, kad ih jednostavno sve ne stignemo pojesti svježe, nije loše ni kombinirati ih s nekim novim okusima u zabavne deserte



Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Predstavili smo ih u VELIKOJ PRIČI o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno -cheesecake sa smokvama!

Kreativne i pametne sestre Matea i Martina Klobučar/Foto:privatni album
Kreativne i pametne sestre Matea i Martina Klobučar/Foto:privatni album

U sezoni smokvi, kad ih jednostavno sve ne stignemo pojesti svježe, nije loše ni kombinirati ih s nekim novim okusima u zabavne deserte. Tako je nastao i ovaj cheesecake koji spaja slatke okuse smokvi i meda s osvježavajućim posnim sirom.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Podloga (kalup promjera 17 cm):

- 50 g zobenih pahuljica

- 80 g badema

- prstohvat soli

- 35 g meda

- 10 g kokosovog ulja

Za podlogu sameljite zobene pahuljice i bademe, dodajte im prstohvat soli te med i otopljeno kokosovo ulje. Rukama (ili u multipraktiku, ako ga koristite) sve izgnječite da nastane povezana smjesa, pa utisnite u kalup promjera 17 cm. Stavite na hlađenje u frižider dok pripremate ostatak torte.

Za premaz od smokvi:

- 450 g smokvi

Smokve narežite na manje komade, ubacite u manji lonac te kuhajte dok se ne pretvore u homogenu pekmezastu smjesu (trebat će vam oko 15-20 minuta). Dvije do tri žlice smjese iskoristite za premaz podloge, a ostatak ostavite da se ohladi.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Za sirasti dio:

- 500 g posnog sira, što kremastijeg

- 180 g kiselog vrhnja

- 1 žličica ekstrakta vanilije

- 75 g brezinog šećera u prahu

- ostatak raskuhanih smokvi

- 1 vrećica želatine (ili 4 listića)

Posni sir, vrhnje, ekstrakt vanilije i šećer izmiksajte u finu smjesu, pa dodajte ostatak raskuhanih smokvi. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju te joj dodajte sirastu smjesu i dobro izmiksajte. Prelijte preko podloge premazane smokvama te stavite u frižider na hlađenje na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Facebook i Instagram profilu @kao kuham