Fotografija: Foto: Mario Barać
Galerija
Foto: Mario Barać

Brinjak: Očekujem prinos do 4 tone jagoda prve klase i sve će otići direktnom prodajom

Brinjak dobiva veći prinos na manjoj površini zbog horizontalnog uzgoja jagoda, a postavlja i novi plastenik za još 2000 sadnica iz podnog uzgojaPočetkom svibnja započela je berba jagoda u Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Brinjak u Velikom Banovcu kod Pakraca. 

Matija Brinjak sa suprugom Majom i ostatkom obitelji uzgaja oko 7000 sadnica u 750 četvornih metara plastenika koristeći metodu horizontalno-visećeg uzgoja, a ove godine očekuje prinos između 3,5 i 4 tone. 

Jagode prve klase

- Koliko zasad vidim po plodu, to bi trebalo biti tako. Ali kažem, to su očekivane količine i nikad se ne zna. Bude li na kraju sezone takav prinos, onda će to biti idealno. Trenutno dnevno beremo oko 50-ak kilograma, jagode su odlične, nema truleži, sve je onako kako treba biti. U ponudi imamo samo prvu klasu i svježe ubrane jagode prodajemo odmah drugi dan. Dnevni probir se stalno povećava pa krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna očekujemo vrhunac sezone i količine od oko 200 kilograma ubranih jagoda dnevno - kaže Matija koji je s uzgojem jagoda krenuo je 2018. godine i to u vanjskom uzgoju kada je, na oko 2000 četvornih metara zasadio prvih 3800 sadnica jagoda.

Matija ove godine očekuje ubrati između 3,5 i 4 tone trešanja/Foto: Mario Barać
Matija ove godine očekuje ubrati između 3,5 i 4 tone trešanja/Foto: Mario Barać

Dodatnu radnu snagu za berbu ne treba jer kaže da je upravo horizontalno-viseći uzgoj znatno uštedio vrijeme berbe.

– Radimo obiteljski i zahvaljujući ovoj metodi uzgoja, berba nam je ubrzana za 4 do 5 puta, kaže Matija. 

Poskupljenje za 5 kuna

Trendu poskupljenja nisu odoljele ni Brinjakove jagode.

- Bili smo prisiljeni podići cijenu za 5 kuna u odnosu na lanjsku godinu pa sada kilogram košta 30 kuna, odnosno jedna mjerica je 15 kuna. Glavni razlog je poskupljenje repromaterijala i gnojiva. Do sada sam za gnojivo izdvajao oko 2500 kuna, a nakon poskupljenja gnojivo me košta 3500 kuna. Ovo naše poskupljenje jagoda je minimalno i nismo se mogli uklopiti na drugi način - tvrdi Matija.

Brinjakov plastenik za horizontalno viseći uzgoj jagoda/Foto: Mario Barać
Brinjakov plastenik za horizontalno viseći uzgoj jagoda/Foto: Mario Barać

Dodaje da je prije same berbe, u prednarudžbi imao tonu i pol, a u protekla dva tjedna isporučio je oko tonu jagoda. Narudžbe prima i dalje i to na broj telefona 099/5787-052 ili na Facebook stranici OPG Brinjak, a uskoro će krenuti prodaja i na štandovima u autopraonici San pored pakračke tržnice te na prodajnom štandu u Velikom Banovcu, na kućnom broju 26.

Premali za trgovine

Zanimalo me i hoće li se jagode Brinjak možda naći u nekoj trgovini, ali Matija odgovara da su količine koje oni proizvode nedovoljne za ulazak na trgovačke police.

– I dalje smo premali i sve što proizvedemo, prodamo direktnom prodajom. Planiramo još dodatno povećati proizvodnju i postavljamo novi plastenik od 420 četvornih metara i u njega ćemo u kolovozu zasaditi oko 2000 sadnica. To bi nas trebalo dovesti do prinosa od oko 4,5 do 5 tona, ali mislim da ćemo i te količine uspjeti prodati direktno pa sumnjam da ćemo uskoro biti na polici neke od trgovina - priznaje Matija i dodaje da u novom plasteniku neće imati horizontalno-viseći nego klasični, podni uzgoj.  

Uz berbu jagoda u tijeku je i montiranje novog plastenika/ Foto: Mario Barać
Uz berbu jagoda u tijeku je i montiranje novog plastenika/ Foto: Mario Barać

Vrijednost ove investicije je oko 55.000 kuna, a treba reći da su Brinjakovi ovog ljeta investirali oko 80.000 kuna u stroj za prešanje i preradu te pasterizator, pa već od 1. srpnja kreću s uslužnom preradom voća (jabuke, kruške i ostalo) i uslužnom proizvodnjom prirodnih voćnih sokova. 

– Pozivam sve one koji imaju količine svih vrsta voća za preradu da nam se jave, a plan nam je da sljedeće godine krenemo i s proizvodnjom soka od naših jagoda za što će nam biti potrebno barem pola tone - kaže Matija.

Zasadili 120 stabala trešanja

U OPG Brinjak su se uz jagode, orijentirali na još jednu novu kulturu.

- Na površini od oko 2000 četvornih metara zasadili smo 120 sadnica trešanja, a s obzirom na to da su cijepljene na srednje bujnoj podlozi Gisela 6 i radi se o brzorastućim sadnicama, prvu punu berbu očekujemo 2025. godine. 

Brinjakovi su zasadili i 120 stabala trešanja/Foto: Mario Barać
Brinjakovi su zasadili i 120 stabala trešanja/Foto: Mario Barać

Nadam se prinosu od oko 15 do 20 kilograma po stablu, ali o tome je još prerano govoriti. U svakom slučaju važno je da stalno napredujemo, rastemo i razvijamo se. Nadam se da će se taj trend nastaviti, a prije svega se nadam da će, kao i do sada, kupci biti zadovoljni našim proizvodima i uslugom, zaključuje Matija Brinjak.

U OPG Brinjak uzgajaju samo jagode prve klase/Foto: Mario Barać
U OPG Brinjak uzgajaju samo jagode prve klase/Foto: Mario Barać

Maja je zadovoljna kvalitetom jagoda/Foto: Mario Barać
Maja je zadovoljna kvalitetom jagoda/Foto: Mario Barać
U berbi pomažu roditelji i rodbina/Foto: Mario Barać
U berbi pomažu roditelji i rodbina/Foto: Mario Barać