Fotografija: Sestre Matea i Martina Klobučar prave su majstorice za slano i slarko/Foto: Martina Klobučar
Galerija
Sestre Matea i Martina Klobučar prave su majstorice za slano i slarko/Foto: Martina Klobučar

Blagdanski bezglutenski linzeri s džemom i chia sjemenkama

Blagdani su nezamislivi bez ovih tradicionalnih kolačića, ali ove godine smo tradicionalni recept zamijenile svojom inačicom. A ovako ide recept kad iz njega izbacite bijelo brašno, rafinirani šećer i velike količine maslaca...

Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a od ove subote će za čitatelje našeg portala jednom tjedno otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. 

Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje! 

Martina i Matea Klobučar od malih su nogu pomagale svojoj majci u pripremi kolača i torti/Foto: privatni album
Martina i Matea Klobučar od malih su nogu pomagale svojoj majci u pripremi kolača i torti/Foto: privatni album

Bezglutenski linzeri s džemom od malina i chia sjemenkama

Vjerujemo da nismo jedine kojima su blagdani nezamislivi bez ovih tradicionalnih kolačića, ali ove godine smo tradicionalni recept zamijenile svojom inačicom. A ovako nekako ide recept kad iz njega odlučiš izbaciti bijelo brašno, rafinirani šećer i velike količine maslaca...

bezglutenki linzeri
bezglutenki linzeri

SASTOJCI ZA TIJESTO:

▪️ 1 jaje

▪️ 1 žličica praška za pecivo

▪️ 80 g kokosovog ulja

▪️ 50 g eritrita

▪️ 50 g agavinog sirupa

▪️ prstohvat soli

▪️ ekstrakt vanilije

▪️ naribana korica 1 limuna

▪️ 150 g mljevenih badema

▪️ 150 g rižinog brašna 

▪️ 40 g tapioka brašna

Martina i Matea Klobučar
Martina i Matea Klobučar

PRIPREMA: Pomiješaj brašna, bademe, eritrit, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna i sol, pa im dodaj agavin sirup, ekstrakt vanilije, jaje i omekšalo kokosovo ulje. Izmiješaj kuhačom, a zatim umijesi rukama te izvaljaj na pobrašnjenoj podlozi. Izreži keksiće željene veličine i oblika (pola njih s rupom, naravno) te peci na 175°C. Koliko dugo, ovisi o debljini tijesta i veličini keksa, ali naši su se ispekli već za 7 min. 

SASTOJCI ZA DŽEM:

▪️ 250 g malina (svježih ili smrznutih)

▪️ 40 g agava sirupa

▪️ 30 g chia sjemenki

PRIPREMA: U lončiću zagrijte maline i sirup te kuhaj 10-ak minuta. Zatim dodajte chiu te pustite da se krčka još 2-3 minute. Maknite s vatre i pustite da se dobro ohladi.

Pečene i ohlađene keksiće spajajte s džemom od malina i chie, a na kraju sve pospite mljevenim eritritom.

U slast! 

Evo, ovako su na kraju ispali bezglutenski linzeri s džemom od malina i chia sjemenki sestara Klobučar/ Foto: privatni album
Evo, ovako su na kraju ispali bezglutenski linzeri s džemom od malina i chia sjemenki sestara Klobučar/ Foto: privatni album