Fotografija: Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

Bjelovarski strojari proslavili 55. godišnjicu mature: "Svi se još dobro držimo, vitalni smo i žilavi"

"Nakon završetka škole svatko je krenuo svojih putem, dio nas je ostao u Bjelovaru, neki su u Zagrebu, Rijeci, Zaprešiću,a jedna je kolegica odselila u Sloveniju", priča nam Željko TurkovićU Bjelovaru se za vikend okupila generacija maturanata srednje Tehničke škole, strojarski smjer, koji su tu školu završili prije 55 godina. Te daleke 1969. godine svjedodžbe je dobilo njih 22, no u subotu ih se okupilo 12.

- Na žalost, neki kolege su preminuli, a neki jednostavno nisu mogli doći. Nakon završetka škole svatko je krenuo svojih putem, tako da nas danas ima posvuda. Dio je ostao u Bjelovaru, neki su u Zagrebu, Rijeci, Zaprešiću, jedna je kolegica odselila u Sloveniju – priča nam organizator bjelovarskog susreta Željko Turković.

Vitalni i žilavi

Dodaje kako su maturanti koji su prošle subote stigli na obilježavanje godišnjice mature u Bjelovar dobrog zdravlja i raspoloženje je bilo na vrhuncu.

- Moram priznati da se svi još uvijek dobro držimo, vitalni smo i žilavi, unatoč godinama, smije se Turković.

Isto vrijedi, kaže, i za njihovih dvoje dragih nastavnika, Zvonka Kovarika i Franju Tomića, koji su im se pridružili na obilježavanju godišnjice mature. Prije ručka u jednom bjelovarskom restoranu, zajedno su prošetali gradom, obišli paviljon, novouređeni korzo i druga zanimljiva mjesta. Nakon toga su se, kaže naš sugovornik, posvetili uspomenama.

- Zaista imamo u čemu pričati, srednja škola je bila sjajno razdoblje, a naša generacija je posebna po tome što smo prvi dobili priliku na maturalno putovanje otići izvan tadašnje Jugoslavije. Prije toga su granice bile zatvorene i za većinu nas to je bio prvi odlazak u inozemstvo ikad – prisjeća se Turković.

Avantura u Parizu

Oni su za put odabrali Pariz. Putovanje je bilo nezaboravno, priča naš sugovornik.

- Pariz nas je oduševio, obišli smo sve znamenitosti. Osim toga, bila je to 1968. godina, zlatno doba rock'n'rolla, Beatlesa, Rolling Stonesa. U Francuskoj samo nakupovali ploča kakve se nisu mogle nabaviti u Jugoslaviji. Bili smo presretni, a kad smo se vratili doma, još dugo smo bili glavne face na svim zabavama – smije se Turković, dodajući kako su taj vedar duh on i njegovi kolege zadržali do danas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!