Fotografija: Dvorana je bila prepuna/Foto: Inkubator ideja
Galerija
Dvorana je bila prepuna/Foto: Inkubator ideja

Bjelovarski novinar Vedran Cindrić o avanturama u Amazoni, Andama i Solomonskim Otocima

Na Solomonskim otocima me je osobno pozdravio i sa mnom se rukovao svaki stanovnik jednog sela nakon čega su otplesali ples samo za mene, pričao je Vedran na predavanjuPutoholičari su često i etnografi i geografi, političari i sociolozi, povjesničari i muzičari, a najčešće novinari. Sve je to na svojim putovanjima bio i Vedran Cindrić, bjelovarski novinar i svjetski putnik čije su cipele obišle sve kontinente svijeta osim Antarktike. Putopisnim predavanjem „Daleka strana svijeta“ koje je održao u Inkubatoru ideja, mnogobrojnoj publici dočarao je avanture te ispričao brojne priče i anegdote s dvomjesečnog putovanja u egzotične krajeve Južne Amerike -Amazone, Perua i Solomonskih otoka.

Bjelovarski novinar Vedran Cindrić/Foto: Inkubator ideja
Bjelovarski novinar Vedran Cindrić/Foto: Inkubator ideja

- Veselim se svakom putovanju - počevši od pripreme, pa samog putovanja te onda još 6 mjeseci nakon živim pod dojmom tog putovanja. Sve me to ispunjava i čini sretnim. Detalj koji bih izdvojio je sa Solomonskih otoka gdje me je osobno pozdravio i sa mnom se rukovao svaki stanovnik jednog sela nakon čega su otplesali ples samo za mene. Najviše emocija u meni su pobudila djeca koja su mi nudila svoju hranu iako oni u tome oskudijevaju – izjavio je Vedran Cindrić.

Neodoljivost putovanja

Što ga je posebno dojmilo na predavanju, rekao nam je Vedran Milić, jedan od sudionika.

- Rijetki se usude ploviti Amazonom i ta priča, fotografije i video isječak su mi se najviše svidjeli. Izgledalo je vrlo opasno, ali zanimljivo i privlačno – izjavio je Vedran koji nam je otkrio da i sam putuje, ali ne u daleke destinacije.

- Stvarao sam uspomene prilikom poslovnih i turističkih putovanja od kojih bi izdvojio Istanbul, Maltu, i Rusiju gdje me oduševila njihova kultura i arhitektura - zaključio je Vedran Milić. Ne postoji način da bolje upoznate ljude i zemlju nego da u njoj boravite

Kroz pregršt fotografija i video isječaka gradova, sela, šuma, rijeka, ali i ljudi, raspoloženja i hrane te brojnim pričama vezanim uz njegova lutanja i vrludanja po svijetu publika je dobila uvid u velike kulturološke razlike između Hrvatske i destinacija u kojima turizam, industrija i općenito civilizacija nisu uništili prirodu i čovjeka. Koji je najbolji način za upoznati neku zemlju otkrio nam je Igor Kokoruš, sudionik na predavanju.

- Smatram da je najbolji način za upoznati neku zemlju boravak u njoj. Druga mogućnost su ovakva putopisna predavanja gdje od osobe koja je putovala možemo čuti iskustva iz prve ruke te vidjeti autentične fotografije i video sadržaje sa same lokacije – izjavio je Igor Kokoruš.

Vedran je vrlo duhovito, ali prije svega iskreno i bez uljepšavanja prezentirao surovu realnost koju zatekne na svojim putovanjima što je publika znala cijeniti.

- Predavač je sjajno dočarao sve lijepe i one manje lijepe trenutke s putovanja te iskreno pričao o emocijama koje je doživio što je sve nas uvuklo u njegovu priču te sam imala osjećaj kao da sam i ja tamo i da se sve to i meni dešava – izjavila je jedna od sudionica predavanja, Željka Tkalčević.

Putovanjima se šire obzori

Putovanja ne moraju uvijek biti skupa i u daleke i luksuzne destinacije. Važno je u životu imati odmak od realnosti života zemlje u kojoj živimo. Na taj način spoznajemo mnogo stvari o sebi i drugima, postajemo bolji ljudi i otvaramo se svijetu i svijet nama. Putoholičari većinom imaju sjajna iskustva na putovanjima koja ne bi mogli doživjeti da su ostali u mjestu gdje žive.

Zašto voli putopisna predavanja s nama je podijelila Antonija Putić, sudionica predavanja.

- Volim slušati putopisna predavanja o destinacijama koje možda nisu svima toliko privlačne i na kojima ne istražujemo već utabane staze nego stvaramo neke svoje. Super je da Inkubator ideja održava putopisna predavanja koja su inspiracija mnogima. Protekle dvije pandemijske godine bile teške za putoholičare te su ovakva predavanja idealan podsjetnik da se vratimo putovanjima - zaključila je Antonija.

- Na putovanjima se šire obzori i upoznaju drugi stilove života i vjere, saznate da postoji mnogo toga čega nema u zemlju gdje živite. Često možete steći nove prijatelje, razbijate mnoge tabue, a možda najvrijednije je to da se sami uvjerite kako je svaki čovjek jedinstven i vrijedan poštovanja bez obzira na vjeru, boju kože ili naciju – zaključio je Vedran Cindrić.

Inkubator ideja – projekt koji je sufinancirala Europska unija

Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva nositelj je EU projekta pod nazivom Inkubator ideja čija je ukupna vrijednost 1.994.857,17 kn. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 1.695.628,59 kn te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (na pozicijama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) iznosom od 299.228,58 kn. 

Partneri programa
Partneri programa