Fotografija: Mama Andrea, otac Marko, kćer Doris i najmlađi član, sin Luka/Foto: Mario Barać
Galerija
Mama Andrea, otac Marko, kćer Doris i najmlađi član, sin Luka/Foto: Mario Barać

BABY BOOM U PAKRACU: Rođeno 20 posto više djece nego 2018. godine

Ravnateljice pakračke bolnice kaže da je u prva tri dana ove 2021. godine u pakračkom rodilištu rođeno već sedam beba, pa već sad imamo prve novorođene Pakračane, Lipičane, Daruvarčane i Novljane...U rodilištu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac u protekloj 2020. godini obavljen je 491 porod i rođeno je 497 beba što je čak za 42 bebe, ili gotovo 10 posto više u odnosu na 2019., a čak 20 posto više nego 2018. godine.

Potvrdila nam je to Marina Major, ravnateljice pakračke bolnice, dodavši da je u prva tri dana ove 2021. godine u pakračkom rodilištu rođeno već sedam beba! Tako već 4. siječnja imamo prve novorođene Pakračane, Lipičane, Daruvarčane i Novljane.

Kućni posjet

U ponedjeljak je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, obišla prvu bebu rođenu u novoj godini s područja Pakraca, najmlađeg Pakračanina Luku Krivačića koji je rođen 2.1. u 4:40 sati. Luka je težak 3.250 grama i dugačak 50 centimetara, a uz roditelje, majku Andreu i oca Marka, najviše je razveselio dvije godine stariju seku Doris. 

Gradonačelnica Pakraca obišla je obitelj Krivačić čiji je sin Luka prvi Pakračanin rođen u 2021. godini i donijela im darove za prinovu/Foto: Mario Barać
Gradonačelnica Pakraca obišla je obitelj Krivačić čiji je sin Luka prvi Pakračanin rođen u 2021. godini i donijela im darove za prinovu/Foto: Mario Barać

- Običaj je da svake godine obiđemo i darujemo prvorođenu bebu na našem području. Ranije smo bebe i majke obilazili u bolnici, ali zbog epidemiološke situacije odlučili smo kratko vas obići ovdje kod vaše kuće u Prekopakri. Želim vam puno zdravlja, mira i ljubavi u novoj godini i iskreno čestitam na rođenju Luke koji je, ako se dobro sjećam, prvi novorođeni dječak u novoj godini od kada sam na mjestu gradonačelnice - rekla je gradonačelnica Blažević koja je obitelji Krivačić uručila i prigodne poklone. 

Lipičanka Emili i Daruvarčanin Lukas

Inače, jutros su u pakračkom rodilištu rođene i prve bebe s područja Lipika i Daruvara. U 3:55 rođena je Emili Savi (3500 g/ 48 cm), a majci Ivoni i ocu Krešimiru ovo je nakon kćerke Ume, druga djevojčica. Ovogodišnji prvorođeni Daruvarčanin je Lukas Žutinić (3320 g/51cm), a rođen je u 6:10 sati.

Već prvog dana 2021. godine u pakračkom rodilištu rođena je i prva beba u Požeško-slavonskoj županiji. Gabrijela Pješ (4650 g/ 55 cm) treće je dijete u obitelji Josipe i Zlatka iz Novske, a rođena je u 10:35 sati. Prema riječima ravnateljice Major, Gabrijelin otac Zlatko je vatrogasac i jučer je imao prvi slobodan dan da dođe po svoju novorođenu djevojčicu s obzirom na to da je danima bio raspoređen na radne zadatke u potresom pogođenim područjima.

Majka Andrea krivačić rodila je sina Luku 2. siječnja u 4:40 sati/Foto: OŽB Pakrac i BHV
Majka Andrea krivačić rodila je sina Luku 2. siječnja u 4:40 sati/Foto: OŽB Pakrac i BHV

Marina Major s ponosom ističe da pakračko rodilište, koje raspolaže sa 16 kreveta, posljednjih godina konstantno bilježi porast novorođenih. 

- Godine 2017. smo u našem rodilištu imali 431 rođenu bebu, a godinu dana kasnije 426. Značajniji porast dogodio se 2019. kada smo imali 455 novorođenčadi, da bi prošle godine imali pravi malo baby boom i gotovo 500 novorođene djece. Našem rodilištu gravitiraju rodilje iz tri županije, a dolaze nam rodilje praktički iz cijele Hrvatske, primjerice iz Varaždina, Zagreba pa čak i iz Splita - govori nam Major. 

Plodovi lockdowna

- Naš odjel za ginekologiju i porodništvo je nadaleko poznat, imamo vrlo kvalitetno osoblje koje je i stručno i toplo. Prostor našeg rodilišta je uredan i lijep za boravak, atmosfera je ugodna i domaćinska i rodilje se kod nas osjećaju lijepo. Potvrda naših dugogodišnjih dobrih rezultata je što smo još 2011. dobili certifikat "Rodilište – prijatelj djece“, a 2019. godine su nam iz Ministarstva zdravstva taj status recertificirali. Također, u našem rodilištu pružamo mogućnost i očevima koji žele da nazoče porodu. Jedno vrijeme to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije, ali s obzirom na to da je situacija sada povoljnija, ta mogućnost je ponovno uvedena - kaže ravnateljica Major.  

Pakrački Odjel za ginekologiju i porodništvo je nadaleko poznat po kvalitetnom osoblju koje je i stručno i toplo te su svojim radom zaradili titulu "Rodilište – prijatelj djece"/Foto: OŽB Pakrac i BHV
Pakrački Odjel za ginekologiju i porodništvo je nadaleko poznat po kvalitetnom osoblju koje je i stručno i toplo te su svojim radom zaradili titulu "Rodilište – prijatelj djece"/Foto: OŽB Pakrac i BHV

Prema njenim podacima, rekordan broj novorođenih bio je 2012. godine tijekom koje je u pakračkoj bolnici rođeno 580 beba.

Inače, možemo očekivati da će broj novorođene djece rasti u siječnju jer upravo to je razdoblje u kojem će se „ubirati“ plodovi lanjskog, prvog lockdowna koji je nastupio baš prije otprilike devet mjeseci, u drugoj polovini ožujka.