Fotografija: Denis Vlahovac i novi koktel iz njegove nepresušne knjižice recepata/Foto: Ana Knežević
Galerija
Denis Vlahovac i novi koktel iz njegove nepresušne knjižice recepata/Foto: Ana Knežević

Ako ste ljubitelj kave, onda je ovaj koktel kao stvoren za vas

Koktel koji sam napravio igrajući se sastojcima, naprosto je i mene iznenadio svojom pitkošću te ulazi u knjigu koktela za zimu, kaže Denis Vlahovac
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

<p>Denis vikendom pravi koktele u kafiću Ray u samom centru Daruvara/Foto: Mojportal.hr</p>

Denis vikendom pravi koktele u kafiću Ray u samom centru Daruvara/Foto: Mojportal.hr

Dok sam se igrao s varijantama Negronija za Negroni Week vidio sam koje druge sastojke imam kod kuće i odlučio iskoristiti domaći liker od kave koji sam napravio.

Spojio sam taj liker s crvenim vermouthom kao u klasičnom negroniju no gin sam zamijenio s viskijem. Nedostajao mi je gorki sastojak. Nešto što negroni čini negroni.

Alkohol sa začinima

I našao sam ga u angostura bittersima. U receptu za Manhattan sam objasnio što su to angostura bittersi no ukratko to je jako koncentrirani alkohol s raznim začinima.

Koktel koji sam dobio je naprosto i mene iznenadio svojom pitkošću te ulazi u knjigu koktela za zimu. Kao šećer na kraju istisnuo sam koru limuna da koktel dobije malo kiseline i to se pokazalo kao pun pogodak. Ukoliko vam se igra kod kuće ovo je savršeni koktel za jesen.

<p>Foto: Denis Vlahovac</p>

Foto: Denis Vlahovac

Sastojci (za jednu osobu):

30ml viski

30ml domaćeg likera od kave (ili Kahlua)

30ml slatkog crvenog vermoutha (Martini)

5 kapi Angostura bittersa

Recept za osnovni liker od kave:

Na peći napravite jednostavni šećerni sirup. U lončić ulijte jednaku količinu šećera i vode i dok se zagrijava miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Pustite da se sirup ohladi. U praznu staklenku stavite 1/5 mljevene kave i dopunite sada ohlađenim šećernim sirupom. Promiješajte i ostavite preko noći.

Ujutro iscijedite staklenku u drugu praznu staklenku kroz duplo situ ili filter za kavu te dopunite rumom u jednakom omjeru. Dodajte aromu vanilije (ili još bolje ako imate grah vanilije dodajte njega, ali onda ostavite par dana da stoji u staklenci) i promiješajte.

Ovo je osnovni liker od kave no naravno možete se igrati s raznim okusima i dodati primjerice čokoladu, malo kore od naranče i druge okuse kako biste dobili drugačiju aromu likera od kave.

Priprema:

1. Sve sastojke ulijte u veliku čašu (poput pivske krigle)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Promiješajte žlicom kružnim pokretima da se svi sastojci izmiješaju i to radite 45 sekundi

4. Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito, a ukoliko vam led ne smeta izlijte piće iz posude u čašu kakvo je

5. Dobiti ćete piće primamljive tamne boje koje biste trebali ukrasiti korom limuna i to tako da istisnete koru u čašu i ne ubacite ju u piće

Uživajte u pravom jesenskom piću. Ako ste ljubitelj kave ovo piće je kao stvoreno za vas!