Fotografija: Ante Radonić i Darije Maričić/ Foto: Cropix/MojPortal.hr/Wikipedia
Galerija
Ante Radonić i Darije Maričić/ Foto: Cropix/MojPortal.hr/Wikipedia

"10 dana astronomije" u Daruvaru: "Čovjek se vraća na Mjesec, a evo što nam Sunce radi..."

Predavanja astronoma i astronautičara Ante Radonića te astrofizičara Darija Maričića o Suncu, svemiru i svemirskim letovima privukla su velik broj zainteresiranih...
U srijedu u 19:00 sati u Društveno-kulturnom centru na rasporedu je predavanje dr. sc. Borisa Jokića na temu "Na putu do zvijezda - Što djeca i mladi u hrvatskom sustavu žele postati i vide li se na hrvatskom nebu"

___________________________________________

Ante Radonić, voditelj planetarija s astronautikom Tehničkog muzeja u Zagrebu i veliki popularizator astronomije i astronautike u sklopu »10 dana astronomije« održao je u Daruvaru čak tri predavanja, jedno za sve zainteresirane i dva koja su bila namijenjena isključivo daruvarskim učenicima. Inače, ovo je 15. put da Radonić drži predavanje u Daruvaru što uopće nije mala stvar.

U ponedjeljak je u Hrvatskom domu u Daruvaru govorio na temu »Astronautika danas i sutra«, a učenicima je dan kasnije održao predavanja »«Elon Musk, Jeff Bezos i svemirski letovi« te »Povratak na Mjesec«.

Svemirske letjelice

- Mars je ove godine posebno zanimljiv zbog dolaska tri svemirske letjelice. Prva je stigla letjelica Ujedinjenih Arapskih emirata i to je njihova prva letjelica koja je lansirana iz Japana. Cilj UAE je da počnu razvijati najsuvremeniju tehnologiju koju će prodavati svijetu jer su svjesni kako bi se pripremili za vrijeme kada nafta više neće biti u prvom planu - objasnio je Radonić dodavši da su se udružili s tri američka sveučilišta u tom projektu. Također je rekao kako je i neobično da u timu imaju jako puno žena stručnjaka, s obzirom na to da je riječ o arapskom svijetu.

Druga letjelica je kineska i to je prvi put da Kina sama šalje svojom raketom letjelicu prema Marsu.

- To je jedina letjelica, od svih koje su dosad išle na Mars, koja ima tri glavne komponente; orbiter za istraživanje iz orbite, lander koji se spušta i još rover koji se kreće po Marsu. To je vrlo ambiciozan plan - rekao je Radonić.

<p>Ante Radonić, jedan od najboljih sugovornika za astronautiku u Hrvatskoj/Foto: MojPortal.hr</p>

Ante Radonić, jedan od najboljih sugovornika za astronautiku u Hrvatskoj/Foto: MojPortal.hr

Treća letjelica je američka, Mars 2000, koja je dopremila rover na Mars i s tom letjelicom je na Mars došao i prvi helikopter isključivo radi demonstracije jer su američki stručnjaci zaključili kako helikopter može letjeti na Marsu iako je njegova atmosfera izuzetno rijetka, odnosno ima samo 1 posto gustoće atmosfere koju ima Zemlja.

Radonić je detaljno pričao o letjelicama koje su poslane na Mars, njihovim ciljevima i ambicijama država koje su ih poslale, a doista zanimljivo predavanje se slušalo u potpunoj tišini.

Privatni letovi u svemir

Također je na svojim predavanjima govorio i o svemirskim letovima koje organiziraju milijarderi poput Elona Muska i Jeffa Bezosa.

- Došli smo do trenutka kada astronauti prvi put u svemir lete privatnim svemirskim brodom. Krajem svibnja 2020. godine tvrtka SpaceX je prvi put lansirala posadu u svojoj letjelici Crewe Dragon. Otada je ista letjelica obavila još dva leta, dakle ukupno tri, s prijevozima astronauta prema narudžbi NASA-e. Zanimljivo je da je SpaceX uspio prestići Boeing, koji ima veliko iskustvo, u izradi kapsule i sada su puno ispred njih - rekao je Radonić.

Četvrti let u kapsuli Crew Dragon bio je poseban, kaže Radonić, jer je bio prvi u povijesti s isključivo privatnom posadom, dakle bez astronauta.

<p>Ealon Musk s modelom SpaceX Starshipa/Foto: Wikipedia</p>

Ealon Musk s modelom SpaceX Starshipa/Foto: Wikipedia

- Elon Musk sa svojom tvrtkom SpaceX tako brzo razvija novu letjelicu da je to nevjerojatno - rekao je govoreći o milijarderima, privatnicima koji su se uključili u projekte svemirskih letova poput Elona Muska, Richarda Bransona i Jeffa Bezosa.

Elon Musk priprema svoju svemirsku letjelicu da ja ove godine prvi put lansira u orbitu Zemlje, ali ga neće vraćati na isto mjesto nego će ga spustiti negdje u more.

Japanski poduzetnik

Elon Musk se također udružio s japanskim poduzetnikom Yusakuom Maezawaom

koji želi financirati let oko Mjeseca na koji bi poveo još osam umjetnika skupljenih sa svih strana svijeta jer vjeruje kako će im taj let poslužiti kao inspiracija za nova umjetnička djela.

- Taj let oko mjeseca se planira za 2023. godine. Isti japanski poduzetnik će u prosincu s ruskom letjelicom poletjeti u orbitu, a sa sobom će povesti snimatelja koji će dokumentirati kako izgleda život u orbiti Zemlje - kaže Radonić.

Richard Branson vodi tvrtku Virgin Galactic koja je napravila raketoplan s kojim je turistički moguće otići do 80-ak kilometara visine i taj let košta 450.000 dolara.

Jeff Bezos, koji je osnovao tvrtku Blue Origin, također je organizirao let za četvero ljudi do 100 i nešto kilometara visine, što se priznaje kao let u svemir. S njima je bila i gospođa koja ima 82 godine i ona je postala najstarija osoba koja je odletjela u svemir.

Ono što je bilo posebno zanimljivo jest Radonićeva priča o povratku čovjeka na Mjesec. Naime, NASA je naručila izradu rakete Space Launch System kako bi s njom mogla poslati letjelicu do mjesečeve orbite.

- Već sad postoje ugovori s tvrtkama koji rade prve module od kojih će biti sastavljena prva orbitalna postaja u mjesečevoj orbiti. Ona bi trebala biti gotova za nekoliko godina. Zamišljeno je da bude privremeno nastanjena s astronautima. A prva spuštanja na Mjesec bit će najranije za tri ili četiri godine, a u ovom desetljeću sigurno - kaže Radonić.

Amerikanci opet na Mjesecu

Kada su ga iz publike pitali tko će prvi doći na Mjesec, Rusi, Amerikanci ili Kinezi, Radonić je kao iz topa ispalio:

- Amerikanci. Rusi i Kinezi sigurno ne.

<p>Lansiranje Starshipa/Foto: Wikipedia</p>

Lansiranje Starshipa/Foto: Wikipedia

Također zanimljivo predavanje održao je i astrofizičar dr. sc. Darije Maričić, inače djelatnik Zvjezdarnice Zagreb. Njegova je tema bila »Sunčeve nepogode i svemirska prognoza«.

Nakon što je uvodno objasnio proces nastanka zvijezda i zbog čega isijavaju svjetlo, pričao je, zapravo, povijesnom upoznavanju čovječanstva sa Suncem kao vječno fascinantnim nebeskim tijelom objasnivši kako su ljudi, korak po korak otkrivali tajne Sunca. A nije teško zamisliti kako su znanstvenici kroz povijest bili iznenađeni otkrićima jer su u početku pretpostavljalo kako je Sunce sastavljeno od drva ili ugljena jer jedino tako, mislilo se prije nekih 100-200 godina, može proizvoditi takvu toplinu i svjetlost.

Sunce od banana

Govoreći o procesu stvaranja zvijezda, Maričić je naveo i zgodan primjer kako se Sunce može stvoriti i od, pazi sad, banana (!), ali bi h trebalo biti jako puno i takvo sunce ne bi dugo isijavalo.

Također je bio zanimljiv podatak da jedan foton, koji se nalazi u zraci sunčevog svjetla, od jezgre Sunca do njegove površine putuje milijun godina da bi zatim kao dio svjetlosnog snopa otišao u svemir.

Iako se Sunce teleskopima promatra od 1608. godine, otkrića o njemu polako su dolazila. Danas, zahvaljujući izrazito jakim i modernim teleskopima u solarnim opservatorijima koji se nalaze na nekoliko lokacija diljem svijeta (Havaji, Kanari...) o Suncu imamo mnoštvo točnih informacija.

<p>NASA-ina snimka koronalnog izbačaja/Foto: Wikipedia</p>

NASA-ina snimka koronalnog izbačaja/Foto: Wikipedia

Maričić je objašnjavao pojavu sunčevih pjega, tamnih mrlja na njegovoj površini i o njihovoj važnosti jer nam one, zapravo, govore koliko je Sunce aktivno. Pjege nastaju i nestaju u ciklusima koji traju 11 godina.

Zanimljiv je bio i dio o takozvanim koronalnim izbačajima, ogromnim magnetnim silnicama koje Sunce izbacuje (nešto poput magnetne erupcije) i koje u roku jednog dana mogu doći do Zemlje. Upravo su koronalni izbačaji zaslužni za stvaranje Aurore Borealis, polarne svjetlosti oko zemljanih polova koja je turistička atrakcija u skandinavskim državama.

Svemirka prognoza

Podatak koji nije baš toliko poznat jest da se polarna svjetlost uspjela snimiti čak i iz Zagreba i Vinkovaca (i to uslijed izrazito jakih koronarni izbačaja), ali na ovom našem području polarna svjetlost nije zelenkasta kao na sjeveru Europe nego crvenkasta.

Maričić je također pričao i o takozvanoj Svemirskoj prognozi, novoj disciplini koja proučava stanje međuplanetarnog prostora, a osobito u blizini Zemlje. Dakle, nešto poput vremenske prognoze. Svemirska prognoza proučava dolaze li kometi, sunčev vjetar, kozmičko zračenje, koronarni izbačaji i geomagnetske struje. To su informacije koje su korisne kako za život na zemlji (uočavanje potencijalnih opasnosti ili promjena) tako i za astronaute koji se nalaze u svemiru.

<p>Polarna svjetolst snimljena iz svemira/Foto: Wikipedia</p>

Polarna svjetolst snimljena iz svemira/Foto: Wikipedia

Navodeći primjere kako Sunce utječe na život na Zemlji, naveo je primjer Kanade koja je nekoliko puta ostajala bez struje zbog pojačanih aktivnosti Sunca i promjene magnetskih polja.

Sunce također utječe i na životinjski svijet kada je pojačano aktivno pa je tako dokazano da neke vrste životinja uslijed promjene magnetskih polja postanu dezorijentirane. Ta je pojava uočena prvi put tijekom I. svjetskog rata kada se golubovi pismonoše, uslijed pojačane aktivnosti Sunca, više nisu znali vratiti.