Fotografija: Zoran Vakula oduševio je mnogobrojnu publiku/Foto: Pakrački list
Galerija
Zoran Vakula oduševio je mnogobrojnu publiku/Foto: Pakrački list

Zoran Vakula strpljivo odgovarao na maštovita dječja pitanja na Kulturnom pikniku u Pakracu

Vakula je predstavio svoje tri slikovnice unutar serijala Vremenaste priče - Oblačasta, Sunčasta i Vjetropirasta koje su nastale u suradnji s poznatim karikaturistom Nikom TitanikomŠto su to kumulusi ili nimbostratusi? Koja je razlika između padalina i oborina? Kako nastaju tornada? Kako se pravi prognoza? Neka su od pitanja na koja odgovore ne znaju niti odrasli, ali su sinoć pakrački mališani svašta novog i zanimljivog naučili od dobro znanog meteorologa-prognostičara Zorana Vakule koji je gostovao na Kulturnom pikniku održanom u dvorištu kurije Janković u sklopu pakračkog Coolturnog ljeta u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac i Muzeja grada Pakraca, piše Pakrački list

Jednosatno predstavljanje

Vakula je velikim i malima predstavio svoje tri slikovnice unutar serijala Vremenaste priče - Oblačasta, Sunčasta i Vjetropirasta koje su nastale u suradnji s Nikom Titanikom, pravim imenom Nikola Plečko, vrsnim karikaturistom, osobito političkim koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.

Ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider i Zoran Vakula/Foto: Pakrački list
Ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider i Zoran Vakula/Foto: Pakrački list

U jednosatnom predstavljanju Vakula je strpljivo odgovarao na maštovita dječja pitanja, kojih je bilo mnogo, pa je tako otkrio da meteorolog nije baš netko tko gleda meteore, ali zato mora dobro znati matematiku, fiziku, informatiku, kemiju i biologiju da bi znao napraviti dobru prognozu. Počeci pisanja slikovnica, zapravo približavanje meteorologije djeci, počelo je, kako je rekao, prije 27 godina kada je pozvan da na televiziji najmlađima objašnjava meteorološke pojmove i tada je već pomislio da bi takvo nešto bilo zanimljivo štivo.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

A da je bilo zanimljivo dokazuju samo pakrački klinci koji su sinoć uživali u Vakulinim pričama i anegdotama. Nakon ove tri objavljene slikovnice slijede i nastavci, pa je Vakula najavio i slikovnice o kiši, snijegu, munji i gromu te godišnjim dobima.

„Meteozabavi“ tu nije bio kraj. Još više smijeha mališanima su izmamili članovi Malog teatra Tena Pataky i Igor Baksa i njihova interaktivna pričaonica "Tata Slikovnica: Sunčasta", kojom su oživjeli slikovnicu "Sunčasta".

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Nema sumnje da je jučerašnja večer, uz grickalice, sokove, knjižnicu na otvorenom, za pakračke klince i njihove roditelje bila jedna od onih za koju bismo željeli da se u Pakracu više puta ponovi, piše Pakrački list