Fotografija: U Zavičajnom muzeju pogledajte tradicionalne srpske božićne običaje i izložbu ikona daruvarske akademske slikarice/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Galerija
U Zavičajnom muzeju pogledajte tradicionalne srpske božićne običaje i izložbu ikona daruvarske akademske slikarice/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar

ZAVIČAJNI MUZEJ Doznajte sve o srpskim običajima za Božić i pogledajte izložbu ikona

Uz srpske tradicionalne božićne običaje izložit ćemo 15-ak ikona istočne Crkve, daruvarske akademske slikarice Perside Žutinić koja je preminula 2014. godine, kaže Marija Ivandekić



Ususret pravoslavnom Božiću u Zavičajnom muzeju Daruvar, u petak 5. siječnja, s početkom u 18 sati održat će se kulturno-umjetnički događaj pod nazivom „Srpski tradicionalni običaji za Božić“. Također, paralelno s tim organizirano je i otvorenje izložbe ikona Perside Žutinić. 

Umjetničko djelo

- Uz predstavljanje tradicionalnih božićnih običaja, izložit ćemo 15-ak ikona istočne Crkve, akademske slikarice Perside Žutinić. Inače, ova Daruvarčanka preminula je 2014. godine, a tijekom svog života proučavala je ikonografsku tradiciju te izrađivala ikone. Na samom otvorenju izložbe bit će riječi o tome da ikone ne predstavljaju samo umjetničko djelo, već su i simbol vjere i tradicije, odnosno sveti prikaz kojemu se upućuju molitve, pojasnila je v.d. ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Ivandekić.

Plakat/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Plakat/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Kako kaže, ideja za ovaj projekt nastala je još prošle godine, kada su prezentirani češki tradicionalni božićni običaji.

Multikulturalno okruženje

- Cilj projekta je upoznavanje s tradicijom drugih naroda, jer živimo u multikulturalnom okruženju. Želja nam je zapravo potaknuti sve, a pogotovo mlade, da očuvaju tradicionalne običaje, tim više što živimo u vremenu komercijalizacije, pojasnila je Ivandekić dodavši da će se projekt nastaviti i iduće godine kada su na redu mađarski običaji.

Prošle godine predstavljeni su češki božićni običaji/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Prošle godine predstavljeni su češki božićni običaji/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Recimo i to da je izložba ikona otvorena do 5. veljače, a cijeli događaj održava se u organizaciji SKD „Prosvjeta“, Srpskog narodnog vijeća, Parohije daruvarske SPC i Zavičajnog muzeja Daruvar, uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije koja i sufinancira ovogodišnji projekt.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!