Fotografija: Hram knjiga u Garešnici napokon će osvanuti u novom ruhu / Foto: web stranica Srednje škole "August Šenoa" Garešnica
Hram knjiga u Garešnici napokon će osvanuti u novom ruhu / Foto: web stranica Srednje škole "August Šenoa" Garešnica

Za koji dan kreće obnova knjižnice Đure Sudeta u Garešnici

Vrijednost radova na obnovi gradske knjižnice iznosi oko 4 milijuna kuna, a radovi prema ugovoru moraju biti gotovi u roku od dvije godine



Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija potpisao je ugovor s tvrtkom Novi stan iz Kapelice koja će ovih dana početi izvoditi radove na obnovi Hrvatske knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta u Nazorovoj ulici u Garešnici.

Vrijednost radova na obnovi gradske knjižnice iznosi oko 4 milijuna kuna, a radovi prema ugovoru moraju biti gotovi u roku od dvije godine. Fond knjižnice proteklih je tjedana preseljen u prostor bivše trgovine Varteksa pokraj pošte na Trgu hrvatskih branitelja, a knjižnica zbog preseljenja ne radi od 6. studenoga ove godine.

Velika vlaga

Rekonstrukcija će se izvesti u gabaritima postojeće zgrade koja je sada u lošem stanju zbog nakupljene vlage u podrumu koja se proširila zidovima cijele knjižnice uzrokujući brojna oštećenja. Sanirat će se podrum u kojem bi trebala biti smještena arhiva, kompletno će se urediti i proširiti potkrovlje, a obnovit će se i prizemlje.

U planu je zamjena drvenih stropova i starog stubišta novim armiranobetonskim konstrukcijama i novo krovište. Proširit će se sanitarni čvor, izmjeniti stolarija, a zgrada će dobiti i novu energetsku fasadu, zvučnu izolaciju, podno grijanje, klimatizaciju i led rasvjetu.