Fotografija: Načelnik Kutanjac i pročelnik Juranić ispred Vidikovca /Foto: Martina Čapo
Galerija
Načelnik Kutanjac i pročelnik Juranić ispred Vidikovca /Foto: Martina Čapo

Vidikovac u Velikom Trojstvu dobio nove stolove, klupe, roštilj i video nadzor

Preostaje još uređenje okoliša, sadnja drveća i postavljanje edukativnih ploča za kompletan doživljaj. Velikotrojšćanski Vidikovac nakon toga postat će prava turistička oaza u srcu Bilogore



VELIKO TROJSTVO – Ovih se dana privodi kraju projekt obnove Vidikovca u Velikom Trojstvu. Turistički je to biser Bilogore, ali i omiljeno mjesto za opuštanje i odmor u prirodi domaćih ljudi. Za dovršetak projekta i uređenje okoliša nedostaje još sadnja drveća koje je još u vegetaciji pa se čekaju nešto hladniji dani.

Europska sredstva

-Rasadnik nam još uvijek ne želi isporučiti stabla. Riječ je o već starijim stablima hrasta, kestena, duda i ostalih zaštićenih vrsta pa je nužno dočekati da stane vegetacija kako bi se stabla što lakše primila i nastavila s rastom. To će biti vrlo skoro, računamo krajem listopada kada ćemo ujedno finiširati i okoliš oko Vidikovca – kazao nam je općinski načelnik Marko Kutanjac dodavši kako će ukupno u uređenje tog prostora biti uloženo 450 tisuća kuna, s tim da su preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, od Ruralnog razvoja povukli 420 tisuća kuna. Znači riječ je o europskim sredstvima povučenim iz programa Ruralnog razvoja.

Panoi na kojima će biti edukativne ploče/Foto: Martina Čapo
Panoi na kojima će biti edukativne ploče/Foto: Martina Čapo

Načelnik Marko Kutanjac ispred kompletno obnovljenog Vidikovca/Foto: Martina Čapo
Načelnik Marko Kutanjac ispred kompletno obnovljenog Vidikovca/Foto: Martina Čapo

-Projekt je bio prijavljen puno ranije, a u međuvremenu su porasle cijene tako da ćemo razliku pokriti sami. To je zapravo Mjera 5.2 – Poučne staze i šumska infrastruktura, a o obzirom da se Vidikovac nalazi na šumskom zemljištu, zato smo i prošli na natječaju – pojasnio nam je općinski pročelnik Dražen Juranić i dodao kako se uredio cijeli objekt Vidikovca.

Stolovi, roštilj i video nadzor

-Cijeli je Vidikovac ponovno obojan, uređeni su sanitarni čvorovi, popločen je donji dio objekta, a još uređujemo i vanjski dio gdje će biti postavljeni drveni stolovi i klupe te ćemo saditi trajnice i drveće. Ujedno će se postaviti i roštilji kako bi obitelji mogle tamo provoditi svoje vrijeme i uživati u prirodi i naravno, pogledu – ističe Kutanjac i dodaje kako će biti na sam objekt Vidikovca postavljene i edukativne ploče. Na njima će pisati kratke informacije o samom objektu, okolici, kao i posađenim stablima.

Unutrašnjost objekta također je kompletno obnovljena i ofarbana/Foto: Martina Čapo
Unutrašnjost objekta također je kompletno obnovljena i ofarbana/Foto: Martina Čapo

Nevjerojatan pogled na obronke Bilogore/Foto: Martina Čapo
Nevjerojatan pogled na obronke Bilogore/Foto: Martina Čapo

Inače, Vidikovac je i prije ove sveobuhvatne obnove bio u funkciji, no nije ispunjavao svrhu. Česte devastacije činile su nelagodu posjetiteljima, a kako se ništa slično više ne bi događalo, u Općini su odlučili postaviti video nadzor i preduhitriti time možebitne devastatore. Prostor će sada biti idealan za provoditi vrijeme na zraku i u prirodi, a zasigurno će biti i redovita postaja sve mnogobrojnijim turistima koji na putešesvijama kroz Bilogoru obvezno svraćaju do Velikog Trojstva.

U Obnovu Vidikovca uloženo je 450 tisuća kuna/Foto: Martina Čapo
U Obnovu Vidikovca uloženo je 450 tisuća kuna/Foto: Martina Čapo