Fotografija: Cota G4 izbacila je novi album
Galerija
Cota G4 izbacila je novi album "Mjesečeva kći"/ Cota G4

VIDEO Cota G4 promovira novi album u Publicu: "Nastao je kao naš bijeg iz ludila pandemije"

Daruvarčani će dio novih pjesama imati priliku čuti već sutra u Publicu, gdje će Marko Osmanović i Dinko Likar održati akustični nastup, a punokrvna promocija bit će za mjesec dana



Najpoznatiji daruvarski bend Cota G4 nedavno je izbacio novi album "Mjesečeva kći". Riječ je o četvrtom studijskom albumu ove rock grupe, a prema riječima njihovog frontmena Marka Osmanovića, totalno je drugačiji od prethodnog.

POGLEDAJTE SPOT NASLOVNE PJESME: 

- Pjesme s novog albuma stvarane su zadnjih deset godina. Naime, kad napravim neki album, u glavi već imam stvari za sljedeći, a to je slučaj i ovog puta. Početkom pandemije vratili smo se u Daruvar, a dovršetak ovog albuma bio je jedini izlaz iz tog ludog stanja. Sa snimanjem smo počeli u jesen 2021. godine i sve je bilo gotovo za godinu i tri mjeseca, što je za nas ultra brzo. Usporedbe radi, prošli album snimali smo i miksali četiri godine, pojasnio je Marko Osmanović.

Novi album svjetliji od prethodnog

Razlika između "Mjesečeve kći" i prethodnog ostvarenja "Entropia" krije se u zvuku, ali i generalnoj atmosferi.

- Ovaj album puno je svjetliji i pozitivniji, za razliku od prošlog koji je bio mračan i žestok. Sada ne naginjemo toliko na hard rock i heavy metal, već na melodični rock. Naravno, i ovog puta pjesme su raznolike i svaka je zasebna. Od njih deset, četiri su balade, a ostale su "žestoke", međutim sve imaju generali nazivnik u melodičnosti. Tekstovi su na nivou iznad u odnosu na prošli album, a bazirali smo se na poetski i lirski pristup i izričaj. Zanimljivo, u početku je ideja bila da idemo s 12 pjesama, ali su u međuvremenu tri otpale i ostavljene za nešto drugo. Potom smo pronašli još jednu stvar, koja nam je odlična i nju smo stavili na broj 10. Radi se o pjesmi "Tražim te", koja je doslovno demo snimka, smo malo masterirana. Naime, pokušali smo je ponovno snimiti, no to nije bilo to te smo shvatili da trebamo po prvi put na album ići s demo snimkom snimljenom kod kuće, iako se to u konačnici ne čuje, naglasio je frontmen daruvarske rock grupe. 

Kako kaže, ugođaj albuma najbolje opisuje naslovna pjesma. Naime, "Mjesečeva kći" zvuči dosta mistično sama po sebi, a kada su vidjeli omot albuma, kaže, to je bilo to. Kao i mnoge stvari vezane za Cotu G4, i ovaj album odiše daruvarskim štihom.

Omot novog albuma/ Foto: Cota G4
Omot novog albuma/ Foto: Cota G4

- U pisanju nekoliko tekstova sudjelovalo je Marko Štromajer, a Antonio Mik sudjelovao je na uglazbljivanju. Nadalje, za produkciju smo bili zaduženi Alen Novosel i moja malenkost, a već tradicionalno trećinu pjesama osobno sam napisao, dok preostalu trećinu potpisuje Anna Popov. Također, slike za omot djelo su Tese Lipovski, tako da smo skupili pravu ekipu, istaknuo je Osmanović.

Usporedna s Let 3

Među brojnim kritikama novog albuma, ističe se ona u kojoj daruvarski bend uspoređuju s riječkim Let 3, a ta usporedba, kaže, totalno ih je iznenadila.

- Ne znam od kud to uopće. Dijametralno smo suprotnih od njih. Naime, Let 3 baziran je na totalno drugačije stvari, iako generalno nemam ništa protiv toga. Zapravo me to zabavlja, no smatram da nemamo isti pogled na glazbu. Mi glazbu to doživljavamo više emotivno, a manje senzacionalistički, naglasio je Marko Osmanović.

Iako je album tek nedavno ugledao svjetlo dana, kako i sam kaže, nove stvari već su na vidiku.

- Imamo cijeli popis petog albuma, iako ne znamo kad ćemo ga krenuti snimati. U ovom trenutku čak razmišljamo da izbacujemo  singlove i spotove te kad ih se skupi šest, sedam, tek onda idemo prema albumu. Bilo kako bilo, dok god imamo novih pjesama, ne moramo se bojati da će bend postojati, kazao je Osmanović.

Bend je u zadnjih devet mjeseci snimio tri spota/ Cota G4
Bend je u zadnjih devet mjeseci snimio tri spota/ Cota G4

Da je ovo jedan od najplodnijih perioda u povijesti grupe govori i podatak da su u vrlo kratkom vremenu snimili čak tri spota.

- U posljednje vrijeme doista radimo više no ikad. Tri spota nastala su u devet mjeseci, a u planu je već i četvrti spot, koji bi trebao biti vani početkom listopada, poručio je Osmanović dodavši da je u planu snimanje spotova dodatne tri pjesme s ovog albuma.

Akustični nastup u Publicu

Službena promocija albuma "Mjesečeva kći" bit će 4. svibnja u Tvornici kulture, a tom prilikom Cota G4 odsvirat će i presjek svih dosadašnjih uspješnica. No, stvari s novog albuma Daruvarčani će uživo imati priliku čuti i nešto ranije. Naime, Marko Osmanović i Dinko Likar imat će akustični nastup ovog petka u caffe i disco clubu Public.

- Nakon stvarno dugo vremena smo u akustičnoj verziji smo u Daruvaru. To me posebno veseli. Doduše, u Publicu ćemo svirati svjetske i domaće hitove, ali bit će pokoja naša stvar. Nadalje, već sada znamo da ćemo zaredati nekoliko svirki u Daruvaru, no sve će biti različitog tipa. Naime, nakon Publica, 5. svibnja za Dan grada održat ćemo tradicionalni koncert ispred dvoraca. Program će biti drugačiji nego u Publicu, ali je isto akustična verzija, dok će vrhunac biti 19. svibnja na Danima piva, ali to je koncert full benda, otkrio je Osmanović te se osvrnuo na nastupe u njihovom gradu.

Marko i Dinko u petak nastupaju u Publicu/ Foto: Public Daruvar
Marko i Dinko u petak nastupaju u Publicu/ Foto: Public Daruvar

- Dugi niz godina u Daruvaru nam je bilo najteže nastupati, međutim stvar se promijenila nastupima na Blues Rock festivalu. Valjda mora prvih 20 godina proći, a poslije bude lakše, u šali je zaključio frontmen Cote G4 Marko Osmanović. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!