Fotografija: Foto: Screenshot Youtube
Galerija
Foto: Screenshot Youtube

Animirani film "Prijateljstvo dvaju bića" pomeo konkurenciju na filmskom festivalu smijeha

Talentirani polaznici CUK-ovih radionica "Male škole animiranog filma" tek su napravili svoj prvi animirani film, a nagrade i selekcije na festivalima samo se nižuAnimirani film iz CUK-ove radionice „Mala škola animiranog filma” osvojio je 1. mjesto za animirani film u otvorenoj kategoriji 10. FIFES-a, međunarodnog festivala smijeha 2022. godine, izvijestili su iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Prva godina ciklusa CUK-ovih radionica animiranog filma okupila je mlade bjelovarske talente koji su zajedničkim snagama stvorili nagrađeni animirani film.

Supertalentirani profesionalac

„Prijateljstvo dvaju bića” izašlo je izvan okvira CUK-ovih učionica te je široj publici predstavljeno na svečanom otvorenju 16. Tjedna cjeloživotnog učenja. Voditelj programa i mentor polaznika radionica, pod čijim je vodstvom i nastao ovaj animirani film, je supertalentirani profesionalac Sandro Toth, magistar animiranog filma koji je svoje obrazovanje stekao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za animirani film i nove medije, zaljubljenik u animirani film, u svoje privatno i profesionalno vrijeme.

Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Autori filma „Prijateljstvo dvaju bića” su Jakov Bujan, Mihaela Mija Burulic, Marta Garić, Matija Ivanović, Lea Kraševac, Jana Kraševac, Jana Kubaček, Vili Petrović, Mia Puc, Lana Sabo i Paula Špoljarić.

CUK-ov ciklus radionica „Mala škola animiranog filma” početkom školske godine ušao je u svoju drugu godinu postojanja sa novim, ali i prošlogodišnjim talentiranim i kreativnim polaznicima, koji će od Sandra iscrpiti znanja i kreativne ideje za animirani film koji je već u izradi. Svaku subotu od 10 sati vrijedna ekipa polaznika će tijekom cijele školske godine raditi na novom animiranom filmu, za kojeg smo sigurni da uspjeh neće izostati.

Brojni festivali

Osim 1. mjesta na FIFES-u, animirani film „Prijateljstvo dvaju bića” ušao je u selekciju brojnih međunarodnih i nacionalnih festivala animiranog filma od kojih je najznačajniji SWIFF, međunarodni festival u New Jersey-u, gdje je izabran u selekciju u konkurenciji od 5000 filmova.

- Cilj radionica „Male škole animiranog filma” je da svaki polaznik prođe cijeli proces nastajanja animiranog filma i da zainteresiramo i pružimo edukaciju novom naraštaju zaljubljenika u crtež u pokretu. Strašno smo ponosni na ovaj uspjeh ekipe animatora i trudit ćemo se da ovakvi divni projekti imaju status kakav zaslužuju.” - objašnjava Ivana Hrpalo, ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Nema sumnje da uz ovakve talentirane polaznike CUK-ovih radionica „Male škole animiranog filma” i njihovog mentora Bjelovar ima pravu profesionalnu ekipu animatora i crtača. Tek su napravili svoj prvi animirani film, a nagrade i selekcije na festivalima samo se nižu.