Fotografija: Kroz atraktivne fotografije, video isječke i čitanje kratkih ulomaka iz knjige uronit će se u priču dvoje putnika i govorit će se o državama i mjestima iz knjige/Foto: Narodna knjižnica
Galerija
Kroz atraktivne fotografije, video isječke i čitanje kratkih ulomaka iz knjige uronit će se u priču dvoje putnika i govorit će se o državama i mjestima iz knjige/Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Večeras u Bjelovaru doznajte kako je noć provesti u pustinji bez šatora i što je to nasilno hranjenje ženske djece

„Ne postoji sutra u Atru“ koja je nastala od zapisa s putovanja u Afriku jednoglasnom odlukom žirija osvojila je nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis 2022. godine na Hrvatskom festivalu putnika u ŠibenikuBJELOVAR – U Narodnoj knjižnici "Petar Preradović“ Bjelovar danas će se, 24. kolovoza u 19 sati održati predstavljanje knjige i putopisno predavanje "Ne postoji sutra u Atru: priče iz Afrike" Martine Divić. Bit će održano u Studijskom odjelu Narodne knjižnice "Petar Preradović", Trg Eugena Kvaternika 11/2. kat.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Predavanje „Ne postoji sutra u Atru: o Africi i njezinim ljudima“ odvest će vas na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije, do „ničije zemlje“ u Zapadnoj Sahari, pa sve do kraljevskih gradova Maroka.

O ljudskim pravima, kulturi, običajima

- Govorit ćemo o tome kako je voziti se vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kakav je san kad noć provedeš u pustinji bez šatora, što je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece, o čemu razmišlja Fatima - djevojka koja živi u gradu usred Sahare, tko su berberi i zašto ne postoji sutra u Atru.

Kroz atraktivne fotografije, video isječke i čitanje kratkih ulomaka iz knjige uronit ćemo u priču dvoje putnika, govorit ćemo o državama i mjestima iz knjige, ali doticat ćemo se i ljudskih prava, kulturnih razlika i još mnogo toga što daleko putovanje sa sobom nosi.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Martina Divić rođena je 1993. godine, a odrasla je u Drveniku kod Makarske. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Na Facebook stranici „Nisan doma“ objavljuje priče s putovanja, a fikciju gdje god stigne. Priča „Zašto skrivaš lice?“ objavljena je među pohvaljenim pričama regionalnog natječaja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Bila je finalistica nagrade Prozak 2020. i 2021., a na Natječaju za kratku priču gradske knjižnice Samobor 2021. s pričom „Oni se boje, a ja?“ osvojila je drugo mjesto.

Nagrada za najbolji putopis

Njezina prva knjiga „Ne postoji sutra u Atru“ koja je nastala od zapisa s putovanja u Afriku jednoglasnom odlukom žirija osvojila je nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis 2022. godine na Hrvatskom festivalu putnika u Šibeniku. Priče su joj objavljene na regionalnim portalima Čovjek-časopis, Strane.ba i Astronaut.ba. Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!