Fotografija: Miro Gavran/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Miro Gavran/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

U Pakrac stiže najizvođeniji hrvatski dramski pisac Miro Gavran: "Dođite na književno druženje"

"Pričat ćemo o njegovim književnim junacima, plodnom stvaralačkom opusu, pokretanju vlastitog kazališta, ispreplitanju obiteljskog i kazališnog života i brojnim drugim temama", poručuju iz pakračke knjižniceU sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana grada Pakraca u Pakrac dolazi romanopisac, pripovjedač, dramatičar, pisac za djecu i mlade i aktualni predsjednik Matice hrvatske, Miro Gavran.

Ovo književno druženje održat će se u četvrtak, 21. ožujka, u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković, s početkom u 18 sati. 

- S Mirom Gavranom otvorit ćemo brojne teme – govorit ćemo o njegovim književnim junakinjama i junacima, plodnom stvaralačkom opusu, pokretanju vlastitog kazališta i ispreplitanju obiteljskog i kazališnog života, poziciji i odgovornosti književnika danas, temama koje ga pokreću i zaokupljaju, angažmanu i planovima u Matici hrvatskoj, a naravno, kao i uvijek – bit će vremena i prostora i za vaša pitanja - poručuju iz pakračke knjižnice.

Profesionalni kazališni i prozni pisac

Miro Gavran rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Školovao se u Novoj Gradiški, a na Akademiji za kazalište, film i televiziju diplomirao dramaturgiju. Za prijemni ispit na tek otvorenoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu počeo se pripremati 1980. godine, prije nego što je maturirao. Tri godine nakon mature debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu s dramom “Kreontova Antigona”. Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD, a od 1993. živi i djeluje kao profesionalni kazališni i prozni pisac. U vrijeme dok je bio ravnatelj u Teatru &TD pokrenuo je scenu “Suvremena hrvatska drama”.

U jesen 2002. godine utemeljio je vlastitu kazališnu kuću Teatar GAVRAN čija je prva premijerna izvedba bila monokomedija “Hotel Babilon”, koja je bila odigrana više od dvije stotine puta. Miro Gavran je jedini živući pisac na području Europe koji ima kazališni festival posvećen njemu. Festival pod nazivom “Gavranfest” osnovan je 2003. godine u slovačkoj Trnavi. 

Godine 2023. književnik Miro Gavran izabran je za predstavnika članova suradnika u Razredu za književnost i sudjeluje u radu Skupštine HAZU bez prava glasa. Iste godine Miro Gavran postaje i predsjednik Matice hrvatske. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!