Fotografija: Jolana Petrinić/Grad Daruvar
Galerija
Jolana Petrinić/Grad Daruvar

U daruvarskom muzeju pogledajte izložbu Jolane Petrinić: "U zoru skicira motive i zatim stvara slike"

Osim slikanja Jolana Petrinić piše i ilustrira knjige za djecu, podučava slikanju male i mlade naraštaje te kroz razne aktivnosti i projekte pokušava inspirirati druge povratku u prirodu



DARUVAR - Iz Zavičajnog muzeja Daruvar pozivaju sve svoje sugrađane na otvorenje izložbe „Netaknuta“ Jolane Petrinić koja će se održati u Galeriji „Eva Fischer“ pri Zavičajnom muzeju Daruvar ovoga petka, 15. ožujka u 18 sati.

Kako kažu, svaki dan Jolana započinje tako da se u tišini jutra iskrade iz kuće i u pratnji psa, mačke, a povremeno i vrane, te odlazi u obilazak poznatih mjesta.

U svitanje

- Polja, livade i šume već je željno dočekuju te zajedno svjedoče preobrazbi jutra. Mrak, jednolično sivilo i tišina, ožive s dolaskom sunca i sve počne oblačiti svečano ruho boje. Ptičje pjesme raspjevaju šumske krošnje i osvajaju otvoreni prostor.

Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Tada Jolana uzima olovku i papir te skicira svoje motive ili fotografira prizore koje odmah, nakon povratka kući, pokuša prenijeti u slike. Najviše voli akvarel, a rado se služi i raznim kombiniranim tehnikama uz povremeni otisak biljaka. Jako voli igru svijetla i spontani trenutak nastojeći te dvije stvari spojiti, poručuju iz Zavičajnog muzeja.

Ilustrira knjige

- Želja mi je da primijetim običnu svakodnevnu stvar, pojavu ili biće i da pokušam uhvatiti ljepotu svega toga u bezvremenosti… Tada kroz slike nastojim tu ljepotu prikazati u njenoj jednostavnoj suštini koja se ne može izraziti riječima, kaže autorica.

Jolana Petrinić obožava umjetnost, ali i djecu/Foto: Grad Daruvar
Jolana Petrinić obožava umjetnost, ali i djecu/Foto: Grad Daruvar

Osim slikanja Jolana Petrinić piše i ilustrira knjige za djecu, podučava slikanju male i mlade naraštaje te kroz razne aktivnosti i projekte pokušava inspirirati druge povratku u prirodu.

- Zavolite prirodu jer u njoj su odgovori na sva pitanja, mudro poručuje.

Izložba će biti otvorena do 14. travnja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!