Fotografija: Film Kokainski medvjed temelji se na istinitoj priči/ Foto: POU Daruvar
Galerija
Film Kokainski medvjed temelji se na istinitoj priči/ Foto: POU Daruvar

U daruvarskom kinu pogledajte istinitu priču o nadrogiranom medvjedu

Torba s kokainom, vrijedna gotovo petnaest milijuna američkih dolara, pala je u ruke 175 kilograma teškog američkog crnog medvjeda koji ju je odlučio pojesti...



Na repertoaru daruvarskog kina ovog tjedna nalaze se čak tri filma. U sklopu 10. izdanja Mjeseca češkog materinskog jezika prikazat će se češka komedija Jiřija Menzela "Hirovito ljeto", a tu su i obiteljska animirana avantura sinkronizirana na hrvatski "P’astanian i tri njušketira" i komični triler "Kokainski medvjed".

"Hirovito ljeto"

U prilično pustim riječnim toplicama na obalama rijeke Orše svakodnevno se sastaju tri starija gospodina: vlasnik toplica Antonín Důra, načitani svećenik Roch i umirovljeni major Hugo. Vrijeme je nestabilno, obično pada kiša, pa gospodinu Důri nedostaje kupača. Stoga većinu vremena provodi u razgovorima i sitnim zafrkancijama s prijateljima. No, nijedna svađa nije toliko ozbiljna da se ne može riješiti uz čašu vina i par kobasica s lukom. No, lutajući čarobnjak Arnoštek i nadasve njegova šarmantna štićenica Anna unijet će uzbuđenje u njihove živote.

Već od prve večernje izvedbe šarmira svakog od trojice osebujnih filozofa. I svatko na svoj način počinje aplicirati za nju… Vladislav Vančura svojim je najboljim djelom smatrao malu knjižicu razgovora trojice prijatelja u kojima su se bavili smislom postojanja, ljepotom i vjernošću žene i nepovredivosti hirova ljetnog vremena. No, duboka rečenica jednog od njih “Ovakav način ljeta čini mi se prilično nesretnim…”  postala je poznata tek zahvaljujući filmu redatelja Jiříja Menzela snimljenog 1967. godine.

Hirovito ljeto/ Foto: POU Daruvar
Hirovito ljeto/ Foto: POU Daruvar

S punim povjerenjem i velikom umjetničkom erudicijom svladao je problem adaptacije Vančurine proze u jezik filmske slike. Iz njega je izvukao slike pune ljepote, poezije i životne mudrosti. I točno je znao tko će se transformirati u likove, koji govore lijepim, ali ipak književnim jezikom – Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský i František Řehák. Šarmantnu Annu utjelovila je Jana Preissová,  tada još pod djevojačkim prezimenom Drchalová.

Hirovito ljeto možete pogledati u četvrtak od 19 sati. Film ima hrvatske titlove, a cijena ulaznice je 2 eura.

"P’astanian i tri njušketira"

Priča je temeljena na slavnom romanu ‘Tri mušketira’ i smještena u 17. stoljeće, ova nevjerojatna animirana avantura prati mladog štenca P’Astaniana koji putuje u velebni Pariz i nada se da će ispuniti svoj san da postane jedan od slavnih zaštitnika kralja.

P’Astanian je mladi mačevalac koji sanja pridružiti se legendarnim Njušketirima. Nakon što je dokazao svoje vještine i stekao njihovo povjerenje, on i Njušketiri moraju obraniti kralja od tajne zavjere zlog kardinala koji želi preuzeti vlast. Budući da nitko drugi ne može spasiti situaciju, P’Astanian i njegovi novostečeni prijatelji, talentirani mačevaoci, kreću u avanturu kako bi bili spasili kralja i oslobodili regiju.

Ovu animirani komediju pogledajte u petak, subotu i nedjelju od 18 sati. 

"Kokainski medvjed"

Priča o kokainskom medvjedu kreće od incidenta iz prosinca 1985. godine, a temelji se na istinitoj priči. Ozloglašeni i ranije osuđivani krijumčar droge, koji je također bio i bivši službenik za narkotike, upravljao je avionom kada je shvatio da je njegov teret pretežak. U pokušaju da olakša svoj teret, iz aviona je ispustio torbu punu kokaina. Pilot je tada odlučio pojuriti za robom, ali, nakon pokušaja otvaranja padobrana, nije uspio i pao je u smrt.

Ovo se možda već čini kao luda priča, ali zapravo je tek početak. Torba s kokainom, vrijedna gotovo petnaest milijuna američkih dolara, tada je pala u ruke 175 kilograma teškog američkog crnog medvjeda koji ju je odlučio pojesti. Film prati događaje s medvjedom koji je, pod ovim nevjerojatnim utjecajem, krenuo u ubilački pohod potaknut drogom.

Film o kokainskom medvjedu pogledajte u petak, subotu i nedjelju od 20 sati.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!