Fotografija: Emilija Sedlaček predstavit će se javnosti predavanjem o B. Smetani
Emilija Sedlaček predstavit će se javnosti predavanjem o B. Smetani

U daruvarskoj knjižnici u četvrtak predavanje o Bedřichu Smetani, ponajboljem svjetskom glazbeniku

Smetana je, kao pijanist, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu, a predavanje se održava povodom 200. obljetnice njegovog rođenja



Vodio je vlastitu glazbenu školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Göteborgu u Švedskoj, bio je glazbeni kritičar novina "Narodni listy" a onda se morao povući iz svijeta kojeg je toliko volio, svijeta glazbe, zbog okrutne igre sudbine. 

Pokretač nacionalnih snaga

Naime, jedan od najvećih čeških, ako ne i svjetskih blazbenika Bedřich Smetana 1874. se povukao jer je ostao gluh u pedesetojk godini. Preminuo je deset godina kasnije. Skladao je prema temama iz legendi, povijesti i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanist, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu. U grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti.

Sve je to samo dio zanimljivosti o ovom vrhunskom glazbeniku koje će se moći čuti na predavanju u daruvarskoj knjižnici u četvrtak, 29. veljače, s početkom u 18 sati. 

- Predavanje će održati voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH, Emilija Sedlaček povodom 200. godišnjice rođenja velikog maestra - kažu u knjižnici zagonetno najavljujući da bi možda moglo biti i piva za degustiranje i opuštanje. 

Dobijte informacijju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!