Fotografija: Film je sniman u Dubrovniku/ Foto: POU Daruvar
Galerija
Film je sniman u Dubrovniku/ Foto: POU Daruvar

U daruvarsko kino stiže film sniman u Dubrovniku s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi

Uz oskarovca Nicolasa Cagea u filmu gledamo i Pedra Pascala, najpoznatijeg po ulogama u serijama Igra prijestolja i NarcosNa repertoaru daruvarskog kina ovog tjedna nalaze se dva filma. Riječ je o akcijskoj krimi komediji "Nepodnošljiva težina golemog talenta" i akcijskoj avanturističkoj drami/trileru "Sjevernjak".

"Nepodnošljiva težina golemog talenta"

Film je sniman u Dubrovniku, a uz oskarovca Nicolasa Cagea u filmu gledamo i Pedra Pascala, najpoznatijeg po ulogama u serijama Igra prijestolja i Narcos.

"Nepodnošljiva težina golemog talenta"/ Foto: POU Daruvar
"Nepodnošljiva težina golemog talenta"/ Foto: POU Daruvar

Nick Cage je u ulozi glumca koji očajnički želi dobiti ulogu u filmu Quentina Tarantina. Dok pokušava ostvariti svoju želju, privatno se bori s kćerkom koja odrasta u zahtjevnu tinejdžericu i pokušava popraviti odnos s njom. U filmu se obračunava i s egoističnim Cageom (samim sobom) s početka 90-ih kojeg optužuje da je kriv za cijeli niz loših filmova koje je snimio i koje su ga dovele na B listu popularnosti, ali i do ruba bankrota.

Ovaj film pogledajte u četvrtak u 20 sati te u subotu i nedjelju od 19 sati.

"Sjevernjak"

Hvaljeni redatelj Robert Eggers, poznat po filmovima The Witch (2015.) i The Lighthouse (2019.), predstavlja novi film Sjevernjak (The Northman), osvetnički triler sa zavidnom glumačkom postavom koja uključuje Alexandera Skarsgarda, Nicole Kidman i Ethana Hawkea, uz zvijezde Eggersovih prethodnih filmova – Willema Dafoea iz The Lighthouse i Anyu Taylor-Joy iz The Witch. U ovom filmom se pojavljuje i islandska pjevačica Björk, zajedno sa svojom kćeri Ísadórom Bjarkardóttir.

Sjevernjak je priča koja prati vikinškog princa čiji je cilj osvetiti svog oca.  Radnja se odvija na Islandu na prijelazu 9. i 10. stoljeća. Priča je prikazana kroz oči Amletha (Skarsgard) koji još kao dječak svjedoči ubojstvu svog oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), koje je počinio njegov stric Fjolnir (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje. Poput slomljene Arye Stark iz Igre prijestolja, koja svake večeri naglas čita popis ljudi kojima će se osvetiti, Amleth se zaklinje da će se osvetiti za sve što mu je u ranoj mladosti oduzeto.

"Sjevernjak"/ Foto: POU Daruvar
"Sjevernjak"/ Foto: POU Daruvar

Scenarij je uz Eggersa pisao i islandski pjesnik Sjón koji je u nekoliko navrata surađivao s Björk kao tekstopisac njezinih pjesama, a zajedno s Lars von Trierom surađivao je na scenariju za film Dancer in the Dark (2000.). Srednjovjekovna skandinavska legenda na kojoj je priča bazirana poslužila je Shakespeareu kao inspiracija za slavnog Hamleta.

Sam Eggers je izjavio kako je rad na filmu bila „daleko najteži i najambiciozniji pothvat kojeg sam se ikad primio.” Na novom filmu Eggers ponovo surađuje s direktorom fotografije Jarinom Blaschkeom te još jedan zajednički projekt pretvaraju u vizualni spektakl. S takvim adutima, od vizualne estetike do zvjezdane glumačke postave, ovaj vikinški triler bit će filmsko iskustvo za pamćenje.

Film "Sjevernjak" pogledajte u petak od 20 sati te u subotu i nedjelju u 21 sat.