Fotografija: Književno večer održat će se na Studijskom odjelu s početkom u 19 sati/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Bjelovar
Galerija
Književno večer održat će se na Studijskom odjelu s početkom u 19 sati/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Bjelovar

Tihana Petrac Matijević u bjelovarskoj knjižnici predstavlja roman "Identitet"

Autorica je ambiciozno odlučila da joj prvo djelo bude roman s intrigantnom i teškom temom bipolarnog ponašanja, a u djelu obrađuje nekoliko tema



Novo književno druženje sprema se u Narodnoj knjižnici Petar Preradović. Naime, na Studijskom odjelu ovog će petka s početkom u 19 sati roman "Identitet" predstaviti autorica Tihana Petrac Matijević.

Inače, Tihana Petrac Matijević rođena je 1977. godine u Sisku gdje živi i radi. Piše poeziju, prozu, problemske slikovnice i priče za djecu, a objavljuje i tekstove na različitim portalima i u književnim časopisima.

Nagrađivani roman

Za romanom u rukopisu „Identitet“ osvojila je u 2020. godini dvije nagrade; „Korzo slova“ u organizaciji Društva hrvatskih književnika za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko- moslavačke županije i „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije“ za najbolje prozno ostvarenje u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga SMŽ. Roman je otkupilo Ministarstvo kulture i medija.

Roman Identitet joj je prvijenac/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Bjelovar
Roman Identitet joj je prvijenac/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Bjelovar

Što se sadržaja tiče, autorica je ambiciozno odlučila da joj prvo djelo bude roman s intrigantnom i teškom temom bipolarnog ponašanja. Djelo obrađuje nekoliko tema. Uz osnovnu, psihološku, bavi se prikazom društvene zbilje u suvremenoj Hrvatskoj te prikazuju neke aspekte života u našoj zemlji. U njemu ima elemenata ljubavnoga romana kako bi priča dobila na dinamičnosti i kako bi radnja romana bila napetija.

Dva suprotna osjećaja

Glavna junakinja romana 23-godišnja Ida Novak koja bi, da nema bolest u kojoj se izmjenjuju dva suprotna osjećaja – euforija i depresija, bila poput mnogih svojih vršnjakinja, živi s ocem i sestrom Lorenom. Majka joj je umrla dok je bila malena. Budući da se otac ne snalazi u ulozi odgajatelja, o djevojčicama se uglavnom brine baka, profinjena žena, ljubiteljica glazbe i književnosti.

Zbog dijagnoze bipolarnog ponašanja, Ida je ponekad vedra, vesela i poletna (tu fazu zove Marylin), a drugi put depresivna i nesretna (faza gospodina Hydea). Ida je dvostruka ličnost i život joj zbog toga nije nimalo jednostavan. Često se pita tko je i uranja u ponore svoje duše kako bi to otkrila. U mračnim trenutcima čak pokušava počiniti samoubojstvo… Usprkos psihološkim stanjima, trudi se normalno živjeti: studira književnost, pohađa predavanja na Filozofskom fakultetu, druži se s prijateljima i sestrom, izlazi s mladićima, javljaju se prve simpatije…

Kao što smo već rekli, autorica će roman predstaviti u petak, 10. veljače, na Studijskom odjelu bjelovarske knjižnice, s početkom u 19 sati.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku