Fotografija: Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

Svake srijede na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice besplatne radionice engleskog jezika

Riječ je o projektu Tell me more koji se provodi jednom tjednu i to srijedom od 12.30 do 13.30, a namjenjen je učenicima nižih razreda osnovnih škola



BJELOVAR - Učenici nižih razreda osnovnih škola svake srijede imaju mogućnost besplatno sudjelovati na radionicama engleskog jezika na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar. Riječ je o projektu Tell me more koji se provodi od 2005. godine.

Bogata literatura

- Koristimo priče iz našeg bogatog fonda literature na engleskom jeziku, koje nakon čitanja prevodimo, a potom djeca ispunjavaju edukativne materijale i zadatke koje im pripremimo. Na taj način bogate svoj vokabular i već lagano mogu komunicirati jednostavnim rečenicama. Program se provodi jednom tjedno u trajanju od sat vremena i to srijedom od 12.30 do 13.30, objasnila nam je Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela, a ujedno i voditeljica spomenutog programa.

Kao što smo već rekli radionice su besplatne, a jedini uvjet je da dijete bude član Knjižnice, čija godišnja članarina iznosi 50 kuna. Situacija s korona virusom utjecala je na sve, pa tako i na provedbu programa Tell me more, pa su stoga izostali organizirani tradicionalni posjeti bjelovarskim osnovnim školama. 

Svi su dobrodošli

- Svi koji su zainteresirani još uvijek se mogu pridružiti ovom programu jer mjesta ima. Treba reći i to da pored slikovnica, imamo i puno slikovnih rječnika, koje također mogu pomoći u praćenju nastavnog sadržaja. Nadalje, imamo i literature za nešto stariju djecu, poput romana Gregorov dnevnik, Dork Diaries ili serijala Tom Gatesa, koje djeca mogu uvijek posuditi, istaknula je voditeljica programa.

Narodna knjižnica Petar Preradović ima bogatu kolekciju literature na engleskom i njemačkom jeziku/Foto: Deni Marčinković
Narodna knjižnica Petar Preradović ima bogatu kolekciju literature na engleskom i njemačkom jeziku/Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, Tell me more provodi se za vrijeme trajanja školske godine, međutim po prvi put razmišlja se da se radionice nastave i tijekom ljeta. Dodala je i to da je odaziv uglavnom podjednak, međutim zbog ovogodišnjih promjena turnusa nastave, događalo se da djeci termini često ne odgovaraju.

Praćenje nastavnog sadržaja

- U grupi je u prosjeku oko šestero djece jer smo zbog epidemioloških uvjeta i prostora poprilično ograničeni. Osim što obrađujemo priče, polaznicima često pomažemo i oko domaće zadaće, odnosno u praćenju redovnog nastavnog sadržaja, kazala je Branka Mikačević dodavši da je do sada kroz program prošlo više od dvjesto djece.

Riječ je o pojedinačnim polaznicima, a taj broj je znatno veći dodamo li i polaznike programa engleske igraonice za predškolsku djecu, koje se nažalost posljednjih godinu dana zbog pandemije ne održavaju. Recimo i to da Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović pored engleske, ima i bogatu kolekciju knjiga na njemačkom jeziku primjerene svim uzrastima.