Fotografija: Foto: BBŽ
Galerija
Foto: BBŽ

Sutra će se u Zrinskom Topolovcu za titulu najuzornije seoske žene nadmetati pet žena

Sutra izabrana najuzornija seoska žena BBŽ-a predstavljat će županiju na Izboru ''Najuzornije hrvatske seoske žene'' u listopadu u Zadarskoj županiji



U Zrinskom Topolovcu sutra, 29. lipnja održat će se manifestacija: „Izbor najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije“. Program će započeti u 20 sati, a uključivat će svečano predstavljanje kandidatkinja, dodjelu priznanja, te prigodni kulturno-umjetnički program.

Iz BBŽ-a podsjećaju kako ova manifestacija predstavlja prigodu za odavanje priznanja ženama koje svojim predanim radom i posvećenošću značajno doprinose razvoju i očuvanju naše kulture i ruralnih običaja.

Promocija žena na selu

-Važno je staviti naglasak na promociju vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, poručuju iz BBŽ-a.

Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)
Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)

Baviti se poljoprivredom oduvijek je bilo vrlo teško, a u današnje vrijeme ubrzanoga načina života taj se posao čini umijećem te zbog toga s potpunim pravom možemo seoske žene nazvati i ženama – junakinjama. Uz ona tri ugla u kući, kako kaže stara izreka, žene često drže i veći dio četvrtoga. Upravo zbog njih, 15. listopada proglašen je Svjetskim danom seoskih žena. Ideja o tome krenula je 1995. godine na četvrtoj Konferenciji o ženama Ujedinjenih naroda u Pekingu i od tada se održava svake godine. U povodu toga, u Hrvatskoj se od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

- Svjetski dan seoske žene u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prvi put obilježen je 15. listopada 2003. godine u Međurači u Općini Nova Rača, dok je zadnji izbor za ''Najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije'' održan davne 2014. godine u Ivanskoj.

Državni izbor

Kako bi podržali seosku ženu, tradicijske i ljudske vrijednosti, BBŽ želi ovim izborom okupiti sve vrijedne seoske žene i dati im naklon.

- Želimo potaknuti žene da predstave sebe i svoje gospodarstvo kako bi pokazale svoje mogućnosti, tradiciju i raznolikost bilogorskog kraja. Najuzornija seoska žena Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljat će našu županiju i tradiciju našeg ruralnog kraja i na Izboru ''Najuzornije hrvatske seoske žene'' koji će se održati 5. listopada 2024. godine u Zadarskoj županiji, poručili su iz BBŽ-a u svibnju, nakon otvaranja prijava.

Sutra će se u Zrinskom Topolovcu, doznajemo od načelnice Općine, Jasne Mikles Horvat, predstaviti ukupno pet žena s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: Općina Zrinski Topolovac
Foto: Općina Zrinski Topolovac

Domaćinstvo im je pripalo jer je pobjednica zadnjeg izbora, davne 2014., bila Jasna Kovačević, najuzornija seoska žena s područja Općine Zrinski Topolovac.

Načelnica Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo
Načelnica Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo

- Sretna sam i zadovoljna što se ova manifestacija uopće ponovno pokrenula. I na prijašnjim izborima nije bio puno veći broj žena. Obično se one ne prijavljuju same već ih netko drugi prijavi. S našeg područja tokom prijašnjih izbora prošlo je 10 kandidatkinja. Manifestacija je uistinu lijepa i treba ju što više promovirati. Nadam se da će kroz godine brijka žena kandidatkinja porasti, poručila je načelnica.

Dodajmo, Općinu Zrinski Topolovac predstavlja Mirjana Živko.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!