Fotografija: Kruno Lokotar, idejni začetnik i urednik Zbornika
Galerija
Kruno Lokotar, idejni začetnik i urednik Zbornika "Kad čujem Daruvar/Foto: Privatni album

Snimili smo prvu audio knjigu u povijesti BBŽ-a. Od sutra je možete slušati na MojPortal.hr

Zbornik "Kad čujem Daruvar", koji sadrži 28 priča o Daruvaru iz pera vrhunskih autora, naš je dar vama i moći ćete je od Silvestrova potpuno besplatno slušati na našem portalu



MojPortal.hr, u suradnji s udrugama Dar-mar i Kultipratktik, napravio je još jedan medijski iskorak s izdavanjem Zbornika "Kad čujem Daruvar" u formatu audio knjige što je prvi takav projekt u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Tiskani Zbornik "Kad čujem Daruvar", ideja je Kruna Lokotara, Daruvarčana sa zagrebačkom adresom, O Zborniku smo dosta razgovarali i razrađivali ga kroz brojne razgovore tijekom njegovih višednevnih bjegova uz Zagreba u Daruvar, često i do sitnih jutarnjih sati. 

Lidija Premec sjajno je interpretirala priče iz Zbornika
Lidija Premec sjajno je interpretirala priče iz Zbornika "Kad čujem Daruvar"/Foto: Nikica Puhalo

Lokotar, inače jedan od najboljih i najcjenjenijih književnih urednika u Hrvatskoj, nagovorio je 28 autora, redom književnih zvijezda, da napišu po jednu priču o Daruvaru. Jedini uvjet bio je da - nisu iz Daruvara. Neki od autora nikada nisu ni bili u Daruvaru i to im je bio dodatan i poseban izazov za napisati priču.

Među vrhunskim autorima u Zborniku su se, između ostalih, našli Miljenko Jergović, Selvedin Avdić, Monika Herceg, Boris Dežulović, Zoran Ferić, Marko Gregur, Emir Imamović Pirke, Pero Kvesić, Kristian Novak, Andrej Nikolaidis, Želimir Periš, Dejan Šorak, Goran Tribuson...

Višestruko nagrađivana pjesnikinja monika Herceg tijekom snimanja audio knjige
Višestruko nagrađivana pjesnikinja monika Herceg tijekom snimanja audio knjige "Kad čujem Daruvar"/Foto: Kruno Lokotar

Zbornik "Kad čujem Daruvar" napravio je i tržišni uspjeh, u 2021. ušao je u TOP 20 najprodavanijih naslova u Hrvatskoj i Daruvaru dao reklamu koja je odjeknula i izvan granica Hrvatske. 

I onda je na jednoj kavi u daruvarskom kafiću Špica, Lidija Premec, djelatnica Turističke zajendice Daruvar-Papuk rekla: 

- Hej, imam ideju! A zašto ne bismo snimili audio knjigu "Kad čujem Daruvar"?

Ideja je, naravno, bila sjajna! Lokotar, koji je u tom trenutku bio u Zagrebu, odmah se složio s njom i krenuli smo graditi tu priču s Lidijom, koja nas je prosvijetilila, i Sašom Seliharom kao čovjekom od tehnologije koji može napraviti gotovo sve, a pogotovo ono što nikad nije radio.

I evo ga, od 31. 12., na Silvestrovo, počinjemo stavljati priče iz Zbornika na MojPortal.hr i njegovu novu rubriku "Audio knjige". 

Saša Selihar (na fotografiji sa suprugom Sonjom) snimio je i obradio Zbornik
Saša Selihar (na fotografiji sa suprugom Sonjom) snimio je i obradio Zbornik "Kad čujem Daruvar"/Foto: Dijana Puhalo

Priče o Daruvaru sad će biti dostupne baš svima, u bilo kojem dijelu svijeta, i naravno - potpuno besplatne za slušanje. Kada navečer legnete u krevet, ne morate bjesomučno palcem skrolati po mobitelu i zuriti u ekran. Pustite si priče iz Zbornika "Kad čujem Daruvar" na vašem smartphoneu i, sa slušalicama ili bez njih, spustite glavu na jastuk, okrenite mobitel naopako da vam ne svijetli, zatvorite oči, zaboravite na dnevne probleme i opušteno uživajte u audio pričama vrhunskih autora koje je anđeoskim glasom interpretirala Lidija Premec, a koje je snimio i obradio Saša Selihar u audio studiju novog Digitalnog inovacijskog centra Daruvar.

To je naš dar vama s kojim ćemo zajedno, vjerujemo, optimističnije ući u 2023. godinu.   

Na Silvestrovo ćemo u 20.00 sati navečer objaviti predgovor Krune Lokotara i pet priča, a potom ćemo u ritmu srijeda-nedjelja objaviti i preostale 23. Uživajte!

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!

==================================

KRUNO LOKOTAR:

"Mi gradimo grad, a grad gradi nas"

Kruno Lokotar/Foto: Privatna arhiva
Kruno Lokotar/Foto: Privatna arhiva

Kada sam zamislio Zbornik „Kad čujem Daruvar“ prvi cilj je bio proširiti imaginarij grada i tako ga povećati. Drugi je bio povezati čitatelje, u prvom redu mlađe, s gradom i suvremenom književnošću. Treći i najveći je bila bezobrazna ideja koja se nadala da će zbornik pomoći da stanovnici grada postanu u još većoj mjeri građani.

Priča je temelj svega

Ovo su grubo nabacane ideje, ima još profita i benefita koje je Zbornik polučio, trenutno nekoliko gradova želi po istoj špranci svoje Zbornike (pregovori u tijeku), dakle, zbornik je uspio!

U Zborniku je samo jedna fotografija, ne slučajno. Jer riječ i priča su otporniji od svega na vrijeme i njegov protok, jer priča je temelj svega, svih umjetnosti, a da je tomu tako pokazao je život Zbornika kroz vrijeme: prisjetimo se samo divne multimedijske izložbe daruvarskih srednjoškolaca na tekstove Zbornika.

Zbornik kad čujem Daruvar dobio je i svoju video najavu koju su napravile učenice Ekonomske i turističke škole Daruvar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zbornik kad čujem Daruvar dobio je i svoju video najavu koju su napravile učenice Ekonomske i turističke škole Daruvar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ili činjenice da danas na Terasi možete pojesti i češki meni, što je izravna posljedica Zbornika. Naime, u dvije priče sam morao tu, tada fikciju koju su autori očekivali u gradu s češkom manjinom, izbaciti iz tekstova, jer do nedavno tog menija nije bilo. Kada sam to spomenuo Gradu, urgentno je postavljen i postao je dio gastronomske ponude i identiteta grada. 

Inovativan pristup

I naravno da sve ovo još nije kraj, još je puno planova oko različitih vidova „materijalizacije“ Zbornika. Jedan od njih je pred vama: audio-knjiga „Kad čujem Daruvar“ koju od Silvestrova možete konačno i doslovno – čuti. Pa ako već niste nabavili knjigu – to još uvijek naravno možete, dapače, doba je darivanja – sada možete i na siteu MojPortal.hr preslušati tekstove Zbornika, ma gdje bili, dovoljno je da je s vama vaš smartphone. 

Na promociji Zbonrika u Daruvaru 2021. okupilo se stotinjak ljubitelja proze i poezije/Foto: MojPortal.hr
Na promociji Zbonrika u Daruvaru 2021. okupilo se stotinjak ljubitelja proze i poezije/Foto: MojPortal.hr

Ni ove audio-knjige ne bi bilo da Grad Daruvar nije pokazao razumijevanje za – sebe samoga, a varate se ako mislite da je to malo. To je i inovativan pristup (samo)reprezentaciji grada koji volimo i ovakvim postupcima: gradimo. Mi gradimo grad – grad gradi nas.

Ugodno slušanje i sretna Nova godina!

Kruno Lokotar & MojPortal.hr

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!