Fotografija: Dio filma sniman je u Daruvaru/ Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Dio filma sniman je u Daruvaru/ Foto: Vladimir Bilek

Snima se film o dinastiji Janković: "Želimo plemićku obitelj prikazati na drugačiji način"

"Sugovornici nisu stručni suradnici, već turistički vodiči, koji su najbolje upoznati sa zanimljivostima oko Jankovića. Nastojimo napraviti zabavnu, zanimljivu i gledljivu priču", kaže autor Nenad Šestić



Biografija dinastije Jankovića uskoro bi trebala osvanuti na velikom platnu. Prema riječima Nenada Šestića, autora filma radnog naziva "Grofovi Jankovići", priča o ovoj plemićkoj obitelji bit će prikazana na jedan drugačiji, pristupačniji način.

- Sugovornici nisu stručni suradnici, već turistički vodiči, koji su najbolje upoznati sa zanimljivostima oko Jankovića. Nastojimo napraviti zabavnu, zanimljivu i gledljivu priču koja neće biti puko nabrajanje podataka, otkrio je Šestić.

Autor filma je Nenad Šestić, a u ulozi voditelja našao se Matija Kulhavi/ Foto: Vladimir Bilek
Autor filma je Nenad Šestić, a u ulozi voditelja našao se Matija Kulhavi/ Foto: Vladimir Bilek
Dašak baroka u Daruvaru/ Foto: Vladimir Bilek
Dašak baroka u Daruvaru/ Foto: Vladimir Bilek

Naime, svi koji su se prije tjedan dana zatekli u Julijevom parku, iz prve su ruke mogli su uživati u prizorima baroknog vremena, jer su se upravo na toj lokaciji snimali dijelovi budućeg dokumentarno-igranog filma. 

Nekadašnja monarhija

- Voditelj priče je pakrački novinar Matija Kulhavi. Također, imali smo i statiste koje smo angažirali uz pomoć lokalnih turističkih zajednica te Grada Lipika, a u pomoć nam je uskočilo i Amatersko kazalište Požega. Pitanje kostimografije riješili smo tako što je dio statista već imao svoje nošnje, dok smo dodatnih pet kostima nabavili iz osječkog HNK-a, kao i od KUD-a Vatroslav Lisinski iz Našica, poručio je autor filma o Jankovićima.

Ekipa filma Julijevom parku/ Foto: Vladimir Bilek
Ekipa filma Julijevom parku/ Foto: Vladimir Bilek

Kako kaže, do sada su već održana snimanja igranih scena u Pakracu, Lipiku te prošlog vikenda u Daruvaru, a u planu je obilazak posjeda Jankovića u Mađarskoj.

- Po realizaciji cjelokupnog materijala, želja nam je distribuirati ga na području nekadašnje monarhije. To je prilika za promociju ovog kraja te iskorištavanje baštine koju imamo, s ciljem privlačenja gostiju u toplice ili dvorce. Moram reći da ovog projekta ne bi bilo da prethodno nismo počeli raditi projekt Slavonija terra incognita, čija je prva epizoda već vani, pojasnio je autor Nenad Šestić dodavši da je uz dva navedena projekta, u planu i treći, koji će se baviti tematikom Templara Ivanovaca i to tehnikom proširene stvarnosti. 

Dio većeg projekta

Inače, Nenad Šestić do prije dvije i pol godine živio je u Zadru, nakon čega se preselio u Požegu, gdje otvara Studio 23. Konačan cilj ova tri projekta, kaže, je realizacija projekta o plemićkim obiteljima na području Slavonije.

Film bi trebao biti gotov do ožujka/ Foto: Vladimir Bilek
Film bi trebao biti gotov do ožujka/ Foto: Vladimir Bilek

U svojstvu statista ovog vikenda našla se i Snježana Sabo, poznata daruvarska interpretatorica kulturne baštine, ali i Jankovića općenito. 

- Bilo je ludo, ali definitivno ne želim biti glumica, u šali je poručila Sabo te nastavila.

Snježana Sabo s kolegicama na snimanju/ Foto: Vladimir Bilek
Snježana Sabo s kolegicama na snimanju/ Foto: Vladimir Bilek

- Ovog puta prvenstveno smo se našli u ulozi slikovne kulise cijeloj priči. U planu je još jedno snimanje, gdje bi mi vodiči bili i naratori, tako da čekamo daljnje upute autora, zaključila je Snježana Sabo. 

Dodajmo, ekipa snimatelja filma o Jankovićima bila je i u Galeriji Saveza Čeha u RH, a kako je snimanje tamo proteklo, pogledajte u fotografijama u prilogu.

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!