Fotografija: Nagrađena zgrada u Kutini/ Foto: Robert Leš/ Jutarnji list
Galerija
Nagrađena zgrada u Kutini/ Foto: Robert Leš/ Jutarnji list

REMEK DJELO Zgrada u Kutini proglašena najboljom stambenom zgradom na svijetu

Riječ je o jednoj od važnijih međunarodnih nagrada, zgrada je izabrana u užu kategoriju ‘Winner‘ i sad se bori za Grand Prix



"Zgrada u Kutini proglašena je najboljom stambenom zgradom na svijetu, po izboru Big See", napisao je na društvenim mrežama arhitekt Miroslav Rajić, koji s Marinom Račićem čini riječki arhitektonski studio MR2.

Riječ je o jednoj od važnijih međunarodnih nagrada, izabrani su u užu kategoriju ‘Winner‘ i sad se bori dalje za Grand Prix (u kategoriji koja se zove Urban Infusion), a isti je rad već osvojio i drugu nagradu na Cemexovom natječaju koji se provodi u Meksiku, piše Jutarnji list.

Mali gradovi sve popularniji

Novosagrađena stambeno-poslovna dvokatnica netipična je uglovnica.

Trendom da mali gradovi postaju sve popularniji za život zbog dislokacije poslova iz velikih gradskih ureda gradić poput Kutine dobio je svoju šansu kroz mnoštvo prednosti.

Želeći ponuditi nešto modernije na tržištu u skladu s ovim, jedan je lokalni poduzetnik prije par godina angažirao arhitektonski ured MR 2 za projekt stambeno-poslovne dvokatnice. I nije pogriješio - sve je bilo vrlo brzo rasprodano.

Nagrađena zgrada u Kutini/ Foto: Robert Leš/ Jutarnji list
Nagrađena zgrada u Kutini/ Foto: Robert Leš/ Jutarnji list

Autori zgrade nisu napravili tipičnu uglovnicu.

Visinom minimalno odskače

- Volumen je projektiran tako da bi mogao samostalno stajati bilo gdje. Na prvi pogled čini se kao da se radi o prizemnici s velikim potkrovljem, obučenoj u aluminijski lim. To je i odgovor na kontekst, visinom minimalno odskače od okolnih obiteljskih kuća - kaže za Jutarnji Miroslav Rajić.

Krov, koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, dok spojevi u nepravilnom ritmu čine prepoznatljiv element pročelja, kao i lođe koje su projektirane s "nasumičnim" pomakom. Glavni "highlight" većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na lođe, koje se mogu koristiti kao blagovanje. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju. Ovakvim odgovorom na višestambeni program za tržište izvučen je maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Prodajna cijena ovih stanova u Kutini je bila prije nekoliko godina 1350 eura po četvornome metru, a u Kutini su kvadrati novogradnje od 1200 do 1400 eura.

Wireframe od čeličnih cijevi

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, a ostvaren je i urbani prolaz, i to kolažiranjem šest različitih namjenskih prostora. Element koji povezuje kolaž u cjelinu je "wireframe" od čeličnih cijevi savijenih u prostorni niz.

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno. Razdijeljeno je pravilnim ritmom dovratnika, što daje javnom prostoru dostojanstvo. Tako je na križanju pješački frekventnijih ulica u Kutini smješten ovaj polivalentni ugostiteljsko-prodajni prostor. Stvoren je novi urbani prolaz, interijerska ulica, i to kolažiranjem šest različitih interijerskih izričaja, ovisno o namjeni svakog pojedinog elementa. Ostvaren je prostor prodaje svakodnevnih potrepština - pekarnica, slastičarnica, pizzerija, prostor prodaje sokova i kave te gin bar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!