Fotografija: Barbara Celjska/ YouTUbe/Screenshot
Galerija
Barbara Celjska/ YouTUbe/Screenshot

Promocija knjige o mističnoj "Crnoj kraljici" Barbari Celjskoj ove subote u Daruvaru

Predstavljanje knjige i priče o ovoj zanimljivoj ženi održat će se u Zavičajnom muzeju uz glazbenu pratnju renomiranog glazbenika na lutnji Igora Pare



Barbara Celjska, u legendama poznata kao Crna kraljica, vladarica Medvedgrada, rođena je 1392. a udala se u Krapini sa 16 godina za Žigmunda Luksemburškog kojega joj je namijenio otac Herman II Celjski.

- Za ono vrijeme bila je vrlo obrazovana, znala je strane jezike, razumjela se u politiku, bila je prva žena alkemičarka u Europi, a 1420. dobila je naziv češke kraljice, te 1433. i posljednje rimske carice jer je njezin muž Žigmund Luksemburški okrunjen za njemačko rimskog cara - kaže nam Tanja Novozni Golubić.

Urednica Silvija Šesto

To su samo neke od zanimljivosti koje će se moći čuti na predstavljanju hrvatskog i češkog izdanja knjige "Crna kraljica" autorice Mirjane Novak Perjanec, koju organizira Literarni klub Saveza Čeha u RH u suradnji sa Zavičajnim muzejom Daruvar.

Knjigu je napisala Mirjana Novak Perjanec inspirirana legendama i životnom pričom Barbare Celjske. Knjigu je ilustrirao Boris Kugler, a urednica joj je Silvija Šesto.

Češko izdanje knjige

Predstavljanje knjige i priče o ovoj zanimljivoj ženi će se održati u subotu, 20. travnja od 19 sati u Zavičajnom muzeju, uz glazbenu pratnju renomiranog glazbenika na lutnji, Igora Pare.

Posebni gosti predstavljanja su prevoditeljica knjige na češki jezik, gospođa Jana Krásná te izdavač Josef Kodet iz Češke, koji će premijerno predstaviti češko izdanje knjige Crna kraljica. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!